Hlavní navigace

DigiZone aktualizoval přehled DVB-T2 boxů, O2 TV testuje web a Impuls zůstává nejposloucha­nějším rádiem

11. 11. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: CZC.cz
TÝDENNÍ REVIZE – Šedesát procent prodaných televizorů spadá do kategorie Smart TV, Alza nabídne televizor s 8K rozlišením a Česká televize představila vánoční program.

Sháníte set-top box? Prostudujte si přehled certifikovaných DVB-T2 přijímačů

Chcete být kompatibilní s budoucím vysíláním v DVB-T2/HEVC, které se od jara rozjelo naostro, a nechcete to řešit výměnou televizoru? Pak nezbývá než přejít na jinou platformu nebo sáhnout po set-top boxu. Takto pravidelně začíná náš tradiční přehled kompatibilních výrobků pro zemské vysílání DVB-T2/HEVC. Situace se ve výrobcích do pěti tisíc korun koncem letošního roku velmi výrazně vylepšila. Zatímco k 1. říjnu jsme set-top boxů našli přes čtyřicet, nyní je tu deset, patnáct dalších. Stále však čekáme na dostupné boxy podporující HbbTV. Těch je v námi stanovené cenové relaci velmi málo, v podstatě jako prstů na ruce, a ceny jsou – s jedinou výjimkou – stále nad úrovní čtyř tisíc korun.

Set-top boxů pro české DVB-T2 je stále víc. Máme jich už přes padesát

Set-top box GoSAT GS7075 COMBOi s HbbTV, certifikací ČRa a logem Skylink Ready 

O2 TV testuje nový web. A není špatný

Služba Moje menu, kterou doposud mohli využívat majitelé set-top boxů O2 TV, se od dnešního dne přesouvá v beta verzi i na internetové stránky O2TV.cz. Nově uvedená podoba webu O2 TV vychází z vizuálního stylu úvodní obrazovky O2 TV Moje menu. Díky jeho novým funkcím mohou diváci lépe vyhledávat požadované filmy a seriály. Zákazníci O2 TV si mohou v každý okamžik vybírat až z pěti tisíc hodin obsahu. Proto jsme vyvinuli moderní web, který umožní jednoduchou orientaci v záplavě prémiových seriálů, filmů i sportovních přenosů, přibližuje ředitel O2 TV David Duroň.

O2 představuje svoji novou službu Moje menu i na svém webu

Server O2TV.cz nově ve formátu HTML5. Jaké jsou první dojmy?

Nejposlouchanějším je stále Impuls

Pravidelné měření poslechovosti tuzemských rozhlasových stanic Radio Projekt nepřináší na prvních místech žádné výrazné změny. V rámci denní i týdenní poslechovosti zůstává na prvním místě rádio Impuls, které si každý týden naladí 1,886 milionu posluchačů, zatímco každý den si pak Impuls pustí přesně jeden milion a pět tisíc zájemců. Impuls tak zůstává i během druhého a třetího čtvrtletí letošního roku jedinou rozhlasovou stanicí, jejíž denní poslechovost překonává jeden milion posluchačů, i když si oproti minulému měřenému období pohoršil v údajích sledujících denní poslechovost o osm tisíc fanoušků.

Radio Projekt: Radiožurnál se drží na třetím místě a stahuje náskok druhé Evropy 2

Prohlédněte si prezentaci nejposlouchanějších rozhlasových stanic

Vánočním tahákem ČT je druhý Anděl páně

Hlavním tahákem letošních Vánoc bude zejména pokračování velmi úspěšné pohádky Anděl páně (2005), které v roce 2016 natočil Jiří Strach. Má jím ale také být zbrusu nový pohádkový příběh Nejlepší přítel. Anděl páně 2, který byl minulý rok nejnavštěvovanějším snímkem v českých kinech, a to dokonce od roku 1990, uvede hlavní program České televize 24. prosince. Jak v rozhovoru na ČT24 potvrdil programový ředitel Milan Fridrich, snímek už byl natáčen jako vánoční pohádka. V kinech ho nakonec vidělo přes milion diváků a vedle toho, že byl nejsledovanější, také vydělal nejvíce peněz.

