Hlavní navigace

Satelit Astra 1N přicestoval do střediska Kourou ve Francouzské Guaianě

20. 5. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
20. 5. 2011

Společnost SES včera s potěšením oznámila, že dopravila do Evropského vesmírného střediska v Kourou ve Francouzské Guaianě novou družici Astra 1N, která bude vypuštěna nosnou raketou Ariane 5 letos v červnu a posílí tak flotilu satelitů dominantního operátora SES Astra v Evropě. Astra 1N bude sloužit mimo jiné k doručení televizních programů do domácnosti (DTH služby) a také stanic ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

ebf - partner 1

K TÉMATU: Satelit Astra 1N, který posílí pozici 19,2 stupně, bude vypuštěn v červnu

Satelit poslouží především pro potřeby německého, francouzského a španělského trhu a ve finále zaparkuje na pozici 19,2 stupně východně. Například s konvertorem DuoLNB tak budou moci její programy sledovat i zákazníci CS Linku, Skylinku a T-Mobile televize. Svou misi však bude muset plnit nejprve na 28,2 stupních východně. Astra 1N bude mít k dispozici 62 transpondérů (frekvencí) v klasickém, tedy Ku pásmu. Její váha je 5 tun, kosmický výkon 13 kW a doba životnosti 15 let. Vypuštění a počáteční cesta bude koordinována z francouzského kontrolního centra v Toulouse.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).