Hlavní navigace

Skype nasadil přepracované notifikace, které již nebudou zbytečně obtěžovat

28. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Skype ladí souběžné používání na více zařízeních. Po vyřešení problémů s doručováním přečtených zpráv nyní přišlo na řadu nesmyslné obtěžování notifikacemi.

Skype by již nadále neměl zbytečně obtěžovat souběžným doručováním notifikací na veškerá zařízení, na kterých je uživatel ke službě přihlášen. Systém notifikací byl přepracován. Díky novince zvané Active Endpoint budou upozornění na novou zprávu primárně směřovat na zařízení, kde uživatel službu aktivně používá.

Nemělo by se tak již stávat, že uživatel komunikuje například přes desktopový nebo dotykový Skype na počítači, ale mobilní Skype z vedle ležícího mobilu anebo tabletu přesto každou příchozí zprávu doprovodí obtěžujícím pípáním a bzučením. Služba nyní zohlední, kde ji uživatel právě aktivně používá. Právě tam bude cílit notifikace.

Když uživatel přestane službu aktivně používat na jednom ze zařízení, notifikace opět budou směřovat na všechna zařízení, kde je ke službě přihlášen. Reakcí na příchozí zprávu na libovolném ze zařízení se toto zařízení stává aktivním. Znovu platí, že až do přerušení komunikace na další zařízení nebudou cílit notifikace.

Vyšli jsme vstříc právě těm uživatelům, kteří jsou zvyklí používat Skype na vícero platformách,“ uvádí Tomáš Vocetka, ředitel Skype Česká republika. Novinka vyžaduje aktualizovat Skype na všech používaných zařízeních. Uživatelé jsou oslovováni e-mailem, aby věděli, kde všude ještě musí aktualizovat.

Skype je nutné aktualizovat, ale ne vždy to lze

Starší verze aplikace Skype pro počítače, tablety a mobily přestávají být podporovány. Někdy však aktualizovat nelze. Skype například končí s podporou systému Android 2.2. Dřívější verze aplikace přestane být brzy funkční a nová nebude dostupná. Android 2.2 má již malé zastoupení, ale to jeho uživatelům nepomůže.

cif 24 - early cena - média

Každopádně nový systém notifikací je klíčovou změnou. Odstraňuje palčivý nedostatek služby a navazuje tak na nedávné řešení problému s opakovaným doručováním již přečtených zpráv. Co Microsoft převzal Skype, kromě jiného vylepšuje právě textovou komunikaci vč. synchronizace historie konverzací mezi zařízeními.

Ještě jedno upřesnění na závěr: nový systém notifikací se týká jen textové komunikace. Příchozí hovory a videohovory jsou dále signalizovány na všech zařízeních, kde je uživatel přihlášen. Proč? „Aby si uživatel mohl zvolit, na kterém zařízení hovor vyřídí,“ vysvětluje Tomáš Vocetka. Například počítač může být pohodlnější pro textovou komunikace, kdežto mobil naopak pro volání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).