Hlavní navigace

Signál Novy na Šumavě ruší DVB-T z Německa, řeší to ČTÚ

13. 12. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
13. 12. 2006

Od počátku prosince je analogový signál televize Nova rušený na Šumavě, zejména na Klatovsku a Nýrsku. Může za to start zemského digitálního vysílání v sousedním Německu. ČTK problém sdělila mluvčí Novy Veronika Šmítková, informaci potvrdil i Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Komerční jednička míní, že německá strana nedodržela podmínky šíření DVB-T určené mezinárodními dohodami. Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák agenturu informoval, že jeho úřad věc řeší.

Na Šumavě vysílá Nova svůj program na 7. a 8. kanále. Na stejných kanálech začal 6. prosince vysílat také německý vysílač Hoher Bogen. Je oprávněná obava, že německá strana nedodržela směrem na ČR parametry šíření signálu na hraničních bodech příslušného skupinového přidělení dle mezinárodních dohod, uvedla Šmítková.

BRAND24

Letos v Ženevě se na Regionální radiokomunikační konferenci evropské země dohodly na koordinaci rozdělování kmitočtů pro nastupující DVB-T. Analogové kmitočty, které budou časem nahrazeny právě digitálními, jsou pod ochranou až do roku 2015. Pavel Dvořák ČTK řekl, že úřad vyslal do oblasti kontrolní skupinu, která celou věc prověří. Experti budou zjišťovat i to, zda je chyba na německé straně. Řešíme to. Je to signál toho, že je třeba přejít na digitální zemské vysílání, protože takové případy budou přibývat, uvedl šéf Rady ČTÚ.

Nova upozorňuje, že kvůli kontrole budou dnes televizní převaděč Klatovy dopoledne a Nýrsko odpoledne zcela mimo provoz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).