Hlavní navigace

Samsung UE55JU7590: usazený Tizen, výborný obrazově i zvukově

24. 2. 2016
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Samsung
Televizory ze sezóny 2015/16 jsou na odchodu a máme tu jeden z posledních. Jaký je? Jak říká titulek, s usazeným OS a také firmwarem, což je potěšující. Tizen je navíc i rychlý.

Řeknu to otevřeně: po polofunkčních televizorech s operačním systémem Google Android TV je něco funkčního opravdu balzámem na duši. U Tizenu nyní prakticky okamžitě po zapnutí televizoru ztlumíte zvuk, přechod do a z EPG se odehrává za přítomnosti audia, a navíc je svižný, a také okamžitě (a to skutečně) vstoupíte do chytrých funkcí, které se automaticky nabídnou se spuštěním televizoru.

Že je to normální?

Jak kde…

Řada JU75×x je ke koupi s úhlopříčkami 122 cm (48"), 165 cm (65") a 198 cm (78"), vždy s kompletní podporou kodeku HEVC. A samozřejmě také ve zde testovaných 55 palcích, tedy 140 cm. V prosinci jste si mohli přečíst o modelu Samsung UE55JU7502,který byl taktéž výborný, až na minulý rok tradiční potíže s Wi-Fi. Ty se už u tohoto modelu u mě neprojevovaly a firmware, či co za to mohlo, se zjevně zlepšil. O firmwaru to platí určitě i v jiných oblastech, protože jsem problémy nepozoroval nikde.

Recenzi vezmeme svižně, s dalším popisem vás odkáži na UE55JU7502, protože si jsou zjevně dosti podobné, případně u multimediální kompatibility na další televizory Samsung Ultra HD („JU“), protože minimálně u nich je stejná. Snad jen ještě zmínka o One Connect Mini, do něhož je vytažena polovina rozhraní. Napájí se přes systémový konektor z televizoru, což je šikovné. Méně šikovné ale je, že v něm nejsou tunery a chybí také USB 3.0. Jeden konektor tohoto typu sice najdete v panelu, ale je určen pro kameru, k čemuž se ještě dostanu.

One Connect Mini má rozměry 186 × 25 × 75 mm (š x v x h) a propojovací kabel je dlouhý skoro dva metry (asi 197 cm), takže více než dost. Televizor funguje i bez něj, takže byste krabičku vůbec nemuseli používat, pokud byste nechtěli. Bohužel v panelu není jediné rozhraní HDMI…

Fyzické třídění kanálů je rychlé a jednoduché, nicméně nelze to udělat hromadně pro více stanic.
Autor: Bohumil Herwig

Fyzické třídění kanálů je rychlé a jednoduché, nicméně nelze to udělat hromadně pro více stanic.

Výborná instalace

Tradičně jednoduchou instalaci pro rok 2015 typického trojramenného podstavce doprovázela i jednoduchá instalace softwarová. Alespoň pro DVB-T, na kterém jsem televizor zkoušel. Je to skutečně jen několik kroků, pouze klasicky musíte odsouhlasit zřeknutí se odpovědnosti za všechno, včetně „ozáření kočky obrazovkou“.

Na Wi-Fi se připojíte buď běžně přes heslo, nebo méně tradičně přes tlačítko WPS. Pracuje oboje, takže máte na výběr. Navíc je tu Wi-Fi ve verzi ac a připomínám, že Samsung byl v roce 2015 nejspíše jedinou značkou, která ho v televizorech nabízela.

A na průchodnosti a obrazové kvalitě při streamování z obdobně vybaveného mobilu je to znát.

Jen na to musíte mít odpovídající infrastrukturu, včetně Wi-Fi routeru, a k jednomu šikovnému se dostaneme v následující kapitole.

Pokud jde o třídění kanálů, které vidíte na snímku výše, buď můžete využít toho fyzického, nebo jít přes tzv. oblíbené položky. V obou případech je práce jednoduchá.

TP-Link Archer C9: elegantní a lehce se instalující router

Televizor jsem vyzkoušel s Wi-Fi routerem TP-Link AC 1900 Wireless Dual Band (TP-Link Archer C9), který nyní seženete za nějakých 3990 Kč a který zvládá simultánní provoz na 2,4 GHz (udáváno je až 600 Mb/s) a 5 GHz (1300 Mb/s). Nabízí nejen dnes obvyklou trojici antén pro Wi-Fi (zabudována je i verze Wi-Fi ac), čtyři ethernetová rozhraní či dvojici USB, z nichž jedno je 3.0, ale také prostorově úsporný návrh takříkajíc na výšku. Navíc routeru vysloveně sluší, což podtrhuje elegantní „kuchyňská bílá“.

