Hlavní navigace

Slovenská televize testuje širokoúhlé vysílání

25. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
25. 1. 2008

Veřejnoprávní Slovenská televize (STV) začala včera zkušebně vysílat ve formátu 16:9. Už v neděli televize odvysílá širokoúhle finále z probíhajícího mistrovství světa v házené. STV chce vysílat v poměru 16:9 veškerý sport a také další přímé přenosy, pokud bude tato možnost v jejich nabídce. Jako širokoúhlá má být vyráběná i budoucí tvorba STV a v tomto poměru se mají vysílat i některé nakoupené pořady. Informuje o tom server digimedia.sk.

Vysílací pracoviště Jednotky a Dvojky (prvního a druhého programu STV, pozn. red.) a pracoviště hlavní technické kontroly prošly v minulých týdnech a měsících komplexní technickou přípravou směřující k podpoře vysílání širokoúhlého obrazového formátu (16:9) v standardní obrazové kvalitě, píší digimedia.sk.

Podle zmíněného serveru může STV formát 16:9 využít naplno jen satelitním a zemském digitálním vysílání. O způsobu vysílání v analogových sítích by měla příští týden jednat STV s TBDS (operátor sítě, pozn. red.), doplňují digimedia.sk.

Už v polovině ledna začala širokoúhle vysílat nejsledovanější slovenská televize Markíza, sestra české Novy z mediální rodiny společnosti CME. Markíze přešla na formát 16:9 u svého zpravodajství.

BRAND24

Někteří kabeloví operátoři na Slovensku se s širokoúhlým vysíláním Markízy vypořádali po svém a do analogových rozvodů ho dodávají bez černých pruhů nahoře a dole. Jejich zákazníci s televizory v klasickém poměru proto vidí místo moderátorů a reportérů anorektické vysoké postavy.

Podobně jako televize Nova v České republice, také STV se rozhodla nechat si označovat v programových časopisech a v programech na internetu i na teletextu širokoúhlé relace symbolem „W“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).