Hlavní navigace

Sdílení filmů přirovnal španělský soud k půjčování knih

14. 6. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pořádnou ránu do vazu dostal zábavní průmysl ve Španělsku, jehož tamní sdružení EGEDA definitivně prohrálo několik let probíhající soudní spor týkající se dnes již neexistujícího fóra CVCDGO.com. Šlo o klasické fórum využívané pro sdílení odkazů na kopie filmů. Podobných známe desítky i na českém Internetu a třeba České protipirátská unie je rovněž chápe jako velký problém. Soudci Ocariz, Gutierrez a Campillo zemského soudu v Madridu však dospěli k názoru, že v případě fóra CVCDGO.com ke…

Pořádnou ránu do vazu dostal zábavní průmysl ve Španělsku, jehož tamní sdružení EGEDA definitivně prohrálo několik let probíhající soudní spor týkající se dnes již neexistujícího fóra CVCDGO.com. Šlo o klasické fórum využívané pro sdílení odkazů na kopie filmů. Podobných známe desítky i na českém Internetu a třeba České protipirátská unie je rovněž chápe jako velký problém. Soudci Ocariz, Gutierrez a Campillo zemského soudu v Madridu však dospěli k názoru, že v případě fóra CVCDGO.com ke spáchání trestného činu nedošlo. Kauza přitom před lety začala poměrně divokými raziemi a zatýkáním.

Soud v rozsudku přirovnal činnost tohoto fóra a jeho uživatelů k půjčování knih, ke kterému prý dochází od starověku. Jediný rozdíl je dle soudu nyní v tom, že k této činnosti nyní dochází na Internetu ve větším měřítku. Soud zároveň uvedl, že se uživatelé sdílení účastní bez finančního zisku. Španělské úřady a soudy se v otázce autorských práv nechovají zrovna konzistentně. Soudy byly v minulosti několikrát podobně benevolentní, ale na druhou stranu před časem tamní vláda velmi reálně zvažovala implementaci obdoby francouzské digitální gilotiny. (TorrentFreak)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).