Hlavní navigace

Sen o celostátní síti krajských televizí se pomalu rozplývá

16. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Liberecký Genus Plus má příští týden oznámit ukončení vysílání, ústecká televize Cézetko patrně ani neodstartuje. Vysočina, jižní a střední Morava nemají žádnou krajskou televizi.

Plán, jak sjednotit vysílací schémata jednotlivých krajských televizí, vysílajících v celostátním multiplexu 3, společně vstoupit do peoplemetrů a oslovit tak celostátní inzerenty, dostává povážlivé trhliny. Nejen že členové Asociace krajských televizí (AKTV) nepokrývají některé důležité kraje (Brno, Olomouc), ale brzy patrně přijdou i o regiony, kde už vysílali nebo se k vysílání chystali. Liberecká televize Genus Plus má příští týden oznámit ukončení vysílání (minimálně v multiplexu 3), připravovaná ústecká televize CZ (Cézetko) zase patrně vůbec neodstartuje.

Pro projekt celoplošného vysílání tak zůstanou jen pražská TV Metropol, plzeňská televize Zak, Jihočeská televize v Českých Budějovicích, Východočeská televize V1 a ostravská televize Polar. Všechny dohromady ale nemají takové pokrytí, které by ze zákona odpovídalo celoplošnému vysílání. Vedle Libereckého a Ústeckého kraje jim už dříve chyběla především jižní Morava s Brnem, kde sice vysílá silná kabelová televize BTV, ta však odmítá vstoupit do DVB-T a platit si pozemní vysílače, a také Olomoucký kraj, Vysočina a Zlínsko. Čili dohromady šest krajů z čtrnácti. To není málo.

Připomeňme si, že v Olomouckém kraji sice vysílá regionální TV Morava, ta však jako jedna z mála televizí, jež se do loňského roku připojovaly do celostátního vysílání televize Prima (dnes Prima family, ale vysílá pod jinou licencí), přijala nabídku na přesun k méně sledované Primě love a nezahájila svoje vlastní nesdílené vysílání. Podobně se zachovala i TV Vysočina z Jihlavy, tak však model vysílání s Primou love poměrně nedávno opustila a pozemní cestou nevysílá vůbec. Na Brněnsku a Zlínsku existovala do konce minulého roku krajská studia RTA, která zanikla poté, co je hlavní kanál Primy odstřihnul od přístupu do svého vysílání.

Tipy C

Pozice studií RTA Jižní Morava a RTA Zlín dodnes nikdo jiný neobsadil, a tak jsou tyto dva kraje bez vlastních krajských, pozemně šířených televizí. Dosah členů AKTV tak začíná lehce připomínat někdejší mapky pokrytí regionálních skupin R1 nebo RTA, vzájemně konkurenčních regionálních studií, která se sice všechna připojovala do vysílání Primy, ale každá ze skupin v souhrnu pokrývala ani ne polovinu republiky. Obě skupiny, dnes již fakticky neexistující (RTA ještě formálně funguje a nadále se soudí kvůli zániku staré Primy a možnosti vstupovat do jejího vysílání), na tomhle pokrytí díky digitalizaci vydělaly – podle zákona měly nárok na “kompenzační” licenci pro celoplošné televizní digitální vysílání.

Kompenzaci za co? Za předčasné vypínání analogových frekvencí, na nichž vysílaly společně s Primou. Ony kompenzační licence si RTA i R1 vyzvedly – RTA ji chtěla použít pro projekt televize TV7, kterou z programového hlediska připravoval Martin Kindernay a později svoji vizi realizoval v dnešní Východočeské televizi V1, R1 ji využila pro vznik programu Prima love (odtud i ono připojování TV Morava do jejího vysílání). Paradoxní na tom celém je fakt, že jediné, co po regionálních televizích vysílajících s Primou zbylo, je celoplošný ženský kanál. A plzeňská televize Zak, která jako jediná ze studií dělících se o analogové kmitočty s Primou přežila a vysílá samostatně.

Podaří se někdy vytvořit síť krajských televizí, které v DVB-T pokryjí naprosto všechny kraje v Česku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).