Hlavní navigace

Sencor SLE 43F58TCS: spolehlivý televizor pro nenáročné, fungující i na DVB-T2

12. 4. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Sencor
Dovětek TCS je už nějakou dobu u Sencoru vyhrazen pro TV s tunery DVB-T2/HEVC. Máme pro vás test modelu 2017 s příjemnou úhlopříčkou 109 cm.

Za cenu 9499 Kč dostanete jednoduchý přístroj bez připojení k internetu, zato s trojicí tunerů, z nichž ten pro DVB-T2 odpovídá novému vysílacímu standardu a má to i potvrzeno od Českých Radiokomunikací. Ostatně slova „Sencor DVB-T2 HEVC“ hlásí už při zapnutí, takže je kompatibilita dostatečně zřejmá.

SLE 43F58TCS je vybaven hodně lesklou obrazovkou s rozlišením Full HD, zvládá i nahrávání na USB médium a dělá to bez jakýchkoli cirátů. A samozřejmě umí také přehrávání multimédií z téhož zdroje, k čemuž se ještě dostaneme. K základním parametrům si přičtěte solidní pohledové úhly 176° ze všech stran, možnost připojení drátových sluchátek a také standardní mechaniku PCMCIA (CI) pro přístupovou kartu, typicky satelitní.

Televizory nové řady F58TCS pro rok 2017 jsou nabízeny ve dvou provedeních – SLE 40F58TCS se 102 cm úhlopříčky (8999 Kč) a v podobě testovaného 43F58TCS (9499 Kč) se 109 cm, tedy 43 palci.

NAPSALI JSME: Sencor uvedl dva televizory kompatibilní s budoucím zemským DVB-T2/HEVC

Sencor SLE 43F57TCS: hledáte levný televizor s DVB-T2 a HEVC? (Recenze předchozí řady F57TCS.)

Sencor SLE 3257TCS: s výtečným zvukem i výbavou, navíc skoro zadarmo

Praktické drobnosti

  • Jak dlouho trvá zapnutí (plné naběhnutí) TV: 8–9 s
  • Jak dlouho po zapnutí TV mohu ztlumit zvuk: okamžitě
  • Prodleva při vyvolání EPG: žádná
  • Zvuková prodleva při vyvolání EPG: žádná
  • Prodleva při přepnutí kanálu: DVB-T: kolem 2 s; z DVB-T na DVB-T2: 9–10 s, z DVB-T2 na DVB-T2: 2 s, z DVB-T2 na DVB-T: 3 s
  • Prodleva při vyvolání seznamu kanálů: 0 s

Poznámka: měřeno stopkami

Jednoduchá instalace s pomalým laděním

Napojení dvojice plastových, ale velmi dobře provedených nožiček podstavce je snadné a softwarová instalace pro DVB-T/T2 je připravena prakticky vzorně a bez zbytečností. Jen by se na pozemním tuneru ještě hodila volba „pouze digitál“. Někoho bude možná také mást to, že při ladění jsou nabídnuty pouze tunery DVB-T, DVB-S a DVB-C. Protože se musí proladit i analogové pásmo, vyhledání kanálů trvá déle, než by mohlo.

Setřídění naladěných stanic následně provedete v menu Kanál a Úprava programu, kde se vybraná stanice dá vymazat, přeskočit či přesunout, což se dělá velice jednoduše za pomoci teletextových a šipkových tlačítek a Enter.

Třídění kanálů je snadné a vstoupíte do něj v menu nastavení.
Autor: Bohumil Herwig

Třídění kanálů je snadné a vstoupíte do něj v menu nastavení.

Ovládání jednoduché, místy ale zbytečně speciální

Dálkový ovladač výborně padne do dlaně, tlačítko Enter a funkce soustředěné kolem kurzorového kříže máte hned po ruce. Tlačítko EPG je ale, jak bývá u malých značek zvykem, odhozeno zbytečně daleko a nahmátnutí chce cvik, pokud to vůbec půjde.

Enter v tuneru vyvolá informace o aktuálním kanálu, v multimédiích pak způsobí výběr souboru, přičemž přehrávání je třeba startovat Play/Pause. Seznam naladěných kanálů vyvoláte speciálním tlačítkem CHN LIST, které je taktéž u kurzorového kříže.

Tlačítka pro multimédia najdete ve spodní části „dálky“ a jsou zcela kompletní, tedy včetně těch pro přeskok o skladbu, fotografii, dále. Při přehrávání jsou k dispozici i tlačítka softwarová a například v případě fotografií nabízejí i možnost rotace snímku či zoomování.

