Hlavní navigace

Šifrovaný kalendář od ProtonMail, Torvalds slaví padesátiny, končí podpora Pythonu 2

10. 1. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

PlayStation 5 vyjde letos. AMD vydává mobilní Ryzeny 4000. TSMC rozjíždí 5nm výrobu. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

ProtonMail spustil betaverzi ProtonCalendar, tedy šifrovaného kalendáře vycházející z původní e-mailové služby. Kalendář mohou začít zkoušet všichni platící uživatelé. Proton nabízí také ProtonVPN a pracuje na úložišti ProtonDrive. Technologie ve Švýcarsku a Praze vyvíjí mimo jiné Češi, viz náš rozhovor s Janem Veverkou.

Tvůrci linuxového jádra Linusovi Torvaldsi je padesát let, jubileum oslavil 28. prosince roku 2019. Na vývoji jádra nadále pracuje. O zrodu Torvaldse a Linuxu hezky pojednává jeho kniha Just for Fun.

TSMC letos v druhém kvartálu rozjede výrobu 5nm čipůinformují DigiTimes. Zřejmě půjde o modely A14, které v nové generaci iPhonů nasadí Apple. A12 a A13 běží na 7nm technologii. TSMC má do 5nm investovat 25 miliard dolarů a mělo by nadále být výhradním dodavatelem.

AMD na veletrhu CES 2020 představilo procesory řady Ryzen 4000 Mobile, které jsou určené do notebooků. Postavené jsou na 7nm technologii a architektuře Zen 2, již už známe z desktopů. AMD nabízí dvě kategorie U a H, přičemž U je úspornější. Podporovány jsou paměti LPDDR4X (až 64 GB) a PCI-Express 3.0. Novinky se na trh dostanou už v prvním kvartálu. Představen byl rovněž Threadripper 3990X s 64 jádry a 128 vlákny (SMT). Ti, kdo ho budou chtít do svého desktopu, zaplatí 3990 dolarů, tedy přes sto tisíc korun. V prodeji bude od 7. února. Přichází také novinky Radeon RX: 5600 a XT a 5600M a 5700M.

MediaTek oznámil čip Dimensity 800, který na rozdíl od dříve oznámené tisícovky míří do střední třídy. Disponuje osmi jádry (2 GHz, Cortex-A76 a A55), GPU Mali-G77, vyráběn je 7nm procesem, podporuje 90Hz displeje a zejména má integrovaný 5G modem Helio M70. Lze tak očekávat postupný příchod smartphonů s 5G i v levnější cenové hladině.

Sony na CESu potvrdilo příchod PlayStationu 5. Nová generace herní konzole bude k dispozici na letošní vánoční trh. Stále ale toho moc nevíme o hardwaru či vzhledu. Ví se, že PS5 nabídne SSD disk, Blu-ray mechaniku a hardwarový ray tracing. Ukázáno bylo logo, které je zcela tradiční.

Auto od Sony, rolovací televize i ohebný laptop. Podívejte se na další zajímavosti z CES 2020:

Dell představil novou generaci oblíbeného notebooku XPS 13 Developer Edition. Přichází s podporou až 32 GB RAM a až 2TB SSD. Displej téměř nemá okraje a nasazen je Ubuntu Linux 18.04.

Letos v dubnu skončí podpora pro Python 2. Již nebudou vycházet nové verze či bezpečnostní záplaty. Například Red Hat Enterprise Linux 7 plánuje podporu do roku 2024.

Organizace Bluetooth SIG představila Bluetooth LE Audio. Součástí bude nový kodek LC3 (Low Complexity Communication Codec). LE Audio by mělo přinést sníženou spotřebu a očekává se zejména využití v bezdrátových špuntech.

Wall Street Journal přišel se zprávou, že společnost Huawei během svého působení od čínské vlády získala pomoc v hodnotě 75 miliard dolarů. Jde o kombinaci různých nástrojů – daňové úlevy (25 miliard dolarů), půjčky (46 miliard), levné zdroje, slevy na nákupy pozemků (dvě miliardy) a podobně. Huawei k tomu dodává, že je článek postavený na nesprávných informacích a úvahách. „Za uplynulou dekádu představovaly dotace od vlád v Číně i mimo Čínu méně než 0,3 % našich celkových příjmů. V roce 2018 se jednalo pouze o 0,2 % ročních příjmů,“ sděluje podnik. WSJ pak zveřejnil metodu, jak k číslům došel.

Huawei také vydalo zdrojové kódy operačního systému openEuler, který vychází z CentOS. K dispozici je kolem tisíce balíčků pro x86 a ARM. Číňané tento systém představili loni v září, následuje vydání vlastních čipů a základních desek pro servery.

China Mobile otevřel první datové centrum v Evropě, konkrétně ve Velké Británii. Bude mít na starost výměnu dat mezi Asií (Singapur a Hongkong) a starým kontinentem. Komplex má kapacitu 1600 racků, drží certifikaci TIER III a má být součástí aktivit nové hedvábné stezky (Belt and Road). Operátor chce otevřít další datacentra ve Frankfurtu a dalších lokalitách.

Firmy Intel a Google oznámily více detailů o projektu Athena. V rámci něj mají oba hráči společně navrhovat čipy používané v noteboocích Chromebook využívajících operační systém Chrome OS. Více to rozebírá TechCrunch.

Příjmy HTC v roce 2019 spadly o 57,8 procenta na deset milionů tchajwanských dolarů. Pokles pokračuje od roku 2012. Problematické je také vykazovat zisk. V roce 2018 se to podařilo, ale byl za tím zejména prodej patentů a lidí Googlu. HTC už v podstatě vzdalo chytré telefony a soustředí se na virtuální realitu Vive. VR trh je ale prozatím malý.

Broadcom prodává sekci Cyber Security Services spadající pod Symantec do rukou Accenture. Broadcom koupil Symantec v loňském roce za 10,7 miliardy dolarů. Accenture získává globální monitorovací síť, analytickou část, operační centra v několika zemích, reakci na incidenty a threat intelligence. Accenture v poslední době koupilo několik kyberbezpečnostních firem, protože kyberbezpečnost může dobře prodávat klientům.

BRAND24

Rockwell Automation zase kupuje Avnet, další z řady izraelských kyberbezpečnostních firem. Rockwell je významný hráč v průmyslové automatizaci a Avnet například vyvinul bezpečnostní platformu pro IoT, což do portfolia kupujícího zapadá. Průmyslové systémy jsou často děravé, u nás jich je nezabezpečených kolem 1600.

Tento týden proběhl ještě jeden kyberbezpečnostní obchod: Insight Partners za 1,1 miliardy dolarů získali Armis Security. Připojil se také CapitalG, investiční odnož Googlu. Firma funguje teprve od roku 2015 a zaměřuje se na bezpečnost koncových zařízení bez instalace agentů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).