Hlavní navigace

Srovnávací studie regionálních poskytovatelů IPTV

7. 7. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Studie jednoho z našich čtenářů se zabývá tarify, balíčky a programy jednotlivých společností. Rovněž i technikou, kterou jsou obvykle dva totožné typy set-top boxů.

Uvedené ceny tarifů a balíčků jsou ceny základní s věrnostními bonusy, neboť většina společností podmiňuje uzavření smlouvy vázaností na 12 nebo 24 měsíců. Další výjimky jsou označeny. Odečteny jsou i různé servisní, aktivační či jiné poplatky, jejichž uhrazení je nezbytné ke konzumaci služby.
Pro srovnání je uveden i celoplošný poskytovatel T-Mobile, který provozuje službu na stejné platformě a set-top boxu.
Uvedené ceny jsou výhradně za tarif/balíček.
Při aplikaci různých věrnostních bonusů či kombinací s jinými službami jsou ceny výrazně odlišné.
Pro účely této studie se termínem „Tarif“ rozumí nabízený produkt společnosti s více než 20 programy a termínem „Balíček“ nabízený produkt společnosti do 20 programů.

Srovnání tarifů

Tarify jsou seřazeny vzestupně podle ceny od nejnižší. Stav ke 4. červenci 2016.

Srovnání doplňkových balíčků

Balíčky jsou seřazeny vzestupně podle ceny od nejnižší. Stav ke 4. červenci 2016.

Technika

Motorola VIP 1003

Přes jeho šestileté stáří je Motorola VIP 1003 nejoblíbenějším a obvykle i nejpoužívanějším přístrojem regionálních IPTV operátorů. Na rozdíl od dále představeného Arrisu VIP 1113 je obvykle nabízen ke službě buď zcela zdarma, nebo za minimální pronájem. Ten bývá obvykle nabízen k prodeji za zvýhodněnou cenu nebo za vyšší pronájem, i když třeba takový Netbox ho také nabízí zdarma po dobu konzumace služby Kuki TV.

Technická specifikace: 

CPU: STi705 SoC 450 MHz 800+ DMIPS
Operační systém: Linux 2.6
Paměť: 256 MB DRAM, 64 MB Flash
Video: SCART (RGB, CVBS), HDMI v1.2
Video kodeky: MPEG-2, MPEG-4 AVC (H.264), VC-1, WMV9
Video rozlišení: NTSC (480i, 480p), PAL (576i, 576p), HD (720p, 1080i, 1080p)
Audio kodeky: MPEG-1 (MUSICAM), MP3, AAC LC, HE-AAC, Dolby Digital
Ovladač: IR – NYX (obrázek 3)
Softwarové řešení: Motorola KreaTV

Arris VIP 1113

Základní technická specifikace: 

CPU: 650 MHz / 1200 DMIPS
Paměť: 256 / 512 MB DDR3 DRAM, 128 MB Flash
Paměť Flash: 128 MB
Video: 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p (60), MPEG-2, MPEG-4 AVC (H.264) HP@L4.2 1080p60
Audio: MPEG-1 (MUSI-CAM), MP3, AAC-LC, HE AAC, Dolby Digital
Softwarové řešení: Arris KreaTV 4.6 nebo pozdější
1× Micro SD port, 1× USB 2.0 port
dálkový ovladač REX

Software

V naprosté většině bývá použit software od nangu.TV, v Motorolách starší verze, v Arrisech tzv. „nová“ nangu.TV, používaná i T-Mobilem a O2 a upravená podle požadavků konkrétního operátora. Jednou z výjimek je Netbox, který platformu nangu.TV s nástupem její nejnovější verze opustil.

Kuki TV – aktuální verze televize od Netboxu

Netbox televize – screenshot z roku 2010

Aktuální verze nangu.TV

Předchozí verze nangu.TV

Srovnání programových nabídek

Srovnání programových nabídek regionálních IPTV operátorů 1

Srovnání programových nabídek regionálních IPTV operátorů 2

Závěrem

Na rozdíl od celoplošných IPTV operátorů mají regionální operátoři v rámci své nabídky maximální pokrytí případného zájmu klientů. Od přidání jednoho či pěti programů podle vlastního výběru po velmi širokou škálu různých doplňkových balíčků.

Regionální operátoři jsou při vymýšlení jmen tarifů poměrně značně kreativní, kupříkladu sušický Fixnet předtím, než začal přebírat Kuki TV od Netboxu (od 1. 4. 2016), měl své vlastní balíčky s názvy Prcek (180 Kč), Macek (380 Kč) a Obrmacek (1280 Kč).

Zde bych se pozastavil nad několika zjištěními: kupříkladu takové HBO. Jeden z operátorů vám nabídne SD i HD a jiný jen SD, ale za stejnou cenu. Zde první výtka vůči O2: 15 ze 17 porovnávaných operátorů zcela bez problémů nabízí všechny programy z rodiny HBO v HD. Což je pro O2 patrně problém nepřekonatelný.

Stejně tak je pro O2 patrně nepřekonatelný problém zařadit Spektrum HD (13 ze 17 operátorů) a National Geographic v HD (6 ze 17 operátorů).

Otázka pro programového ředitele O2TV: opravdu si myslíte, že zrušení balíčků byl dobrý krok a vyjití vstříc potřebám zákazníků? Já si myslím na základě nabídky pouze vybraných regionálních operátorů, že nikoliv. O2 zde prostě plave proti proudu a v tomto případě to opravdu není konkurenční výhoda.

Stejně tak, proč mohou již delší dobu zcela běžně regionální operátoři nabízet programy, obzvláště v HD, po kterých klient O2 bezúspěšně volá již taktéž delší dobu? A O2 se raději zabývá tou značně přeceňovanou multi-dimenzí (jistě, počin je to zajímavý a chvályhodný, obzvláště ve světle toho, že kupříkladu švýcarský Flashcable teprve multi-dimenzi plánuje v brzké budoucnosti) a dalšími sportovními programy, jako třeba O2 Fotbal. To vše jen pro malou část klientů, protože ani na volných televizích nejsou fotbalové přenosy i z vrcholných evropských akcí na vrcholech hitparády celkové sledovanosti. To však není téma tohoto článku.

Další výtka směřuje tentokrát na T-Mobile, který stále nemá v nabídce žádný program z rodiny Discovery, když toto není problém ani pro jediného z regionálních operátorů, přičemž někteří nabízejí téměř vše, co český trh poskytuje.

BRAND24

Co mě však notně zarazilo, je přístup společnosti Coprosys, kde si nemůžete objednat u varianty Unicast (služba Doma TV) balíčky k tarifu Basic, ale musíte si aktivovat naprosto totožný tarif Basic Plus se stejným programovým obsahem, ale vyšší cenou, ke které je nutno připočítat ještě cenu vybraného balíčku.

Pro DigiZone.cz zpracoval © Petr Faistauer v červenci 2016.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).