Menu nastavení je taktéž velice jednoduché, ale pohodlně ovladatelné, včetně možnosti kolovat a jedné specialitky – na vyšší úroveň vyskočíte opět tlačítkem Menu. Jen si dejte pozor na to, že ne vždy ukazuje na první pohled všechno, co máte k dispozici, což typicky platí o návratu do továrního nastavení, který je tu skryt.

Jednoduchoučké osmidenní EPG, ale se zvukem i probuzením

Se zmiňovanou jednoduchostí se pojí i to, že pokud v EPG chcete přepnout z režimu Čas zobrazujícího pro každou z osmi stanic jeden aktuální pořad, do režimu Kanál (výpis více pořadů pro jednu stanici) musíte vystoupat až k první stanici a teprve poté se šipkou nahoru dostanete na příslušnou volbu. Bohužel televizor si vybranou volbu nepamatuje a při vyvolání EPG vždy naběhne do režimu Čas.

EPG je s obrazem i zvukem a prodlevu při jeho vyvolání ani nepostřehnete. Můžete se po něm také volně pohybovat, na kanál se přepnete zmáčknutím Enteru na libovolné stanici. Pokud z něj chcete vyskočit, stačí zmáčknout Exit. Programová nabídka se stahuje po vstupu na multiplex.

Z EPG můžete pořad nahrát nebo si ho nechat připomenout. Televizor se překvapivě probudí i z pohotovostního režimu, a to je co říci.

Jen základní možnosti, výborné nahrávání bez složitostí

Přednastavené obrazové režimy jsou čtyři: Standard, Dynamický a jeden označený jako Jemný, nejspíše náhrada za obvyklé Kino. Poslední volbou je Uživatelský, ve kterém můžete upravit jas, kontrast, sytost, ostrost a teplotu barev. Je tu i tzv. Barevný tón, který ale v žádném z režimů změnit nešel.

V případě zvuku je na výběr z pěti voleb, v režimu Osobní pak můžete regulovat klasické basy a výšky. K dispozici je ještě vyvážení, automatická úprava hlasitosti a také pseudoprostorový zvuk a nastavení digitálního audiovýstupu.

Nepříliš často viděnou volbou je možnost zastavit obraz, což se dělá jednoduše tlačítkem Freeze. Z dalších možností natrefíte především na ty pro rozhraní HDMI CEC, tedy spínání přes HDMI napojených a kompatibilních zařízení, a také pro nahrávání. Zde jsou volby jako ověření média, jeho formátování či nastavení délky ad hoc záznamu. Formátovat USB médium systémem FAT32 zapotřebí nebylo a ani záznamy na něm uložené nebyly přepsány. Vzniklý soubor nahraný s koncovkou TS (Transport Stream), má formu „20170403_215614_[1 CT 1 HD]_[Reportéři ČT].ts“ a šel přehrát i v počítači běžným videopřehrávačem VLC. Médium navíc není nutné speciálně formátovat a párovat s televizorem. Prostě stará dobrá klasika.

Úvodní obrazovka pro přehrávání multimédií z USB.
Autor: Bohumil Herwig

Úvodní obrazovka pro přehrávání multimédií z USB.

Výborná kompatibilita multimédií, ovládací specialitky

Na rozhraní USB se dostanete přes stejnojmennou volbu na tlačítku Source. Následně se vám objeví nabídka Film, Hudba, Foto a přehrají se kompatibilní soubory z vybrané oblasti. Souborový manager je klasicky adresářový a výborně ovladatelný. Jen při spouštění souboru zapomeňte na OK. Jak bylo řečeno, musíte mačkat tlačítko Play/Pause.

V případě fotografií si Sencor poradil s JPG, PNG a BMP, zvládl ale přehrát – jako „mono“ – i 3D snímky ve formátu MPO. Nabíhání fotografií je někdy trochu pomalejší, ale formátová kompatibilita je na takto levný stroj rozhodně obdivuhodná.

Televizor se však nemusí stydět ani v případě muziky. Přehrálo se jak WAV, tak MP3 či WMA a poradil si i se skladbou v bezkompresním formátu FLAC.

V případě videa Sencor zvládl MKV (L4.0, L4.1) a překvapivě i videa v HD Ready a Full HD s kodekem H.265/HEVC a H.264. Externí titulky pracují, bohužel ale nikoli v češtině, což je také, vedle ovládání, jediná výtka k jinak výbornému přehrávání videa.

Seznam naladěných kanálů vyvoláte tlačítkem CHN LIST a zobrazení je bleskurychlé.
Autor: Bohumil Herwig

Seznam naladěných kanálů vyvoláte tlačítkem CHN LIST a zobrazení je bleskurychlé.

