Hlavní navigace

Sencor SPV-6706T: Malý, přenosný, šikovný

2. 9. 2009
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 491107
Dnes si představíme malý LCD televizor Sencor SPV-6706T, který, ač tak na první pohled nevypadá, v sobě skrývá celkem zajímavé funkce. Jeho určení je jasné, díky akumulátoru a malým rozměrům je přenosný kamkoli a nezávislý na elektrické síti, vhodný tedy například na kemping, do přírody, do dopravních prostředků nebo pro pokusy s příjmem televize kdekoli na kopci. Díky napájení 12V jej lze připojit a dobíjet z palubní sítě automobilu. Může být také vhodným doplňkem při instalaci antén pro následnou kontrolu funkčnosti přímo na střeše, bez nutnosti sbíhání k velkému televizoru připojenému až dole v místnosti.

Celkový popis

Na úvod několik strohých informací. Televizor je vybaven LCD displejem formátu 16:9 s úhlopříčkou 7 palců (18cm) a rozlišením (dle návodu) 1440×238 bodů. Má zabudovaný analogový i DVB-T tuner. Jelikož se jedná o nástupce předchozího modelu SPV-6701T, místy uvedu srovnání s tímto starším typem.

Z vnějšího hlediska se jedná o úhledný výrobek moderního designu (dle mého osobního názoru), který jde s dobou co se vzhledu i funkcí týká. Šířku i výšku displeje přesahuje televizor ještě širokým okrajem, protože na čelní straně jsou umístěny malé reproduktory a také ovládací prvky. Na pravé boční straně je napájecí (dobíjecí) konektor, mechanický spínač napájení a konektory pro připojení sluchátek a A/V vstupy a výstupy. Ty jsou realizovány konektory Jack, v příslušenství je redukční kabel na konektory Cinch. Levá boční strana je skoro celá prázdná, kromě anténního konektoru a přípojky označené jako Upgrade v podobě miniUSB konektoru.

Zadní strana je celá prázdná, jen uprostřed je umístěna vyklápěcí nožka, která umožňuje postavit televizor do skoro kolmé, mírně šikmé polohy. Povrch boků a zadní strany je pokryt na dotek příjemným protizkluzovým materiálem, který zabraňuje sklouznutí a kupodivu na něm ani nezůstávají mastné otisky prstů. Přední panel je celý překryt průhledným lesklým plastem, od výrobce chráněným folií proti poškrábání. Samotný displej je tak v televizoru trošku utopen a po odstranění folie se jeví velmi leskle. Starší typ 6701T tento lesklý překryt neměl a displej samotný byl matný. Osobně se mi lesklé displeje nelíbí ani u přenosných počítačů, ale je to zas jakýsi trend a dnes už se těžko hledají notebooky s matným displejem. Televizor je tak nutno stále leštit od otisků prstů a jiných nečistot, které působí rušivě. Pokud se ale na displej nedíváme při ostrém slunci, tak je dobře viditelný a kontrast i barvy jsou dobře podané. V tmavé místnosti je sledování bezproblémové.

Sencor SPV-6706T 2

Displej

Fyzické rozlišení displeje je tak trošku záhadou. V návodu je uvedeno 1440×238 bodů, což se mi zdá zcela nesmyslné. Na webu se zas dají dohledat údaje jako klasický PAL 768×576 (což je ale poměr 4:3) nebo 720×576, to je ještě méně. Už od pohledu je jasné, že horizontální rozlišení není plných 576 bodů PAL, takže k hodnotě 238 řádků bych se i přiklonil. Snažil jsem se ji ověřit i optickým spočtením počtu bodů na malou jednotku délky (půl centimetru) a vynásobením, údaj odpovídal vcelku přesně. Na šířku je však hodnota 1440 bodů nesmysl, jelikož pixely jsou zhruba čtvercové, tak opět metodou optického přepočítání dojdu k hodnotě asi 380 až 420 bodů. To by také odpovídalo poměru 16:9. Skutečně přesné fyzické rozlišení se tedy bude pohybovat někde kolem hodnoty 400×238 pixelů. U tak malého displeje to však není na závadu, při plném fyzickém rozlišení by tak jemné detaily už stejně nešly dobře rozeznat. Když mluvím o displeji, neodpustím si jednu praktickou výtku. Pozorovací otvor v lesklém předním překrytu s černým lemem, který kryje samotný displej, je očividně menšího rozměru než samotný displej, takže dochází k ořezu několika řádků. Je to dosti viditelné např. na spodní informační liště kanálu ČT 24. Šířkový ořez jsem nepozoroval, ale pokud tam nějaký je, tak není nijak výrazný.

