Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: Co NUTNĚ potřebujeme pod stromeček

23. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zná to asi každý nadšenec: zahlédnete nějakou naprosto skvělou technickou hračku a řeknete si: “To musím mít!”

S kolegou Štěpánem máme takové rčení – “To asi nutně potřebuju!” Zná to asi každý nadšenec: zahlédnete nějakou naprosto skvělou technickou hračku, a řeknete si: “To musím mít!” U nás, nadšenců do elektroniky (česky “hobby bastličů”), to bývají nejrůznější vývojové desky, kity, frézky, 3D tiskárny, součástky a jiná podstatná zařízení, která neocení nikdo tak upřímně nadšeně, jako elektronický fanoušek.

Zrovna před několika dny mi přišel odkaz na Smart Everything s nezbytnou douškou: “To asi nutně potřebujeme oba!” O co jde? Inu, představte si Arduino. Máte? Fajn. Jako procesor tam dejte ARM Cortex M0+. Tedy něco, jako má Arduino Zero. Tak. A k tomu přihoďte následující:

  • Modul pro komunikaci v síti SigFox
  • Kryptografický čip ATSHA204A – bude se hodit pro zabezpečení komunikace
  • Modul pro Bluetooth
  • GPS/QZSS/GLONASS modul se zabudovanou anténou
  • NFC Ntag s anténou pro komunikaci via NFC
  • Snímač tlaku
  • 3D akcelerometr, 3D gyroskop a 3D magnetometr
  • Snímač teploty a vlhkosti
  • Detektor osvětlení a přiblížení 

To vše na desce, která je rozměrově i vývodově kompatibilní s Arduinem. Hezké, že? Můžete si postavit snímací zařízení, které komunikuje na velkou dálku a ví, kde je, a vlastně nepotřebujete už nic jiného, jen baterii. Co tomu chybí? Popravdě už jen odkaz “Koupit zde…” Ten zatím ještě není.

Seznam věcí, které nutně potřebuji, pokračuje novými Arduiny 101. Sice to už nejsou ty jednoduché desky, jako Uno a spol., ale i tak. Arduina 101 pohání Intel Quark, máte k dispozici 384 kB Flash, 80 kB SRAM (24 pro aplikace), integrovaný DSP sensor hub, Bluetooth, 3D akcelerometr a 3D gyroskop. Obrovská výhoda je kompatibilita s existujícími shieldy.

Líbil by se mi i výukový počítač od BBC. Ne ten z 80. let, i když bych ho měl rád ve své sbírce, ale ten nový, co se jmenuje micro:bit. A ještě raději bych měl výukové a metodické materiály k němu, protože udělat hardware “pro školy a výuku” je fajn a bezva, ale když k němu nejsou vhodné příklady a vy nevíte, co máte studentům vlastně ukazovat, tak je to jako byste žádný hardware neudělali.

Jednu věc, kterou nutně potřebuju, jsem si už pořídil: ESP8266 shield pro Arduino. Sice to už nestihnete pod stromeček, ale kdo říká, že nemůže hračka dorazit až v lednu?

Poslední položka z mého wishlistu, kterou bych zde rád představil, je snímač elektrostatického pole. Že nevíte, k čemu by taková věc mohla být? Výrobce (Microchip) ve svém demonstračním videu ukazuje jedno možné využití – 3D touch pad. 

KL24

Uznejte sami: to je věc, kterou přeci nutně potřebujeme na hraní všichni!

Hezké Vánoce!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).