Jednoduchý obraz, bez potíží pracující DVB-T2

Do televizoru jsme pustili obraz z nejrůznějších zdrojů. Při záměně za Philips 43PUS6501, který ovšem přijde na 16 990 Kč (4K), se rozdíly ukázaly okamžitě. A bylo by zlé, kdyby vidět nebyly. Obraz je v SD i HD méně ostrý a výrazný, při rychlém pohybu je znát překreslování. HD kanály jsou podávány výrazně lépe, pohybová ostrost jde nad rámec ceny. U SD pak ještě více záleží na kvalitě streamu a jeho rozlišení.

Oba výše zmiňované televizory se ale pochopitelně srovnávat nedají. Sencor SLE 43F58TCS patří do základní třídy jednoduše vybavených přístrojů bez chytrých funkcí a HbbTV a míří na naprosto jinou klientelu. A má jí co nabídnout.

Jednak spolehlivost, se kterou je v dnešním světě regulérních televizních operačních systémů poněkud problém, a také hodně rychlé reakce, což však neplatí o přepínání kanálů směrem k DVB-T2. Přepínání mezi DVB-T a mezi kanály v DVB-T2 je v pořádku, jen přepnutí z DVB-T na DVB-T2 trvá neúměrně dlouho. Těžko ale kritizovat, když není jasné, čím to na první přechodové síti vlastně je.

Pokud jste v jejím dosahu a naladíte ji, uvidíte následně v levém spodním rohu název stanice a dovětek T2. A také H.265 a „úžasné rozlišení 544p, kterým nás vysílatelé v době druhé digitální televizní revoluce oblažují“.

Změna stanice v rámci DVB-T i DVB-T2, a také z DVB-T2 na DVB-T, už probíhá podstatně svižněji. Mimochodem, pokud zabrousíte do seznamů vstupů a výstupů (zdrojů) na tlačítku Source, neuvidíte DVB-T2. Je tu pouze nápis DVB-T…

V praxi je vysílání v DVB-T2/HEVC na přechodové síti jednou takové a podruhé makové. Nijak se ale nevymyká z toho, co bylo k vidění i na desetkrát či dvacetkrát dražších televizorech. Ostatně co také očekávat od rozlišení 544p, které by se mělo zákonem zakázat, což bohužel v tomto směru jalový český stát při nuceném přechodu na DVB-T2 neudělal.

A komu je televizor určen? Těm, kteří neocení nic sofistikovanějšího, nebo to jednoduše nepotřebují, potrpí si ale na rozlišení Full HD a dávají vždy přednost co nejnižší ceně. A ta je tu opravdu výborná. A samozřejmě také chtějí přístroj, který jim za levný peníz udělá na současném DVB-T a budoucím DVB-T2 co nejvíce muziky. Přesně to také se Sencor SLE 43F58TCS dostanou.

BRAND24

Hodnocení

pro: kompatibilita s budoucím DVB-T2/HEVC, nahrávání bez potřeby speciálního formátování a párování, EPG sice velice prosté, ale s probuzením z pohotovostního režimu, výborná kompatibilita multimédií, ale…

proti: …bez podpory češtiny u externích titulků

Sencor SLE 43F58TCS
cena: 9499 Kč
úhlopříčka, formát: 109 cm (43"), 16:9
obrazovka: LCD, podsvícení LED (plošné – Direct LED), Full HD, 1920 × 1080 bodů; jas 250 cd/m2, kontrast neudán, úhel pohledu 176°, odezva 12 ms
tuner a zvuk: DVB-T/C/S/S2 a DVB-T2 (HEVC), analogový; zesilovač 2× 8 W
přehrává (udáváno): přes USB (formáty neudány): MP3; JPEG, JPG, PNG, BMP; HEVC, MKV, AVI, MP4, MOV; titulky neudány
spotřeba (udávaná podle EU): 66 W, pohotovostní režim: < 0,5 W; roční spotřeba 96 kWh; energetická třída A
vstupy/výstupy: vzadu: SCART, vzadu, směrem dolů: 2× HDMI, A/V vstup (jack), digitální koaxiální audio výstup (cinch), VGA (PC), PC audio (jack), sluchátka (jack, 3,5 mm), USB; na boku: HDMI (MHL), USB, PCMCIA (CI+)
rozměry (Š x V x H); hmotnost: 977 × 215 × 612 (bez podstavce 95) mm; 9,1 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • adaptér A/V jack na A/V cinch
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • papírová uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Naladili jste si první přechodovou síť DVB-T2?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).