Hlavní navigace

Seznam.cz chce zakročit proti šíření spamu z jeho služby Email.cz

28. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Portálu Seznam.cz se nelíbí, že se kvůli stoupajícímu množství spamu odesílanému z jeho služby Email.cz objevuje na blacklistech. Nasazuje ochranu pro kompromitované schránky.

Seznam.cz hodlá přitvrdit v boji se spamem, který je odesílán přes jeho službu Email.cz a kompromitovaných schránek. Ty schránky, ze kterých je odesílán spam, bude nyní blokovat. Při prvním pokusu o přihlášení po zablokování schránky bude uživatel vyzván ke změně hesla, kterou bude muset autorizovat prostřednictvím kódu doručeného v SMS na jeho mobilní telefon.

„Blokaci považujeme za jediný možný způsob, jak uživatelům naznačit, že je s jejich schránkou něco v nepořádku,“ tvrdí David Finger, produktový manažer e-mailových služeb. Seznam.cz bude zároveň ve webovém rozhraní zobrazovat varovný banner, pokud zaznamená přístupy k dané schránce z jiné země, než je pro ni obvyklé.

Seznam.cz tak hodlá omezit množství spamu, které odejde z jeho e-mailové služby, a tím se vymanit z některých blacklistů dalších provozovatelů e-mailových služeb a poskytovatelů antispamových řešení. „Pomůžeme tak vyřešit potíže, které uživatelé mohou mít s odesíláním zpráv například na e-maily od společnosti Microsoft,“ dodává David Finger.

MMF24

Varování před podezřelými přístupy není ve světě ničím novým. Google jej ve své službě Gmail zavedl již v roce 2010, od kdy upozorňuje především na rychle po sobě jdoucí přihlášení z různých zemí. Také uživatelům nabízí přehled posledních deseti přístupů ke schránce. Uživatel zároveň může dálkově zrušit aktivní přihlášení z jiného zařízení a to pak zablokovat.

Někdejší Hotmail i nynější Outlook.com provozované Microsoftem také varují, že něco nemusí být v pořádku. Kvůli možným kompromitacím e-mailových schránek, resp. obecně uživatelských účtů, už předloni Microsoft rozjel velkou akci, kdy uživatele žádá o doplnění a ověření záložních kontaktů (např. čísla na mobil) pro případ nutnosti resetu hesla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).