Hlavní navigace

Slovenští poskytovatelé se bouří

11. 2. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včera jsem napsal komentář o tom, že slovenský Telecom zavádí Internet "zdarma", tedy bez měsíčních poplatků a s vyšší cenou impulsu. Zároveň jsem se podivil, že se jeho konkurenti nebouří a vyslovil přesvědčení, že u nás by mu to neprošlo. Jak se ale během včerejšího dne ukázalo, nepůjde to ani u sousedů - poskytovatelé se začali ozývat.

Slovenská tisková agentura SITA včera vydala následující zprávu:


BRATISLAVA 11. februára (SITA) – Asociácia poskytovateľov Internetu (API) pripravuje podanie na Protimonopolný úrad SR ohľadne aktivít Slovenských telekomunikácií, a.s. (ST). API mieni napadnúť predovšetkým najnovšiu akciu ST, ktorá spočíva v pripojení na Internet prostredníctvom špeciálneho telefónneho čísla bez paušálnych poplatkov. Používateľ pritom platí len telefónne poplatky, ktoré sú zahrnuté do mesačného účtu za telefón. „Vedeli sme, že ST niečo také pripravujú, verili sme však, že sa k tomuto kroku neodhodlajú, lebo by ním porušili protimonopolný zákon,“ povedal pre agentúru SITA výkonný riaditeľ spoločnosti Isternet SR, s.r.o. Ing. Ján Vigaš. Isternet je jedným zo zakladajúcich členov API, ďalšími členmi sú PSG, GNS (so sieťou SKnet), EUnet a Telenor Internet (bývalý Netlab).

API poukazuje na to, že zo zákona vyplýva pre ST výhoda monopolu na poskytovanie služieb v oblasti prenosu hlasu. Na dátové služby ST monopol nemá, čo sa však práve pri poskytovaní Internetu cez telefónne linky prelína. Služba ST Online Start ponúka pripojenie na Internet cez špeciálne číslo, pričom dĺžka jedného impulzu bola stanovená na 90 sekúnd. „Pri cene 2,10 Sk za impulz stojí hodina Internetu 84 Sk, čo je výrazne menej, ako u ostatných providerov,“ povedal J. Vigaš. Keďže ostatní poskytovatelia nemajú vlastnú telefónnu sieť, ich zákazníci platia aj im aj ST. „Keby sme chceli, aby aj naši zákazníci platili len 84 Sk za hodinu, museli by sme si my sami stanoviť cenu 21 Sk za hodinu. Ostatných 63 Sk by zákazník platil v rámci telefónneho účtu,“ vysvetlil. Pri aktuálnych cenách sú v súčasnosti všetci provideri približne o 100 % drahší ako nová služba ST. „Preto si myslíme, že tento krok ST je krokom k likvidácii ostatných poskytovateľov služieb na Slovensku. Najhoršie na tom je, že prostredníctvom ST to vlastne robí samotný štát,“ dodal J. Vigaš.

Ďalším sporným bodom je podľa Asociácie poskytovateľov Internetu nejednotnosť cien za služby pre klientov a neklientov ST. Podľa cenníka ST klient využívajúci službu Slovakia IP (pripojenie do Internetu prenajatým okruhom) zaplatí za miestny digitálny okruh s kapacitou 64 kbps 5000 Sk bez DPH mesačne, zatiaľ čo klient iného poskytovateľa za ten istý okruh zaplatí 8500 Sk. „Navyše sa ST tvária vždy tak, že zriaďujú pre svojich klientov miestny okruh, aj keď to tak nie je a ich klient platí spomínaných 5000 Sk mesačne. Pritom klient iného providera, ak v danom mieste nemá uzol, zaplatí cenu za medzimestský okruh, čiže minimálne 17 000 Sk pri vzdialenosti do 20 km od uzla,“ uzavrel J. Vigaš.

Asociácia poskytovateľov Internetu je neformálne združenie slovenských providerov. V súčasnosti prebiehajú finálne práce na jeho stanovách, ktoré by mali byť čoskoro zaregistrované na Ministerstve vnútra SR, čím by sa asociácia stala legitímnym subjektom.


Dá se k tomu něco dodat? Těžko. Snad jen, že držíme palce.

Marek Antoš

cif 24 - early cena - média


Starší, související články:

* Internet za 0,–

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).