Obsluha

Po zapnutí mechanickým posuvným spínačem na boku přístroje (starší typ měl dotykové tlačítko na čelní straně) si můžeme vybrat ze tří režimů DVB-T/ATV/AV, které volíme stejnojmenným tlačítkem na televizoru nebo dálkovém ovladači. DVB-T je příjem digitálního vysílání, ATV příjem analogového vysílání a AV je vstup vnějšího zdroje signálu, připojeného k AV konektorům na boku přístroje.

Rozsahy

V případě analogového vysílání nabízí přístroj možnost automatického nebo manuálního ladění napěťovou syntézou ve všech TV pásmech plynule bez jakéhokoli přerušení od frekvence 34,75 MHz do 863,75 MHz. To umožňuje naladit i kanály v pásmech používaných v kabelové televizi. Zvukovou normu je možno zvolit BG, DK nebo I. Frekvenci nelze zadat přímo číselně, je nutno automaticky nebo manuálně šipkami dojít až na konkrétní číselný údaj. Vysokofrekvenční vlastnosti analogového tuneru nejsou nijak špatné, subjektivně citlivost je velmi slušná.

Při přepnutí do módu příjmu digitálního vysílání se na nás rozsvítí barevné grafické menu v angličtině, jazyk lze ale přepnout do češtiny. Korektně česky se zobrazuje také EPG, i když jsem nenašel nikde zmínku o známce serveru DigiZone „Umí dobře česky“. Samotné menu je přehledné, ladění umožňuje jak automatické prohledání pásem, tak přímé číselné zadání kanálu dálkovým ovladačem v pásmech VHF3 a UHF (tj. v západní normě kanály 5–12 a 21–69). Bohužel nelze při manuálním hledání krokovat kanály nahoru a dolů, pouze zadat konkrétní kanál. Při samotném ladění se místo kanálu zobrazuje zase frekvence.

I když je televizor vybaven pouze dekodérem MPEG2, při ladění nalezne i kanály vysílané v MPEG4 a tyto bez problémů uloží. Neukáže však žádný obraz, hraje jen zvuk. Toto bylo prakticky ověřeno v prvním případě na muxu 4, kde zobrazoval jen kanály O2info a Test, vysílané v MPEG2 SD, ale MPEG4 kanály ČT1 a Nova pouze načetl a uložil, avšak nezobrazil. V druhém případě to bylo ověřeno při příjmu maďarského multiplexu, kde se vysílá MPEG4 v SD rozlišení. Opět načetl a uložil kanály, ale nezobrazil, hrál jen zvuk. Toto je dobré alespoň pro kontrolu dostupnosti multiplexu v MPEG4. Starší typ toto neuměl, kanály vysílané v MPEG4 v jednom multiplexu s kanály v MPEG2 přeskočil a neuložil (mux4), u čistě MPEG4 multiplexu (Maďarsko) je vůbec nezaznamenal a pokračoval v ladění.

Sencor SPV-6706T 4

Ukázka elektronického programového průvodce (EPG).

Napájení

Přímo v menu je možno zapnout napájení anténního zesilovače napětím 5V po koaxiálním kabelu, což je, vzhledem k akumulátorovému napájení, příjemné zjištění. Přítomnost napětí byla experimentálně zjištěna multimetrem, bohužel není možnost jak zjistit maximální dodávaný proud, aniž bychom riskovali poškození. Běžný zesilovač se spotřebou v desítkách miliAmpérů by však televizor měl bez problémů utáhnout. Sníží se tím samozřejmě výdrž akumulátoru.