Vánoční program České televize: Anděl páně 2 a opět zcela nová pohádka

Prohlédněte si presskit České televize k vánočnímu programu

Hybridní televize v Čechách a na Slovensku

Reáliím slovenské HbbTV platformy, jejímu rozšíření a srovnání s českým trhem věnoval svou prezentaci v rámci říjnového kulatého stolu serveru DigiZone Ján Ďarmati, zastupující společnost Teledata. Ta vyvíjí hybridní a další aplikace pro slovenskou veřejnoprávní RTVS. Kromě dřívějšího spuštění HbbTV aplikací, ke kterému na českém trhu došlo v roce 2012 a na Slovensku o rok později, má na větším rozšíření hybridní platformy v Čechách svůj podíl také výrazně vyšší penetrace zemského vysílání, která je z více důvodů pro rozvoj hybridní televize ideální.

HbbTV na Slovensku? Se zpožděním a menší penetrací

V HbbTV prostředí je možné nakoupit programaticky i největší bannerový formát

Počty prodaných televizorů meziročně klesají

Podle zářijového průzkumu, který pro e-shop Kasa.cz zrealizovala výzkumná agentura GfK a kterého se zúčastnila tisícovka respondentů, tvořily televizory z kategorie Smart v první polovině letošního roku 57 procent z celkového prodeje. Podle stejného výzkumu ale výhody, které televizory připojené k internetu skýtají, využívá naplno jen 27 procent odpovídajících. Téměř šedesát procent respondentů také uvedlo, že si vystačí pouze se základní nabídkou, a sedmnáct procent odpovídajících řeklo, že se nové funkce stále učí. Celkově prodeje televizí za poslední tři roky v Česku klesají. Za první pololetí letošního roku se podle citovaného výzkumu jejich prodej meziročně snížil o tři procenta, zatímco loni to bylo o šest procent a v roce 2015 o dvě procenta.

Šedesát procent prodaných televizorů je chytrých

Alza nabídne 8K televizor značky Sharp

V e-shopu Alza.cz se objevila zpráva o tomto obrovi s úhlopříčkou 70 palců, tedy 178 cm, s tím, že cena ještě není známa a první dodávka by měla dorazit v březnu 2018. Termín souvisí se strategii výrobce, který začal televizor v říjnu prodávat v Číně, v prosinci ho chystá pro Japonsko, v únoru 2018 pro Tchaj-wan a v březnu bude uvolněn pro Evropu, včetně Česka a Slovenska. Monitor s rozlišením 8K Sharp uvedl v Japonsku už v říjnu 2015 (85", 216 cm). Letos v červnu pak oznámil verzi s úhlopříčkou 70 palců, tj. 178 cm.

Alza chystá prodej 8K televizoru Sharp LC-70X500

EU připravuje kodex elektronických komunikací

S ročním odstupem uspořádala v Praze Asociace provozovatelů mobilních sítí již čtvrtou telekomunikační konferenci s mezinárodní účastí s jediným tématem: Evropský Kodex elektronických komunikací (EECC – European Electronic Communication Code). I když loňský rok proběhl seminář pod stejným názvem, zabývala se tehdy konference aktuálně připravovaným rozhodnutím Evropského parlamentu a rady o využívání kmitočtového pásma 470–790 MHz v rámci EU, zatímco letošní ročník konference se věnoval již podrobnějšímu vývoji názorů v jednotlivých komisích a pozic EP a Rady, a zejména postoji České republiky k předkládaným návrhům.

Jaký bude chystaný evropský Kodex elektronických komunikací

Vysílání zahájila webová TV Architect

Na webové adrese tvarchitect.com zahájila svou činnost televize TV Architect. Představovat má kombinaci televizního on-line kanálu a zpravodajského webu. Podle tvůrců vznikla proto, aby účinně spojovala nejen svět architektury, developmentu a stavebnictví, ale také obor a veřejnost. Myšlenka projektu se zrodila přibližně před dvěma lety a stojí za ní český investor a majitel společnosti ProCeram Pavel Basl.

TV Architect: nová televize o architektuře zahajuje činnost

Amazon postupně lokalizuje do češtiny

Jak informoval náš sesterský server Lupa.cz, čeští uživatelé dostali přístup k německé verzi Amazon.de, jejíž část byla lokalizována do českého jazyka. Nicméně jak server podotkl, pokud zadáte Amazon.cz, budete přepnuti na Amazon.de, kde si také můžete zvolit český jazyk. Nutno dodat, že Amazon českou verzi zpřístupňuje postupně, někteří uživatelé tak volbu českého jazyka zatím ještě nemusí na webu Amazonu vidět, píše se na Lupa.cz, kde také můžete číst, že Amazon má v Česku už poměrně silnou prezenci. V roce 2014 u nás odstartoval centrem v Dobrovízi a korporátními kancelářemi. V Dejvicích se mimo jiné pracuje na IT a spekuluje se o otevření nových kanceláří v Karlíně. Amazon v Česku zaměstnává přes pět tisíc lidí.

