Hlavní navigace

STA a příjem digitální televize: vy se ptáte, my odpovídáme

3. 11. 2008
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Vypínání analogové ČT 2 a rozdělení přechodné digitální sítě A na samostatné multiplexy 1 a 2 způsobily nemalé problémy těm divákům, kteří přijímají televizi skrze společné televizní antény (STA). Připravili jsme proto speciální článek s otázkami a odpověďmi na téma úpravy STA k digitálnímu příjmu televize. Odpovídá Josef Skála, odborník, který se problematikou STA zabývá mnoho let a stojí také za doporučeními Národní koordinační skupiny pro digitalizaci k úpravám STA.

Tomáš Vosecký, Praha: Bydlíme v činžovním domě ve Vršovicích, konkrétně u stadionu Slavie. Dotaz je pokládán jen jako ujištění mé teorie. Na žižkovský vysílač máme přímý výhled, rozvody v domě jsou dobrých 45 let staré, ale původní zesilovače / převaděče byly před několika lety nahrazeny jedním širokopásmovým zesilovačem. Anténa byla taktéž vyměněna. Předpokládám tedy, že má teorie je správná a nebude nutný žádný další zásah do anténního a rozvodového systému. Děkuji za odpověď.

Josef Skála: Uspořádání tak, jak ho popisujete, by na prvý pohled mohlo být postačující pro přímý rozvod digitálních kanálů v pásmu UHF. Bohužel ale chybí informace o typu použitých účastnických zásuvek. Ty jsou totiž klíčovým prvkem domovního rozvodu. Nejstarší zásuvky typu 6AN 050 07 (velký konektor), dále 6AN 05 021 (modré a červené kroužky u velkých konektorů) zcela nevyhovují. Následující typ Tesla PZK 11 se může ponechat jen u domovních rozvodů do 30 účastníků. Samotný koaxiální kabel není tak kritický, spíše nevyhovuje mechanicky. Útlum původního kabelu po 40 letech je při 800 MHz mezi 35–50 dB/100m, nový kabel za stejných podmínek má 18 dB/100m. Při délce stoupacího vedení 20m je u starého kabelu ztráta do 10 dB a dá se kompenzovat větším zesílením.

Anonymní dotaz: Dobrý den, musím se přiznat, že praktiky některých firem vypovídají jen o „rejžování peněz“, kdy chtějí honem rychle „udělat co nejvíce paneláků“… Čtyřicet let staré koaxiální kabely se nechávají ve stoupačkách. Pokud se vůbec někdo zabývá možností stoupací průvlaky využít, mění se jen zásuvky. Pokud montážník narazí na zrekonstruovaný byt, kde je původní zásuvka neodborně „rozbočena“ a využívány jsou jen nově řetězené zásuvky v rámci bytu, není ochoten zapojit do cesty odbočovač, parazitní větev oddělit od svodu a původní zásuvku zavíčkovat. Argumentuje tím, že odbočovač se do rozměru „panelákově“ hluboké KU68 nevejde, což není pravda.

Dělají se společné satelitní rozvody a nové zásuvky se navrtávají hned za dveřmi zákazníka, ten si pak „bastlí“ pomocí nevhodných kabelů přes půl bytu napojení přijímačů, morduje a skřípá vedení v každé zátočině a prážku. Lidé jsou donuceni firmou provedený rozvod zaplatit, najde se však řada neohleduplných, kteří si druhý den našéfují na balkon či čerstvě zateplenou fasádu parabolu s monoblokem A1/A3. Na střechách zůstávají dál anténní monstra.

Viděl jsem případ, kdy správa domu udělovala v honbě za desátkem do rozpočtu povolení firmám, montujícím WiFi spoje, tak dlouho, až se stožár pod náporem skácel na střechu… Poměrně dost zvrhlé mi připadá řešení konvertovat DVB-T do III. TV pásma a tvrdit lidem, že je to nejschůdnější cesta. Zajímalo by mě, kam pak jednou budou konvertovat např. DAB

Chtěl bych se zeptat na zesilovače IKUSI, jaké jsou s nimi zkušenosti v provozu DVB-T v zachovaném UHF pásmu. Děkuji.

Josef Skála: K jednotlivým dotazům:

Bez výhrady souhlasím s popisovaným stavem a praxí některých firem lačnících po tučném zisku za každou cenu. Zákazník ani správa domu nejsou schopny posoudit zvolenou koncepci ani realizaci a bývají spokojení s tím, že to „ nějak hraje“. Není zvykem, že by projekt a výsledné provedení posoudil nezávislý odborník; zpravidla objednavatel i zhotovitel jsou zainteresováni jinak než kvalitou výsledného díla. Dříve tj. po roce 1965, byl zákonem vytvořen institut státního dozoru nad výstavbou a provozem společných antén. Bylo alespoň vytvořeno místo, kam si mohl řadový uživatel společné antény stěžovat. Šetření bylo bezplatné.


- konverze digitálních kanálů z pásma UHF do VHF zdaleka není tak zvrhlá jako příjem multiplexu a převod některých programů z něj do analogu. Tato alternativa je u dodavatelských firem velmi oblíbená. U převodu do III. pásma je hlavním problémem vhodný set-top-box.
- DAB se vysílá v pásmu 230 MHz, což nevyžaduje konverzi a signály z pásma 1500 MHz není konvertovat kam. Navíc DAB není aktuální.
- se zesilovači IKUSI mám ty nejlepší zkušenosti (konkrétně typy CBS 901 a 934)

Ilustrační TV LCD s digitálním tunerem

Další články na téma úprav STA k příjmu digitální televize

Server DigiZone.cz v minulosti vydal hned několik článků na téma úprav společných televizních antén k příjmu zemské digitální televize. Základním textem je doporučení Národní koordinační skupiny pro digitalizaci z května 2007, které shrnuje čtyři základní typy úprav STA pro digitální příjem. Na závěr článku Stát radí, jak na digitální televizi s STA jsme přidali odkazy na další texty k tomuto tématu.

