Hlavní navigace

Skvělý zvuk z malé krabičky

11. 4. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Logitech
Přenosný bezdrátový reproduktor UE Mini Boom pro mobily a tablety vedle jiného zaujme spoluprácí dvou na sobě nezávislých kusů. Copak spolu dovedou?

UE Mini Boom se veze na módní vlně bezdrátových přenosných reproduktorů. Patří mezi nejnovější přírůstky do produktové skupiny Ultimate Ears (UE) švýcarské společnosti Logitech, která mezi výrobci reproduktorů není žádným nováčkem. Jak se jí povedl tento kousek?

Výborný dosah a jednoduché párování

UE Mini Boom je určen zejména pro přehrávání hudby z mobilů a tabletů kompatibilních s bezdrátovou technologií Bluetooth 3.0. Specifikace slibuje dosah až na vzdálenost 15 metrů. Ve volném prostoru je tomu skutečně tak. Párování s mobilem či tabletem si lze usnadnit bezkontaktní technologií NFC, ale její podpora není pro mobilní zařízení podmínkou.


Autor: Logitech

Reproduktor UE Mini Boom v červeno-černé barevné variantě. Na výběr jich je celkem pět.

Na zadní straně reproduktoru se vedle vypínače nachází také vstup pro klasický 3,5mm jack, díky němuž lze reproduktor propojit s prakticky libovolným kapesním přehrávačem anebo starším mobilem nepodporujícím Bluetooth. Plné zužitkování všech funkcí a možností však umožňuje jen bezdrátové spojení.

Velmi dobrý zvuk a snadná obsluha

Kvalita zvuku je samozřejmě pro reproduktor rozhodujícím faktorem. UE Mini Boom ve svých útrobách skrývá dva 38mm měniče. O basy se stará pasivní zářič. Dohromady tato miniaturní aparatura hraje subjektivně velice dobře. Po zvukové stránce v cenové kategorii okolo 2500 Kč patří UE Mini Boom bezesporu mezi nejlepší přenosné reproduktory na trhu.

Výrobce zjevně kladl velký důraz na co nejjednodušší ovládání. Omezil se na pouhá čtyři tlačítka včetně posuvného vypínače. Na vrchní straně je párovací tlačítko spolu se dvěma tlačítky pro regulaci hlasitosti. Tato tlačítka jsou jen naznačena na gumovém povrchu, na který je třeba přitlačit pro stisknutí tlačítka. Jsou tak chráněná proti poškození a nepřečnívají z těla reproduktoru.


Autor: Logitech

Ovládací tlačítka jsou na horní straně reproduktoru naznačená na gumovém povrchu. Mechanická tlačítka jsou pod gumovou slupkou.

Ovládání přehrávání hudby UE Mini Boom přenechává zařízení, s nímž je propojen. Chybí tak tlačítka pro pozastavení a opětovné spuštění přehrávání či přeskakování mezi skladbami. Těžko říci, jestli je to vyloženě nedostatek. Díky jen několika málo tlačítkům lze ovládat reproduktor po paměti, takže ani absence podsvícení tlačítek nemusí být na překážku.

Specifikace deklaruje, že integrovaný Li-Pol akumulátor na jedno plné nabití poskytne dost energie až pro deset hodin bezdrátového poslechu hudby, což lze na základě praktických zkušeností potvrdit. Opětovné dobití trvá zhruba čtyři hodiny. Opotřebovaný akumulátor bohužel nelze uživatelsky vyměnit, což už je skoro tradiční nešvar podobných zařízení.


Autor: Logitech

Na zadní straně reproduktoru se kromě rozhraní Micro USB pro dobíjení, vstupu pro 3,5mm jack a vypínače nachází výstup pasivního zářiče starajícího se o basy.

Reproduktor se dobíjí prostřednictvím rozhraní USB např. z počítače či televizoru. Na zadní straně se vedle vypínače nachází dobíjecí vstup Micro USB. Adaptér pro dobíjení z elektrické sítě bohužel není součástí balení, ale vzhledem k užití široce rozšířeného rozhraní Micro USB jej lze nalézt třeba mezi nabíječkami pro mobilní telefony.

Kompaktní a minimalistický design

UE Mini Boom je věrný svému názvu. S rozměry cca 11×6,7×6,1 a hmotností bezmála 300 gramů se vejde do nejrůznějších zavazadel, aniž by se výrazně pronesl. Vpředu a vzadu je plastový kryt s výstupem reproduktoru. Vzadu má svůj výstup takřka po celé šířce ještě basový pasivní zářič. Horní, spodní a boční strany jsou potažené gumou.


