Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: Investoři na IoT slyší. Co s tím uděláte?

14. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: chesky_w / Depositphotos
Kalendář se mi plní akcemi, které s Internetem věcí nějak souvisejí – buď se IoT přímo věnují, nebo jej prohlásily za jedno z témat.

Jedno z tradičních témat IoT v České republice je vhodná bezdrátová síť. Sigfox, respektive jeho implementátor SimpleCell, pokračuje mílovými kroky v pokrývání republiky. Jejich konkurence, která používá standard LoRa / LoRaWAN, jako by stála ve stínu. Na Things.cz je termín spuštění “Léto 2016”. Druhý subjekt, který vsadil na LoRu, totiž České Radiokomunikace, po úvodních problémech, o nichž v branži špitají i vrabci na střeše, snad už překonal počáteční problémy a síť staví.

Už jsem se v tomto sloupku před časem zmiňoval o soutěži, kterou právě České Radiokomunikace vyhlásily pro týmy a jednotlivce. Soutěž běží až do konce října, a tak máte stále čas se do ní zapojit.

Pravidla jsou jednoduchá: přihlásíte se buď jako jednotlivec, nebo jako firma a navrhnete aplikaci, postavenou nad reálnými senzory, které Radiokomunikace provozují ve spolupráci s partnery soutěže, jako jsou například Rekola, Personal Green a další. Můžete navrhnout i vlastní umístění a veličiny, které byste chtěli sledovat. Vaším úkolem je nad těmito daty postavit reálnou aplikaci.

Přístup je velmi jednoduchý – využívá se REST API, které poskytuje údaje tří kategorií: data o lokacích, senzory dostupné v dané lokaci a data z konkrétního čidla. Data jsou v surovém tvaru a musíte si je nejprve rozparsovat. Zbytek, tedy backend a prezentace dat, je zcela na vás.

Zatím se, podle organizátorů, přihlásilo přes 35 soutěžících. Přihlášky jsou stále otevřené, takže máte šanci i vy. Možná vymyslíte aplikaci, která vyhraje. Ale upřímně si myslím, že i když právě váš projekt nevyhraje, tak díky soutěži získáte zpětnou vazbu a “proof-of-concept” nějakého vlastního IoT řešení, které pak můžete sami uvést do praxe. V dnešní době na kouzelná písmena “IoT” slyší firmy i investoři, takže je vhodná příležitost se o něco takového aspoň pokusit.

Ostatně, když je řeč o zájmu – kalendář se mi plní akcemi, které s Internetem věcí nějak souvisejí. Buď se IoT přímo věnují, nebo jej prohlásily za jedno z témat. Vybírám například LinuxDays, CES Unveiled, IDC IoT Forum, OpenAlt. O Internetu věcí budu mluvit (i s praktickou ukázkou) na konferenci Czech Internet Forum 2016, kterou pořádá vydavatel Lupy, společnost Internet Info. A to nejsou ani zdaleka všechny.

BRAND24

Podzim bude tedy, co se týče akcí se zaměřením na IoT, poměrně bohatý, až akční. Doufám, že konečně uvidíme na pódiích víc praktických příkladů než marketingových odhadů a plánů… Zatím to bylo často tak, že mnohem zajímavější využití Internetu věcí se člověk dozvěděl při debatách s návštěvníky než z přednášek. 

Pokud by si někdo dělal obraz jen z prezentací, dojde k závěru, že IoT je jen nafouknutá bublina, ale právě návštěvníci, jejich nápady a reálné projekty mě přesvědčují, že není tak zle, jak by se z médií mohlo zdát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).