Hlavní navigace

Skype: pro skupinové sdílení obrazovky již není třeba placený prémiový účet

16. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Skype následuje Hangouts. Po bezplatných skupinových videohovorech zavádí bezplatné sdílení obrazovky s až deseti dalšími uživateli. Navíc dále rozšiřuje dodatečné úpravy již odeslaných zpráv.

Ubyl další důvod, proč by si uživatelé služby Skype měli platit za prémiový účet. Všem uživatelům je nyní po skupinových videohovorech rovněž zdarma k dispozici skupinové sdílení obrazovky. Až deseti dalším uživatelům lze přes Skype streamovat dění na displeji vlastního počítače. Funkce se hodí například pro prezentace.

Dosud bylo zdarma dostupné sdílení obrazovky jen s jedním uživatelem. Právě kvůli možnosti komerčního uplatnění zůstávalo skupinové sdílení obrazovky funkcí poskytovanou platícím uživatelům s prémiovým účtem. Google ale uživatelům Hangouts skupinové videohovory a sdílení obrazovky nabízí zdarma.

Microsoft zjevně odráží útok na své pozice, ale za cenu menšího prostoru pro monetizaci služby. Prémiový účet má teď vlastně jen dva benefity: odstranění reklamních prvků a nepřetržitou živou podporu. Uživatelé, kteří nechtějí volat na běžná telefonní čísla jinak dnes mají Skype celý zdarma.  

Bezplatné skupinové sdílení obrazovky je dostupné pro uživatelé, kteří používají desktopový Skype pro Windows XP a vyšší. Podporuje jej také desktopový Skype pro OS X 10.5 a vyšší. Na dalších platformách funkce nebyla a není k dispozici. Spekuluje se však, že obdobně Xbox One umožní přes Skype sdílet živě herní dění.

Úpravy již odeslaných zpráv se rozšiřují

Microsoft uvolnil nový dotykový Skype 3.1 pro Windows 8.1 a Windows RT. Přináší zajímavou, ale kontroverzní novinku, kterou již dříve nabídl mobilní Skype pro Windows Phone 8 a vyšší. Řeč je o dodatečné úpravě odeslaných zpráv v textové konverzaci. Odesílatel může zprávu dodatečně libovolně upravit nebo smazat.

Postup je jednoduchý. Stačí na zprávě podržet prst, dokud se neobjeví nabídka s odpovídající volbou. Případně kliknout na zprávu pravým tlačítkem myši a vybrat patřičnou volbu z kontextové nabídky. Upravená zpráva je poté označena pro protistranu symbolem tužky. Někteří uživatelé si ovšem stěžují, že to není dostatečné.

MMF24

Tužku lze prý snadno přehlédnout. Navíc není zřejmé, jestli došlo pouze k opravě překlepu nebo zásadní změně obsahu zprávy. Část uživatelů se domáhá, aby úpravy byly limitované omezeným počtem znaků, které lze změnit (což na překlepy stačí). Především pak, aby nešlo zprávu beze stopy smazat jako by nikdy neexistovala.

Nová funkce je pro instant-messaging bezesporu nezvyklá. Redmondští si zatím za ní stojí. Skype by ji měl postupně podporovat na všech platformách. Stejně tak vkládání obrázků resp. fotografií rovnou do zpráv. Microsoft již dříve vyjádřil své přesvědčení, že textová komunikace nepatří minulosti. Jen si prý zaslouží nové možnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).