Hlavní navigace

Sledování datových toků ve firmě

11. 8. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Společnost Tiny Software se řadí mezi naše nejúspěšnější softwarové společnosti a v očích veřejnosti získala renomé především skutečností, že jeden z jejích produktů zakoupilo Americké námořní letectvo (U.S. NAVY). Lupa vám nyní přináší recenzi zcela jiného produktu společnosti Tiny Software - programu pro sledování datových toků v firmě.

Program Tiny Network Monitor je programem pro sledování a vedení statistik o používání Internetu jednotlivými uživateli, a to především v menší společnosti. Program sleduje v reálném čase online průběh zatížení internetového připojení společnosti a poté vyhodnocuje, jak intenzivně jednotliví uživatelé Internet používají. Následně program umožňuje vypracovávat statistiky přenesených dat.

Instalace programu je velmi snadná a plně odpovídá cílové skupině programu – tj. technicky průměrně až podprůměrně zdatným uživatelům – vedoucím pracovníkům --, kteří chtějí získat přehled o využívání Internetu zaměstnanci na pracovišti. Z tohoto důvodu pravděpodobně program neobsahuje žádná komplikovaná nastavení a ihned po instalaci je připraven k použití, neboť základní nastavení programu odpovídají běžně provozovaným standardům. Program je určen zejména menším společnostem netechnického zaměření – bankovnímu nebo státnímu úřednímu sektoru --, pro které je program rovněž uzpůsoben. Nehodí se pro „nestandardní“ sítě průmyslového typu, obsahující kupříkladu operační systém Linux, umožňující uživatelům dynamickou změnu IP adresy – na podobné skutečnosti program není připraven a dynamická změna IP adresy jej dokonale zmátla.

Pracovní prostředí programu je rozděleno na levou a pravou část. Pravá – menší – část obsahuje výčet jednotlivých uživatelů, kteří jsou následně programem sledováni a které program identifikuje na základě zadaného rozsahu IP adres a DNS. Sledované pracovníky lze jednoduše seřadit podle jmen, adres a zejména datového provozu. Práce se seznamem uživatelů není příliš pohodlná, protože kupříkladu pro vymazání pracovníka ze seznamu je třeba zásah do adresářové struktury programu. Pod seznamem uživatelů se nachází nabídka sledovaných služeb. Zvolit můžete monitorování všech služeb najednou nebo samostatně – HTTP, proxy, Telnet apod. Programu bohužel chybí možnost signalizace kupříkladu pro překročení nastaveného datového limitu, takže křivku zatížení připojení je třeba sledovat neustále, nebo zpětně prohledávat denní záznamy, což není právě pohodlné.

Hlavní část obrazovky je tvořena grafem, který v nastavených časových intervalech zobrazuje křivku přenášených dat – zde je možno zvolit zobrazování odchozích dat, příchozích dat či obou datových toků současně. Po pravé straně si také můžete nastavit stupnici, ve které bude průběh křivky grafu zobrazován, čímž vymezíte, od jakého objemu přenesených dat vás vizuální informace zajímají. Pokud chcete sledovat všechny přenosy a zajímá vás, zda zaměstnanci kupříkladu o pracovní době nesurfují, nastavíte si automatické určení měřítka grafu. Graf je možno nejrůznějšími způsoby upravovat, ale bohužel program nelze donutit k inteligentnímu zobrazování probíhajících křivek pro všechny pracovníky současně a program nezaznamenává obsah datových přenosů (kupříkladu navštívené stránky), takže je nepoužitelný ve společnostech, kde Internet tvoří nedílnou součást práce zaměstnanců.

BRAND24

Mezi další možnosti programu patří vedení statistických záznamů datových přenosů jednotlivých zaměstnanců a nastavování několika proměnných, podle kterých budou objemy přenosů na jednotlivých formulářích vypisovány. Opět lze nastavit, zda vás zajímá příchozí či odchozí objem dat. Pokud statistiku vytisknete a doplníte obrázkem extrémního přenosu dat na grafu – který lze snadno uložit --, velmi jednoduše danému pracovníkovi odůvodníte nízké prémie.

Programu pro jeho jednoduchost chybí rozšířená nastavení pro některé sledované služby a nastavit lze v zásadě pouze porty, na kterých jsou tyto služby provozovány, rozsah IP adres a několik dalších základních parametrů. Program je určen především pro menší společnosti – s řekněme dvaceti zaměstnanci --, které jsou vybaveny kupříkladu počítanou pevnou linkou či bezdrátovým připojením a potřebují sledovat, zda jejich zaměstnanci namísto vypisování účtenek nesurfují.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).