Provedení i zpracování routeru je výborné, jak se na nejvyšší třídu sluší, a líbilo se mi jasné ovládání, včetně tlačítka pro Wi-Fi na boku. Naopak mě překvapila kombinace Reset a WPS na jednom tlačítku, což není ideální, ale dá se na to zvyknout. Dopracovat by trochu potřebovala příručka, která sice není špatná, ale například nepopisuje ani všechny signalizační LED diody na čelním panelu. Tím ale námitky končí. Signalizace stavu je jasná a zřetelná (jakmile přijdete na to, co která LED znamená), výškový návrh vysloveně parádní (!) a hlavně stabilní, takže se nemusíte bát, že vám bude router nějak přepadávat při pouhém dotyku.


Autor: TP-Link

Instalaci zvládne i nepříliš zkušený uživatel, což stále není pravidlem, a dodávaná obslužná aplikace je jasná a přehledná a takových také není mnoho. Spokojen jsem byl i s výkonem routeru (rozdíl oproti mému běžně používanému Netgear R7000 jsem nepozoroval), a to jak ve spojení s tímto televizorem a notebookem Acer Aspire S3, tak s mobilem LG Flex 2, resp. Lenovo Vibe X3. Navíc mě mile překvapily velice svižné operace, jako například naběhnutí do provozu či reakce na změny parametrů. Pohodlně také zamezíte funkci tlačítka WPS, což je dnes určitě potřebné.

Tolik v krátkosti a jen připomínám, že pokud chcete doma streamovat video přes Wi-Fi, neměli byste na směrovači šetřit. Ve spojení s televizorem, který na Wi-Fi zvládá 5 GHz, je to přímo povinnost, navíc u standardu Wi-Fi ac, který testovaný Samsung taktéž umí, je to myslím i nutnost, protože jinak jste za TV peníze vysloveně vyhodili.

Standardní kompaktní dálkový ovladač, který Samsung dává i k velmi drahým televizorům. Druhým je obvyklý stylový.
Autor: Bohumil Herwig

Standardní kompaktní dálkový ovladač, který Samsung dává i k velmi drahým televizorům. Druhým je obvyklý stylový.

Dva ovladače

Dostanete jak kompaktní klasiku, která sice není ideální, ale nejspíše se na ni dá i zvyknout, i když mě se to ještě nepodařilo. A to jsem už televizorů s tímto typem měl pěknou řádku. Druhým ovladačem je úsporný stylový s dotykovou ploškou vyvolávající kurzor. Dá se používat i pro běžnou práci a pro někoho dokáže i ten kompaktní solidně nahradit.

V mém případě se to taktéž nevedlo.

Ovládání se vyznačuje zásadně příjemnou věcí jménem kolování v nabídkách, a to i na chytrých funkcích, což ho nejen zrychluje, ale podle mého také zpříjemňuje. Tady by se mohla konkurence poučit, a zejména to platí o Google Android TV.

Samsung se ovládá s lehkostí a svižností a platí to i o menu nastavení. Tradiční dálkový ovladač je sice možná nad míru kompaktní, ale je také přesný, a i když se já osobně musím na tlačítka příliš soustředit, práce s menu je pohoda sama.

Multimédia, která mají omezený počet fyzických tlačítek, se dobře řídí i přes ta softwarová na obrazovce. Stačí jen zmáčknout Enter, nebo také fyzické Play či třeba Pause.

Enter sice v tunerech nenabídne přehled kanálů, tohle Samsung řeší samostatným tlačítkem Ch List, ale v multimédiích, do kterých se přepínáte prostým Source, je rozhodně k užitku v té podobě, v jaké je. Mimochodem, na tlačítku Source najdete i tzv. Screen Mirroring, tedy zrcadlení obrazovky například z mobilu. A najdete tu i možnost nastavení univerzálního dálkového ovladače televizoru, resp. nastavení spolupráce ovladače s ostatními zařízeními.

Kvalitní nekonečné EPG

Tlačítko EPG, zde pojmenované Guide, je pěkně po ruce hned u kurzorového kříže. Po nabídce se můžete libovolně pohybovat, na kanál se přepnete v okamžiku, kdy stlačíte Enter.

Data se stahují pouze pro aktuální multiplex, z EPG se dá také nahrávat nebo se na pořad nechat upozornit. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudí.

