Hlavní navigace

Satelitní Skylink: Přechodu na kódování Irdeto se není třeba bát

11. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
11. 11. 2009

Přechod na kódovací systém Irdeto u satelitní platformy Skylink, ke kterému však nedojde dříve než v roce 2012, by se neměl žádným způsobem dotknout současných abonentů. Server satCentrum upozorňuje, že tento krok se nevyhne ani konkurenčnímu CS Linku. Co se týká UPC Direct, tam se předpokládá, že společnost využije s přechodem na satelit Thor pouze kódování Nagravision 3. Systém CryptoWorks (CW) odkoupila v roce 2006 od společnosti Philips právě firma Irdeto. Ta se v nedávné době rozhodla pro ukončení podpory CW. Jako termín stanovila rok 2012, se kterým počítá i Skylink.

Irdeto usiluje o přechod na svůj nejnovější systém proto, že výrobci se zdráhají uvádět na trh nové přijímače s interními dekodéry CW. Neznamená to však, že by společnost nezachovala funkcionalitu současných set-top-boxů. Firma připravila speciální ICE kartu (zkratka pro Irdeto CryptoWorks Embedded Card), která bude mít podporu obou systémů. Jak bylo odzkoušeno, většina CryptoWorksových dekodérů umí pracovat s ICE kartou, a proto i v budoucnu může být např. vadná karta CW nahrazena novou ICE kartou. Zároveň se tím usnadní i případná plošná výměna karet v budoucnosti, uvedl web.

BRAND24

Karty Irdeto 3, které bude Skylink využívat, navíc přináší pro operátora jednu velkou výhodu, celý obsah karty je možné přes satelit přepsat, takže tím odpadá finančně náročná plošná výměna karet v případě prolomení systému. Výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník předpokládá, že v příštím roce se na trhu objeví levné HD přijímače podporující nový kódovací systém v ceně přibližně 80 eur. ICE karty, které umožní podporu CW i Irdeta, bude dodávat od dubna 2010 a skončí tak dodávky těch starých.

K TÉMATU:
Satelitní platforma Skylink otestuje kódovací systém Irdeto

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).