Hlavní navigace

Šéf Nových médií ČT: Vysílatelé by měli využít hybridní vysílání pro doplňkové služby

7. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„V současné době je tato možnost spíše než technologickým problémem otázkou ekonomickou,“ upozornil na konferenci Innovation Day šéf nových médií České televize Pavel Kohout.

Podle výkonného ředitele Nových médií České televize Pavla Kohouta může být technologie HbbTV, která propojuje svět klasické televize a internetu, zajímavá pro vysílatele zejména proto, že může divákům nabídnout řadu doplňkových služeb, respektive dodatečný obsah. Kohout to dnes řekl na odborné konferenci Innovation Day, jejímž generálním partnerem jsou České Radiokomunikace a hlavními mediálními partnery servery DigiZone.cz a Lupa.cz společnosti Internet Info. Mezi takovými službami jmenoval šéf sekce Nová média ČT například zvukové stopy, alternativní scény a podobně.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Důležitý krok pro hybridní vysílání: HbbTV 2.0 se dočkala standardizace

Doplňkové služby, které byly zmíněny, měly být součástí digitálního vysílání už v minulosti. Nakonec k tomu ale nedošlo. Proč? Na to má Pavel Kohout jasnou odpověď: V současné době je tato možnost spíše než technologickým problémem otázkou ekonomickou. Doplňkové služby v rámci digitálního vysílání nabízí spíše placené kanály typu HBO a podobně. Dodatečný obsah, který by se v hybridním vysílání objevil, by měl doplňovat právě vysílaný formát. Příjmy z této technologie Česká televize neočekává. Jedinou propagací je nasazení self promotion, oznámil přítomným Kohout.

BRAND24

Z ARCHIVU: V Berlíně proběhne první prezentace hybridní technologie HbbTV 2.0

Další rozvoj hybridní technologie předpokládá Pavel Kohout s příchodem standardu HbbTV 2.0, jehož implementaci do televizorů a přijímačů lze očekávat v průběhu příštího roku, komerční nasazení by tak mohlo proběhnout v roce 2017. Nová technologie mimo jiné umožní vyšší ochranu obsahu pomocí DRM, nasazení HTML 5, vysílání prostorového zvuku/Ultra HD a podobně. Masivní okamžitou výměnu však šéf Nových médií ČT neočekává. HbbTV jde pět let napřed s tím, jak jsou diváci vybaveni televizory, upozornil Kohout, který doufá v to, že ani kabeloví operátoři nebudou tuto technologii „ořezávat“ a nabídnou zákazníkům takové přijímače, které ji budou umět zpracovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).