Když už hovoříme o napájení a akumulátoru, televizor lze dobíjet a napájet napětím 12V z přiloženého zdroje na 230V, nebo pomocí dodávaného kabelu s konektorem do autozapalovače. Udávaná spotřeba při 12V je 2A. Akumulátor se nabíjí při připojeném vnějším napájení pouze když je televizor vypnut. Pokud ho zapneme a sledujeme program, dobíjení nefunguje. Dobíjení je signalizováno červenou LED diodou vedle napájecího konektoru, po nabití se barva změní na zelenou. Výdrž na akumulátor udává výrobce při příjmu DVB-T kolem 2 hodin, při příjmu analogu asi 3 hodiny. Praktické pozorování zhruba potvrdilo tyto údaje. Dobití akumulátoru trvá přibližně 2 hodiny. Samotný akumulátor je litium-polymerový a je nevyjímatelný, kvůli jeho vyjmutí je nutno celý televizor rozebrat. To je rozdíl oproti staršímu typu, kde byl akumulátor pod krytem zajištěným pouze západkou, šel tedy bez problémů vyjmout. Osobně jsem už akumulátor na starší typ objednával a stál kolem 700Kč, předpokládám, že v novém typu bude použit stejný nebo podobný. Jeho výměnu však budeme muset svěřit servisu, pokud se nebudeme chtít připravit o záruku. Ta je standardně dvouletá a je možné, že při častém používání se výdrž akumulátoru sníží výrazně i za dobu kratší než jsou 2 roky. Osobně však televizor vlastním 8 měsíců od ledna 2009 a nepoužívám ho tak často, aby došlo k pozorovatelné degradaci akumulátoru.

Sencor SPV-6706T 3

Obrazovka při ladění programů.

Příjmové vlastnosti

Velmi mile překvapil televizor při samotném příjmu. I když předem od něho člověk moc nečeká, vzhledem k rozměrům a množství technologie, které lze vtěsnat na tak malý prostor. Při srovnání se stolními set-top-boxy se nechoval z příjmového hlediska o nic hůře než větší bráškové bez LCD. Přímo exaktní hodnoty a údaje nečekejte, netestoval jsem jeho vlastnosti za asistence nějakého měřícího přístroje. Ze subjektivního hlediska na mne však dělal dobrý dojem například z hlediska citlivosti při příjmu vzdálených signálů nebo odolnosti vůči blízkým silným vysílačům. Nezaznamenal jsem žádný projev, který by napovídal zahlcení, ani přílišné tuposti. Hlavní účel pro který jsem si přístroj pořídil, tj, pobíhání hore dole cestou necestou po kopcích i jinde a zkoušení, kde co hraje a nehraje, tak splnil dokonale a nemám mu co v tomto směru vytknout. Samozřejmě ne ve spojení s přibalenou anténkou typu magnetka-čudlík délky asi 10cm. Pro tyto účely používám logaritmicko-periodickou UHF anténu Iskra P-2845, která je lehká a jako měřící anténa se osvědčila nejlépe.

Sencor SPV-6706T 6
Sencor SPV-6706T 7

Ukázky konektoru.

Anténní konektor

V souvislosti s příjmovými vlastnostmi však musím uvést jednu negativní věc, a tou je velmi nešťastně řešené umístění anténního konektoru! Konektor je zapuštěn pod předním panelem, s přístupem z boku, což by ještě tak nevadilo, ale je umístěn těsně vedle plastového dílu, což znemožňuje zasunutí velkého množství typů konektorů. U přímých konektorů jdou zasunout jen štíhlejší typy, které nejsou o mnoho tlustší než vnější stínění konektoru. Bez problémů jdou použít lisované propojovací kabely, které mají izolaci konektoru velmi tenkou, ale klasické konektory nejdou buď vůbec nebo velmi těsně s nebezpečím poškození konektoru v televizoru. Úhlové konektory nejdou vzhledem k malému prostoru kolem zapuštěného konektoru, použít vůbec! Osobně mi to nevadí, používám stejně redukci z F-konektoru na IEC, která je stejně tlustá jako stínění (viz. obrázek), pro běžné použití je to však dost komplikace. Tady bych výrobci udělil velkou výtku. Starší typ neměl vstup takto řešen, byl přímo na obvodu televizoru bez zapuštění, na horní hraně, takže šly bez problémů použít jakékoli konektory.

Mobilní použití

Díky své velikosti a napájecímu napětí 12V je televize ideální volbou do auta. K tomu je v balení přiložen napájecí kabel do autozapalovače. Co však postrádám, je řešení uchycení při jízdě. Televizor nemá žádné úchyty ani se k němu nedá dokoupit nějaký nacvakávací držák. Starší typ měl ve spodní části stejný vnitřní závit, jako známe z fotoaparátů. Šlo ho tedy připevnit na stativ jako foťák, případně do auta nějak připevnit držák s tímto závitem, vyrobený třeba svépomocí. U tohoto typu bohužel nic podobného nenajdeme.

