Hlavní navigace

Smlouvy? Nabídky? Životopisy? Tohle všechno najdete volně na Ulož.to

24. 6. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Volně dostupné úložiště typu Ulož.to by nemělo sloužit pro ukládání důvěrných či osobních dokumentů. Přesto jich tam najdete velké množství.

Pokud třeba hledáte smlouvy, nabídky, životopisy, kompletní dokumentaci v soutěžích a tendrech, rodná čísla, osobní informace, rozpočty a řadu dalších dokumentů od firem i jednotlivců, je zde snadné řešení. 

Vstoupíte na www.uloz.to a napíšete třeba „nabídka“, nebo „ogilvy“, „smlouva“ či „životopis“. Ale můžete zkusit i „odměny“ či „platy“. A samozřejmě řadu dalších vhodných slov. Stejně tak pokud hledáte inspiraci pro tvorbu ve Photoshopu, nabídka je bohatá, stačí hledat .PSD soubory.

Jestli čekáte, že vás podobné hledání nepřivede k dokumentům či tabulkám plným důvěrných informací, ať už firemní či osobní povahy, čekáte marně. Ulož.to obsahuje tisíce dokumentů, které zcela evidentně nikdy na volně veřejně přístupném serveru neměly být umístěny. 

Většinou nejsou zaheslované a do všech těch dokumentů ve Wordu a PDF i tabulek v Excelu se dostanete okamžitě po stažení. A to i přesto, že samo Ulož.to umožňuje soubor uzamknout či soubory samotné zpravidla umožňují alespoň jednoduchou ochranu zaheslováním.

BRAND24

Aby bylo jasno: kritiku za popsaný stav věcí si samozřejmě nezasluhuje Ulož.to. Veškerá kritika padá na hlavu zaměstnanců firem, kteří na volně přístupné úložiště ukládají dokumenty, které tam nikdy být neměly. A vůbec jim nedochází, že stačí prostě hledat.

A aby to bylo úplně košer – podobné věci najdete samozřejmě na řadě dalších úložišť a s trochou snahy najdete leccos i přes Google. Ale Ulož.to má jednu unikátní vlastnost, a tou je vyhledávání přímo ve všem, co tam důvěřiví lidé nahrají. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).