Co funguje výborně, je přechod do a z EPG. V tomto okamžiku se totiž nepřeruší zvuk a nabídka také velice rychle nabíhá (něco málo přes sekundu). S tímhle mají zatím jiné platformy problémy, nejhůře je na tom – jak jinak – Google Android TV, který má potíže ji někdy vůbec zobrazit.

Pohodové chytré funkce

Jak jsem už řekl, vyvolávají se svižně, nabízejí se okamžitě po zapnutí, což jde ale v menu i vypnout, a v nabídce se dá nejen kolovat, ale jednotlivé ikony si na lištu můžete i připnout, takže vám nezmizí a můžete je z nabídky i smazat (viz galerie výše). Pokud to neuděláte, bude se vám nabídka měnit v závislosti na tom, jak jednotlivé aplikace používáte.

Z těch pro domácí prostředí tu najdete mj. Voyo, Banaxi, HBO GO či FilmBox Live, je tu také například i Seznam či Stream.cz. Lokálních aplikací má Samsung spousty.

Všechny výše uvedené jsem také vyzkoušel a bezproblémově pracovaly, pouze YouTube si spletlo Česko s Ruskem a při úvodním zobrazení doporučilo tamní obsah (viz galerie).

HbbTV je třeba klasicky u Samsungu povolit a musel jsem nahlédnout do příručky, jak se to dělá. Není to sice komplikované, ale nějakou chvíli to zabere. Musíte totiž nejprve nainstalovat aplikaci HbbTV.

Jakmile jsem vše zprovoznil, HbbTV fungovalo bezproblémově.

Samsung se sice funkcí Wi-Fi Miracast nijak nechlubí, v každém případě s ní ale spolupracuje. Funkce sdílení obrazovky přes telefony LG Flex 2 a Lenovo Vibe X3 totiž fungovala a obraz byl naprosto excelentní. Tohle Samsung umí jako jedna z mála firem.

Samsung jako jeden z hodně mála výrobců řeší u svých televizorů i zabezpečení. Podle mého to sice možná nyní není až tak důležité, ale jednou bude. A to „jednou“ může klidně nastat už zítra!
Autor: Bohumil Herwig

Samsung jako jeden z hodně mála výrobců řeší u svých televizorů i zabezpečení. Podle mého to sice možná nyní není až tak důležité, ale jednou bude. A to „jednou“ může klidně nastat už zítra.

Spousta možností nastavení

Přednastavené obrazové režimy jsou čtyři (Standardní, Dynamický…) a jsou dobře rozlišeny. Nejslabší mi přišel režim Film a raději jsem používal volbu nazvanou z neznámých důvodů Přirozené a nikoli Přirozený. Tuto volbu, stejně jako další, vyvoláte přes tlačítko kontextového menu Tools.

Manuálně obrazu upravíte podsvícení, což je volba pomalu už na vymření, ale rozhodně důležitá (!), odstín zelená/červená a v pokročilých nastaveních pak také pleťové odstíny, gama korekci a například i vyvážení na bílou. Tady si povšimněte volby Dynamický kontrast, protože jsem pozoroval lehkou tendenci televizoru zatmavovat tmavší místa. Standardně je nastavena volba Střední. Poslední, pro někoho hodně důležitou volbou, kterou chci zmínit, je doladění odstínu a sytosti barev modelu RGB.

Zvuk po instalaci nijak upravit nepotřeboval. Pokud chcete, můžete sáhnout po jednom z pěti režimů, kde nejzajímavější je Film, za pozornost ovšem stojí i Jasný hlas zdůrazňující dialogy. Televizor ho podle mého ale ani nepotřebuje. V některých režimech, např. Standardní, je k dispozici i pětipásmový ekvalizér, bohatě upravíte parametry zvukového výstupu z televizoru a nechybí ani vyrovnání úrovně hlasitosti při přepínání na jiný kanál.

Z dalších důležitých voleb v menu si povšimněte (a zkontrolujte) položku Chytré zabezpečení (viz foto výše). Zapnout si tu můžete antivirový program (u mě byl zapnut hned po instalaci), nastavit automatickou kontrolu či izolaci problémové aplikace.

Tohle bude v nedaleké budoucnosti hodně důležité a mám pocit, že Samsung byl jedním z mála, ne-li jediný, který na to v roce 2015 dbal.