Když píšu o použití ve vozidle, musím se zmínit o mobilním příjmu. U nás sice ještě není pokrytí digitálním signálem kdoví jak velké, ale při jedné příležitosti jsem měl možnost už mobilní příjem vyzkoušet za podmínek, které se dají nazvat stabilními (z hlediska zapínání a vypínání multiplexů, vysílačů, atd). Bylo to na dálnici kolem Brna při jízdě od západu na východ, a tak nás napadlo zkusit příjem za jízdy vyšší rychlostí. Kdo zná Brno a okolí, tak ví, že vysílač muxu 4 je na budově bohunické nemocnice nedaleko od dálnice. Vysílače muxů 1, 2 a 3 jsou zase na Hádech a v ulici Barvičova, vysílají v SFN, tedy nelze přímo určit, který je zrovna zpracováván v tuneru. Výsledky pokusu nás mile překvapily, jeli jsme rychlostí kolem 80 km/h a zvyšovali postupně až po povolených 130 km/h. Obraz se začal rozpadat až při rychlosti 120km/h, dále už byl nepoužitelný. Při zpomalení mírně pod 120km/h se opět chytnul a fungoval, i když sem tam se nějaká ta kostička objevila. Samozřejmě, při opuštění sféry pokrytí jmenovanými vysílači už se příjem rozpadal, až vymizel zcela. Nepochybuji, že například při jízdě ulicemi Brna by byl příjem komplikovanější, znehodnocený četnými odrazy a nehomogenitou. Na druhou stranu, po městě většinou nejezdíme 120 km/h, ale i tak bude výsledek silně závislý na konkrétní lokalitě. Doplním že při mobilním příjmu byla použita pouze ta malá magnetka, dodávaná s televizorem.

Sencor SPV-6706T 5

Možnost využití přístroje při lovu signálů.

Přehrávač medií

Přestože je konektor minUSB na boku televizoru označen jako Upgrade, což by spíše evokovalo pouze připojení kvůli aktualizaci firmware, ve skutečnosti je možno na něj připojit přes přiloženou redukci klíčenku USB a v televizoru přehrávat zvukové soubory mp3 a obrázky JPEG. Jiné formáty televizor nepodporuje. Zvuk sice není nijak závratný, vzhledem k velikosti reproduktorů, a obraz s tímto rozlišením už vůbec ne, ale jako nouzové řešení na ukázání fotek nebo puštění muziky třeba do vnějších reproduktorů to není špatná funkce.

Sencor SPV-6706T 1

Přehrávání mp3 a JPEG souborů v televizoru.

Závěrem

Tento typ televizoru je svým pojetím určen pro specifické použití, a při tom z mého pohledu bez problémů vyhoví. Není to záležitost pro náročné, ale řešení doslova do ruky, takže se mu dá leccos odpustit. Z hlediska pro mne nejdůležitějšího, tedy příjmových vlastností, je dle mého názoru možná spíše nadprůměrný, i přes své rozměry. A při hledání srovnatelných výrobků jiných značek vychází tento typ nejlépe také v poměru výkon/cena. I když si o značce Sencor nedělám velké iluze, tento TV se jim vyvedl celkem dobře a není ho nutno předem odsuzovat podle štítku. V dnešní době rebrandingu a různých výrobků bežících ze stejných výrobních linek nemá smysl přehnaně důvěřovat nějaké zavedené značce nebo předem odsuzovat značky ne zrovna špičkové. Nejdůležitější je osobní zkušenost s tím kterým výrobkem, a moje dosavadní zkušenost s tímto televizorem je veskrze pozitivní.

BRAND24

Technické údaje (dle návodu):
Rozměry: 220×130×31 mm
Napájení: 12V= (230V~ přes adaptér)
Váha: 0,65kg
Spotřeba: < 15W
Rozlišení: 1440×238 pixelů (dle návodu)
Úhlopříčka: 7 palců (17,8cm)
Rozsah vstupních frekvencí: 48,25–863,25 MHz
Zvukový systém: BG/DK/I

Přibližná cena: 2500Kč

Používáte přenosný televizní přijímač?

  • Ano.
    55 %
  • Ne.
    45 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).