Hlavní navigace

SPT TELECOM pilně jedná o tarifu Internet 99

18. 12. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přestože při jednání parlamentního podvýboru tento týden zástupce ČTÚ prohlásil, že ještě od Telecomu, nedostal potřebné podklady, Telecom nyní oznamuje, že s ČTÚ a poskytovateli intenzivně jedná. Možná tedy nasazení nového tarifu nebude trvat půl roku, možná tu bude dřív.

Podle tiskové zprávy SPT TELECOM v současné době vrcholí technická příprava zavedení nové služby Internet 99 pro přístup na Internet prostřednictvím veřejné telefonní sítě. Připraveny jsou údajně veškeré smluvní a administrativní dokumenty potřebné pro nabídnutí této nové služby poskytovatelům připojení.

Poslední překážkou zavádění Internetu 99 tak prý jsou doposud neschválená přístupová telefonní čísla. O jejich schválení a přidělení nyní Telecom podle svých slov jedná s ČTÚ; na něm totiž závisí příslušná úprava číslovacího plánu.

Na druhé koleji přitom SPT TELECOM jedná s poskytovateli připojení, za které jako celek vede jednání výkonný výbor NIXu (pánové Lorman z Bohemia.Netu, Vrba z Telenor Internetu a Bělousov z PVT). Podle mých informací ale nepanuje mezi různými členy NIXu úplná shoda v tom, jak by si nasazování nové služby představovali, takže konečná jednání zřejmě nakonec povede každý sám za sebe. Podle zpráv z Telecomu i od některých poskytovatelů je reálný výhled o zavedení nového tarifu na přelomu měsíce ledna a února; pesimisté však říkají i četné pozdější termíny, včetně poloviny roku. Osobně se v této chvíli přikláním k názoru, že první vlašťovky bychom mohli zahlédnout tak v únoru, ale zřejmě nebudou všichni poskytovatelé hotovi stejně rychle.

Zajímavé jsou i cenové podmínky, které Telecom poskytovatelům u této služby nabízí. Oficiálně nebylo nic zveřejněno, ale podle některých informací má jít o službu zpoplatněnou podobně jako dnešní jednotné telefonní číslo. Měsíční poplatek u tohoto čísla činí podle ceníku 1 680. Není ovšem zcela jasné, zda má jít za cenu za jedno číslo s libovolným počtem linek, nebo zda jde o cenu za každou linku v sérii. Osobně odhaduji, že jednotlivé linky budou zpoplatňovány tak, jako doposud, tedy zhruba 135 Kč za linku, a poplatek za jednotné číslo se bude platit jen jednou; ale je to skutečně jen odhad. Kdyby se ovšem mělo platit 1 680 za každou linku v sérii, vyšlo by to poskytovatele docela draho.

Další vývoj situace podle mého názoru hodně záleží na tom, zda se alespoň poskytovatelé připojení sjednotí na společném postupu. Snad všichni mají minimálně jeden společný zájem – jednotné telefonní číslo pro celou republiku – a současné řešení v podání Internet 99 považují za provizorní.

Marek Antoš

MMF24


Starší, související články:

* Války se vyhrávají drobná vítězství: Bojkot jedno zaznamenal
* SPT TELECOM: Neublížil som, neublížil som…
* Analýza Ministerstvem financí navrženého zdražení telefonních poplatků
* O kolik zdraží Internet 99? O 28, 37 nebo 59 procent?
* SPT TELECOM: Dokonáno jest. Amen.
* Tarif Internet 99 je zdražení o 225 % a zlevnění o 43 %
* Co by přinesl Internet 99?!
* Za kolik budeme telefonovat do Internetu?
* Bojkot v číslech
* Časově neomezený paušál za telefon možná je dobrá cesta
* Časově neomezený paušál za telefon? Je to dobrá cesta?!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).