Hlavní navigace

Sarkozy navrhl kompenzace zákazu reklamy ve veřejnoprávní televizi

27. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
27. 6. 2008

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy navrhl vlastní plán kompenzace zákazu reklamy ve vysílání veřejnoprávních televizí, který je ještě přísnější než návrh komise v čele s Jean-Françoisem Copé. Francouzská vláda chce zakázat vysílání reklamy ve veřejnoprávní televizi a zároveň chce ztrátu finančních prostředků z prodeje reklamy kompenzovat.

Podle Sarkozyho by komerční vysilatelé měli platit 3% daň ze zisků z prodeje reklamy, které se jim díky zákazu reklamy ve veřejnoprávních médiích zvýší. Další finanční prostředky by měla vláda získat zvýšením daně ze zisků telekomunikačních operátorů a poskytovatelů internetového připojení. Stejné způsoby řešení zákazu reklamy navrhla i Copého komise, ale Sarkozy navrhované výše daní zdvojnásobil. Díky opatřením, která navrhuje francouzský prezident, by měl stát na daních vybrat přes 400 milionů eur ročně.

Proti návrhům protestují komerční vysilatelé TF1, M6 a Canal+, kteří se zavedením daní jako způsobu kompenzace nesouhlasí.

BRAND24

Reklama bude ve vysílání veřejnoprávní televize zakázána postupně od ledna 2009. Definitivně se diváci s reklamou rozloučí v prosinci 2011. Francie chce zákazem reklamy dosáhnout vyšší nezávislosti a svobody veřejnoprávních mé­dií.

Zdroj: Rapid TV News

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).