Autor: Logitech

Kromě černého barevného provedení si lze vybrat ze čtyř barevných kombinací. Některé jsou poměrně divoké, ale proti gustu…

Guma chrání reproduktor před nešetrným zacházením a zároveň má protiskluzový efekt, takže UE Mini Boom jen tak ze stolu či z poličky nespadne. Logitech vyrábí UE Mini Boom v pěti barevných kombinacích: černá, červeno-černá, oranžovo-bílá, černo-zelená, fialovo-zelená (zelená je ale spíše zelenožlutá).

Elementární volání s volnýma rukama

UE Mini Boom díky integrovanému mikrofonu na své vrchní straně zároveň funguje jako jednoduché stolní hands-free zařízení. Zvuk se bez problémů rozprostírá po celé místnosti, ale mikrofon vyžaduje výrazně větší blízkost uživatele, aby zachytával hlas. Optimálního výsledku lze dosáhnout, když si uživatel položí zařízení na stůl a přisedne si k němu.

Z existujících profilů je pro volání použit ten nejjednodušší: HFP. S pomocí tlačítek reproduktoru tak lze pouze přijmout hovor a posléze jej zase zavěsit. Pokročilejší funkce typu odmítnutí hovoru, ztlumení vyzvánění, přidržení hovoru či přepínání mezi hovory nejsou podporovány. Ostatně reproduktor by pro tyto funkce neměl ani dost tlačítek.

S parťákem se otevírají nové možnosti

Když se sejdou dva kusy reproduktoru UE Mini Boom, lze je vzájemně propojit ve dvou režimech. Buď oba hrají totéž, nebo vytvoří stereofonní soustavu. Smysl druhé varianty je jasný, ale co ta první? Může posloužit k zesílení hlasitosti, ale také třeba přehrávání hudby ve dvou různých místnostech. Bezdrátové spojení s mobilem či tabletem k tomu má dostatečný dosah.


Autor: Logitech

Když se sejdou dva reproduktory UE Mini Boom, s mobilní aplikací pro Android či iOS je lze přimět k vzájemné spolupráci.

Pro nastavení páru reproduktorů je k dispozici mobilní aplikace UE Mini Boom s relativně vysokými softwarovými nároky. Vyžaduje totiž pro Android 4.0.3 a vyšší nebo iOS 6.0 a vyšší. Pro platformu Windows Phone, jejíž obliba zejména zde v Evropě pozvolna stoupá, není prozatím aplikace k dispozici. Chybí i aplikace pro PC, přestože reproduktory k němu lze připojit.

Bez ní bohužel nejde konfigurovat spojení dvou reproduktorů. Aplikace podporuje až patnáct reproduktorů, ale najednou může obsluhovat vždy jen dva. Jednotlivé reproduktory si lze pojmenovat pro snadnější orientaci. Součástí je též podrobné seznámení s ovládáním reproduktoru a jednoduché nastavení ekvalizéru.


Autor: Logitech

Mobilní aplikace umožňuje nastavit, jestli oba reproduktory mají hrát totéž nebo fungovat jako stereo soustava.

Stereofonní poslech hudby s UE Mini Boom je na přenosné reproduktory luxusní, ale jejich pár vyjde na cca 5000 Kč. Logitech počítá spíše s tím, že se například přátelé sejdou na večírku a dva lidé dají dohromady své reproduktory – každý jeden. Pak mohou využít stereofonní poslech nebo hudbu „pořádně osolit“ zvýšením hlasitosti.

Samé výhody, pár nevýhod

UE Mini Boom lze pochválit za velmi kvalitní zvuk v dané kategorii zařízení a cenové hladině. Nákup jednoho kousku na cesty má určitě smysl. Kvalita reprodukované hudby je dostatečná i pro ty z nás, kteří si doma chtějí pouštět hudbu jako kulisu při svých aktivitách po různých místnostech, protože reproduktor lze jednoduše přenášet a nemusí být s mobilem zrovna natěsno.

Koupě dvou reproduktorů pro jejich vzájemnou spolupráci se z čistě poslechového hlediska jeví jako dobrý nápad, ale vzhledem k ceně jde dost možná o přílišný luxus. Nebyl by od věci cenově zvýhodněný set dvou kusů. Co se týče předpokládaného scénáře, že se sejde více uživatelů se stejným reproduktorem například na večírku, posuďte sami jeho reálnost.

BRAND24

PRO: dobrý poměr cena – zvuk, snadná přenositelnost, dlouhá výdrž akumulátoru, velký dosah, jednoduché ovládání, hands-free funkce, zajímavé využití dvou kusů

PROTI: uživatelsky nevyměnitelný akumulátor, dlouhá doba dobíjení, pouze elementární hands-free funkce, chybějící konfigurační aplikace pro Windows Phone

Co doma preferujete pro poslech hudby jako zvukové kulisy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).