Hlavní navigace

Slovenská televize zvažuje vznik rtv: HD s kombinací Jednotky a Dvojky

23. 12. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
23. 12. 2011

Vznik televizního kanálu rtv: HD, který by podobně jako ČT HD kombinoval vysílání programů STV 1 a STV 2 ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), zvažuje Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). Serveru DigiZone.cz to řekl mluvčí RTVS Richard Šümeghy. Od čtvrtka vysílá první program STV v HD rozlišení ve slovenském veřejnoprávním multiplexu. Zařadila ho tam společnost Towercom, která je technickým operátorem této sítě.

K TÉMATU: STV zařazuje do slovenského DVB-T „natrvalo“ kanál Jednotka HD

Jde o pilotní vysílání, které ještě není podepřeno smlouvou a RTVS ho zatím od Towercomu nemůže vyžadovat, vysvětlil mluvčí. Bereme ho však jako snahu vyjít vstříc divákům STV a posluchačům stanic Slovenského rozhlasu, dodal. Doposud veřejnoprávní multiplex na Slovensku obsahoval programy STV 1 a STV 2 ve standardním rozlišení obrazu, nyní v této síti vysílá i STV 1 HD a dvanáct stanic Slovenského rozhlasu.

BRAND24

Souvisí to jistě i s tím, že začínají svátky, lidé si kupují nové přijímače, které umožňují příjem HD vysílání. A protože probíhají finální jednání o dodatcích a technických specifikacích smlouvy o vysílání v DVB-T, RTVS s takovým pilotním vysíláním souhlasila, vysvětlil Šümeghy. Slovenská televize tak alespoň může naplno využít datový tok veřejnoprávního multiplexu, který byl po zastavení sportovního kanálu STV 3 poloprázdný.

RTVS podle smlouvy z roku 2009 platí za plnou kapacitu multiplexu, po postupném přechodu na DVB-T však dosud plnou kapacitu 18 Mb/s rozdělovala mezi Jednotku a Dvojku, doplnil mluvčí. STV podle něj již nyní vyrábí část pořadů pro první program v HD kvalitě, ale protože takto v DVB-T nevysílala, konvertovala tyto pořady do standardního rozlišení. Naše vysílací pracoviště jsou ale už připravena na plné HD vysílání, dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).