Hlavní navigace

Slovenská veřejnoprávní televize: nižší příjmy, vyrovnaný rozpočet a dva nové kanály

17. 12. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: RTVS
Rada RTVS zároveň posvětila organizační změnu, v jejímž důsledku by měly vzniknout dva nové televizní programy – zpravodajská Trojka a dětem určená Štvorka.

Příjmy RTVS by měly v roce 2018 dosáhnout přibližně 129,5 milionu eur. Celkové výdaje by se měly pohybovat kolem 128,7 milionu eur. Rozpočet je tedy koncipovaný jako vyrovnaný s plánovaným přebytkem osmi set tisíc eur. Rizikem ale zůstávají staré soudní spory. 

Návrh rozpočtu na příští rok předpokládá, že RTVS bude disponovat ve srovnaní s letošním rokem nižšími příjmy ve výši 4,4 milionu eur kvůli snížení smluvního příspěvku ze strany státu, úhrad za služby veřejnosti a dalších vlastních příjmů. 

S ohledem na tento výpadek předpokládá veřejnoprávní médium pro letošní rok úsporu a vyšší příjmy dosahujících 5,7 milionu eur, o které se zasloužily všechny oblasti s výjimkou investic. Výpadek příjmů byl pokryt především snížením výdajů ze televizní tvorbu a v oblasti režie. 

Búza: Rozpočet je nedostatečný

Tyto faktory umožnily postavit vyrovnaný rozpočet a zároveň pokrýt základní nároky na výrobu a vysílaní televizní i rozhlasové tvorby pro příští rok. Toto nastavení umožní podle ředitele sekce televizních programových služeb Tibora Búzy dokončit rozběhnuté projekty ke sto rokům od vzniku samostatného Československa, dvaceti pěti letům od jeho rozdělení nebo k padesátému výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy.

Tibor Búza, RTVS
Autor: YouTube

Tibor Búza, RTVS

Na druhou stranu je třeba říct, že rozpočet je nedostatečný, protože nám prakticky neumožňuje investovat do výroby projektů a programů navázaných na další roky. Pokud nebude financování RTVS vyřešeno systémově, budeme s tímto problémem zápasit stále, upozornil Búza.

Radní: Programový koncept je hraniční

Podle předsedy Rady RTVS Igora Galla současný model financování RTVS dostatečně nepokrývá potřeby a další rozvoj veřejnoprávního média. Také místopředseda Rady Martin Kákoš poukázal na fakt, že výpadek příjmů se zákonitě odrazí na rozsahu výroby a následném charakteru vysílání. 

Martin Kákoš, místopředseda Rady RTVS
Autor: YouTube

Martin Kákoš, místopředseda Rady RTVS

Programový koncept televizního vysílání se evidentně pohybuje na hranicích možného. Při uvedeném výpadku příjmů bude možné asi jen těžko očekávat větší programový rozvoj a výraznější zvyšovaní výroby, hlavně u finančně náročných formátů. Je škoda, že se nepodařilo dosáhnout změny financování RTVS, která by určitě postavila do jiného světla i připravovaný programový koncept na rok 2018, konstatoval Kákoš.

Dočkáme se Trojky a Štvorky?

Rada také na svém zasedání schválila změnu organizační struktury, v rámci které se vytvoří sekce nových médií, výzkumu a vývoje, výroby programů a sportu. Vznik Sekce nových médií by měl být reakcí na nové výzvy v online prostředí. 

Dočkají se slovenští diváci dvou nových programových okruhů?
Autor: Wikimedia

RTVS plánuje spuštění dvou nových programových okruhů.

Druhé dvě změny souvisí s plánem na zřízení dalších programových televizních okruhů – Trojky a Štvorky.

BRAND24

Trojka by se měla věnovat zpravodajství, sportu a publicistice, životnímu stylu a dokumentům (níže je video z jejího posledního vysílání v roce 2011), zcela novou Štvorku by pak mělo tvořit on-line vysílaní určené dětským divákům mladším patnácti let.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).