Hlavní navigace

Šéf Novy Adrian Sarbu koprodukuje film s Českou televizí

5. 4. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
5. 4. 2007

K nezvyklé spolupráci se odhodlal nejvyšší šéf televize Nova Adrian Sarbu. Jeho rumunská firma MediaPro Pictures koprodukuje film Roming režiséra Jiřího Vejdělka, na němž se koprodukčně podílí i veřejnoprávní Česká televize. Jak uvedly dnešní Hospodářské noviny, v televizi Nova o aktivitě svého šéfa nevěděli a CME se k ní odmítla do uzávěrky listu vyjádřit.

K dosud nevídané spolupráci by přitom mohlo docházet častěji – Sarbu, který v Rumunsku vlastní produkční společnost MediaPro Pictures, se netají tím, že český filmový trh považuje za perspektivní, uvedly HN. Sarbu podle deníku oslovil několik úspěšných českých režisérů a nabídl jim financování jejich projektů. Letos a v příštím roce by se do českých kin měly dostat minimálně dva snímky financované společností Adriana Sarbu.

Koprodukci českých filmů se přitom věnuje i sama televize Nova. Podílela se například na snímích Obsluhoval jsem anglického krále a Vratné lahve. Zda se Sarbu, který vykonává funkci ředitele televizních aktivit společnosti CME v České republice, na Slovensku a v Rumunsku, dostal do střetu zájmů a poškozuje svými aktivitami CME, však není tak úplně jasné.

Například v Rumunsku, kde Sarbu založil a doposud vede komerční televizi Pro TV, kterou vlastní rovněž CME, jeho produkční firmy dodávají pořady stanicím ovládaným majitelem Novy. CME v minulosti dokonce připustila, že je do značné míry závislá na Sarbuových firmách, bez nichž by její televizní stanice Pro TV, Pro TV International, Pro Cinema nebo Acasa měly problémy s programem.

KL24

Ačkoli Sarbu vlastnil v Pro TV menšinový podíl, do začátku loňského roku měl právo veta pro veškeré rozhodování o této televizní stanici. O to přišel ve chvíli, kdy CME prodal část svých akcií v Pro TV a výměnou za to získal post šéfa všech stanic CME v Česku, na Slovensku a v Rumunsku. Od té doby se zdržuje převážně v Praze, protože Nova je pro CME vůbec nejdůležitější a nejvýnosnější televizní stanicí.

Čtěte také: Kdo je Adrian Sarbu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).