Amazon přichází do Česka. Jak je na tom Prime Video?

Vybrané programové novinky

Po premiérovém díle Únos je na serveru Obbod k vidění i druhý díl komediálního seriálu Lajna nazvaný Denisa a třetí díl s názvem Láska, ve kterých se dále vyvíjí příběh kolem mladého hokejisty Patrika Hrouzka v podání herce Zdeňka Piškuly, syna hokejové legendy Luboše Hrouzka v podání Jiřího Langmajera. Za seriálem stojí tvůrci fotbalové série Vyšehrad.

Server Obbod uvádí další díly hokejové mikrokomedie Lajna 

Ředitel online TV platformy vydavatelství Mafra Vladimír Mužík si při příležitosti uvedení dvou nových sérií Single Man a Taxikář pochvaloval, jak tyto krátké seriálové formáty fungují a jejich obliba stále roste. Potvrdil tak adaptaci osvědčeného modelu: když je produkce tak šíleně levná a když máme k dispozici dostatek scénářů, natočíme co nejvíce materiálu a co bude dobré, to si necháme, co bude špatné, to hodíme přes palubu. Sice tím ubyla práce dramaturgickým skupinám a výběrovým komisím, ale nevypadá to, že by to někomu scházelo.

Taxikář o prsa předběhl Single Mana

Během podzimu nabídne dokumentární kanál Prima Zoom dokumenty věnované vesmíru, historii, floře i fauně, vojně, vědě a technice, záhadám i extrémním zážitkům. Ke sto letům bolševické revoluce pak uvede dokument Ruská revoluce v barvě.

Vesmírní inženýři, tajemné lesy i velká říjnová revoluce. Podzim na Prima Zoom

Televizní stanice RikTV bude dostupná všem divákům slovenského zemského DVB-T2 vysílání od 6. listopadu do konce měsíce. Společnost Towercom tak pokračuje ve své „programové ochutnávce“, se kterou začala letos v září a divákům nabízí placené stanice prostřednictvím klasické televizní antény.

Towercom nabídne slovenským divákům ochutnávku dětského kanálu RikTV

Na novém kanálu, který Viasat World plánuje spustit 14. prosince mimo jiné i na území České a Slovenské republiky, se objeví mimo jiné pořady z nabídky společnosti All3Media. Příznivci dramatické tvorby by se tak mohly dočkat pořadů z celého žánrového spektra, včetně detektivních, klasických literárních, politických, historických, válečných, akčních, dobrodružných nebo historicky podložených. 

Viasat World získal obsah pro nový kanál od All3Media International

Jméno a příběh Pablo Escobara, člena proslulého drogového kartelu, zná každý seriálový fanoušek. Od jeho smrti v roce 1991 stále kolují zvěsti o hromadách peněz zakopaných po celé Kolumbii. Většina Escobarova pohádkového jmění – podle expertních odhadů se jedná až o padesát miliard amerických dolarů – prý nebyla doposud objevena. Na pátrání po jeho pohřbených milionech se nyní vydali bývalí agenti CIA za doprovodu Discovery Channel.

Kolumbijská vláda souhlasila s pátráním po Escobarových milionech 

Krátce 

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém 19. zasedání vyhodnotila 42 stížností diváků a posluchačů, vydala pět upozornění na porušení zákona a rozhodla o zahájení dvou správních řízení.

RRTV: dvě správní řízení a jedna nová služba na vyžádání

Od 6. listopadu získají předplatitelé balíčku FilmBox možnost sledovat další dva programy – dokumentární DocuBox a FightBox zaměřený na bojové sporty, které se stanou součástí filmového balíčku. Filmový program pro dospělé Eroxxx se stane součástí nabídky FreeSat Active. 

FreeSat rozšiřuje nabídku balíčku FilmBox o tři další programy

MMF24

Program

Balíček

Pozice

DocuBox

FilmBox Pak

75

FightBox

FilmBox Pak

76

Eroxxx

Active

173

Nedávnou aktualitu k uvedení nového DAB rozhlasového přijímače Technisat DigitRadio 1 jsme uvedli tvrzením dovozce, že přístroj je „navržen i vyroben v Německu“. Dorazil k nám do redakce i na vyzkoušení, a tak se můžeme podívat, jak se svým výrobcům povedl.

Technisat DigitRadio 1? Inu, za tu cenu…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).