Kompatibilita tradičně výborná, včetně HEVC

Tento kodek fungoval jak u Full HD, tak u Ultra HD obsahu, kvalita přehrávání byla i v tomto okamžiku vynikající. Potěšila mě podpora zvuku v DTS HD Master Audio, televizor bezproblémově ale zvládá například i FLAC či navázání na pozici ve videu, a to i při odchodu do tuneru. I když 3D podporuje, 3D fotografie ve formátu MPO už nikoli.

Multimédia můžete bez potíží také přehrávat na jeden zátah bez otravného předvýběru jejich druhu a tak by to mělo vypadat.

Souborový manager je klasický Samsung s obrázkovými náhledy, jaké vidíte v galerii. Do textového výpisu se bohužel přepnout nedá. Podporuje dlouhé názvy souborů (rotují), a to včetně češtiny.

Vše je pohodlně ovladatelné, k dispozici je práce s externími titulky (tři velikosti), včetně možnosti upravit synchronizaci a například i zvolit jazykovou sadu.

Samsung sice o Wi-Fi Miracast nikde nehovoří, ale spolupracuje s ním. Volbu najdete i na tlačítku Source.
Autor: Bohumil Herwig

Samsung sice o Wi-Fi Miracast nikde nehovoří, ale spolupracuje s ním. Volbu najdete i na tlačítku Source.

Rychlý Tizen, výborný obraz i zvuk, kompletní podpora kodeku HEVC

Operační systém Tizen v televizorech zjevně dozrál. A bylo to vidět v průběhu celého roku 2015, kdy se lepšil pomalu každým měsícem. I tady byl svižný a operativní, při přechodu do EPG, který je vysloveně hladký, mu nemizí zvuk a nejinak je tomu i při návratu.

Podpora kodeku HEVC je kompletní, tedy na tunerech, rozhraní USB i při příjmu z internetu, resp. domácí sítě. Testovací soubory televizor přehrál bez jakéhokoli zaváhání, obrazová kvalita byla opět vynikající.

Rozhraní je sice dostatek, ale v konečném důsledku by se hodilo alespoň jedno HDMI v panelu a jedno volné USB 3.0 ve One Connect Mini. Naštěstí verze 3.0 umístěná na zadní straně obrazovky a označená jako vstup pro kameru spolupracuje bez jakýchkoli potíží i s USB pamětí a nebyl přes ni problém přehrávat multimediální obsah, včetně toho s kodekem HEVC.

Obrazově je televizor vytříbený a někdy poněkud živé barvy kupodivu vystřídá i normálnější pohled na svět; zejména když přepnete na režim Přirozené. Pohybová ostrost je na úrovni ceny, spíše za ní, a televizor výborně podává i objemově velmi malé videosoubory, resp. seriálové díly v nízkém rozlišení. I v tomto okamžiku si drží vysokou úroveň pohybové ostrosti a při přehrávání z mobilu přes prosté sdílení obrazovky mě výslednou kvalitou doslova zvedl ze židle. Díky Wi-Fi ac a kvalitnímu routeru (zkoušel jsem to i přes Netgear R7000) neměl jediné úzké místo a vypořádal se s tím opravdu skvěle.

Tohle uvidíte dnes málokde a nepamatuji si, kdy jsem na něco podobného narazil jinde než u Samsungu.

Vše doprovází solidní plný zvuk, který poznáte už při zapnutí. A také, když trochu vytočíte 40wattový (RMS) zesilovač.

Pokud si Samsung UE55JU7590 můžete nebo prostě jen chcete dovolit, mohu ho v současné podobě jen doporučit. Operační systém je vysoce funkční a hlavně spolehlivý a tento televizor ve své kategorii představuje jednu z nejlepších nabídek na trhu.

Ne-li nejlepší…

Hodnocení

pro: výborný obraz za prakticky všech okolností, excelentní obraz dokonce i přes funkci sdílení obrazovky (!), výborné resamplování, příjemně plný zvuk, rychlý, funkční a spolehlivý OS Tizen se zjevně usazeným firmwarem,

BRAND24

proti: koncepce One Connect Mini je bez USB 3.0, pro někoho pouze jedna přístupová karta (slot CI+) a absence HDMI v LCD panelu

Balení obsahuje

  • 2× dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA), 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Máte v plánu koupit nějakou TV ze sezóny 2015/16, nebo si počkáte na nové řady?

  • Ano, mám.
    26 %
  • Ne, nemám.
    24 %
  • Ne, počkám si na novou kolekci.
    41 %
  • Ne, už ji mám.
    9 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).