Pavel Netolický, Plzeň: Jsme dvouvchodový panelák s 8 podlažími a 46 jednotkami. Mívali jsme STA značky TESA, před dvěma roky předěláno na kanálové vložky Alcad ZP se ziskem 40 dB a konvertory. Je nám jasné, že konvertory se budou vyhazovat, není nám ale zřejmé, jaké řešení je nejvhodnější pro digitalizaci, zda:

  • kanálové vložky typu IVO se ziskem 40 dB – velmi cenově výhodné
  • kanálové vložky typu Alcad ZG se ziskem 50 dB – už cenově nepříjemné
  • pásmový zesilovač typu IKUSI se ziskem 40 – 50 dB s tím, že před vstupy do zesilovače budou kanálovými filtry vyfiltrovány jen ty kanály, které do zesilovače vstoupí – cenově příjemné.

Co byste zvolili? Jsme plzeňský panelák, takže můžeme přijímat kanály č. 34, 48, 52, 63 z Čech i kanály č. 7, 28, 33 z Německa.

Josef Skála: Rozhodně ne zesilovače IVO. Kanálové zesilovače ALCAD ZG 401 jsou velmi kvalitní, moduly se snadno sestavují a nejsou drahé. Poslední cena za jeden modul je asi 1100 Kč bez DPH. Při čtyřech multiplexech je výsledek srovnatelný s širokopásmovým zesilovačem a baterií filtrů. Při sedmi multiplexech a 46 byty je kvalitní širokopásmový zesilovač ( např. IKUSI CBS 934) s filtry jednodušším řešením.

Čtenář Bohumil, Ostrava: Měli jsme dobře fungující STA. Stavební družstvo se letos konečně probudilo a rozhodlo se digitalizovat. Odborná firma velký pevný stožár asi se 6-ti anténami zlikvidovala a instalovala stožárek s anténami na 39k a 54 k + radiovou anténu + 5 ks set-top-boxů. V původním rozvodu a zásuvkách teď máme analogový signál z pěti STB (asi pro chudé družstevníky) a plný digitální signál ze dvou multiplexů Hladnov a Hošťálkovice (Ostrava). Ostatní signály jsou potlačeny a nekvalitní. To vše údajně za 40 000 Kč. Odhaduji materiál 20 000 Kč a jeden den práce 20 000 Kč. Pro doplnění uvádím, že na svou pokojovou anténu dvě patra pod střechou směrovanou na 38 k Polský digital chytám i oba české multiplexy + další analogové TV.

1. listopadu se Hošťálkovický multiplex stěhuje na Hladnov (přesměrování antény), přibude další multiplex na 32 k a dojde ke změnám programů TV v jednotlivých multiplexech (přeladění STB a zesilovačů). Je tedy nutné pozvat odbornou firmu, aby dodala další anténu se zesilovačem a provedla přesměrování a přeladění. Kolika STA a obyvatel se to na Ostravsku dotýká a kolik ještě bude změn digitálního vysílání? Minimálně v roce 2011 se změní vysílací kanály a budou se stěhovat na Lysou horu a zpět na Hošťálkovice.

Ptám se: Nešlo by doplnit původní STA o jednu všepásmovou anténu s všepásmovým zesilovačem? Digitální tuner si to snad přebere. Proč příslušné instituce neinformovaly při spouštění digi vysílání, že to jsou jen provizorní vysílače a kanály? Nešlo tu digitalizaci lépe promyslet? (Za dveřmi už čeká HDTV a MPEG-4)

Josef Skála: Instalace set-top-boxů do hlavní stanice společné antény je diletantismus omluvitelný jen při provizorním a dočasným řešením. Zdůvodnění je mimo možnosti této rubriky. Obvykle se ponechávají v systému původní funkční programy a zároveň se rozvádí dostupné multiplexy. Postupně se analogové měniče vyřazují a doplňují se multiplexy. Stálé změny na vysílací straně jsou koloritem probíhající digitalizace a asi se jim nelze vyhnout. Informovanost je ale nedostatečná a celková koncepce přechodu není intelektuální zázrak.

Michal Zahour: Dobrý den, bydlím v panelovém domě z 80. let. Nedávno jsem si koupil set-top-box a když jsem ho napojil na anténní rozvod STA, tak mi set-top-box hlásil „žádný signál“. Může to být způsobeno tím, že je v klasických STA rozvodech pouze analogový signál a ostatní signály jsou odstraněny, aby nerušily analog. Pak je tu ale další skutečnost, a to, že STA spravuje společnost UPC, která má v domě ještě kabelový rozvod. Je mi více méně jasné, že se UPC nebude přehnaně snažit, aby upravila STA na příjem digitálního signálu, i když jí platíme 30 Kč poplatek měsíčně, protože by tím jistě přišla o dost zákazníků. Asi mi nezbude jiná možnost, než si koupit venkovní anténu, tzv. síto, a dál platit měsíčně 30 Kč za něco, co vůbec nepoužívám.

Josef Skála: Původní společná anténa zpravidla nemůže rozvádět digitální signál v UHF pásmu. UPC rozhodně nebude multiplexy v UHF do STA pouštět, a proto je jedním z východisek bytová nebo venkovní anténa. Ještě lepším řešením je návrat ke společné anténě po odpojení od kabelového operátora a zřízení rozvodu všech dostupných digitálních multiplexů. Uživatelům s vyššími programovými požadavky zůstane možnost individuální smlouvy s provozovatelem kabelu.

Lukáš Beutler: Dobrý den, právě se spolubydlícím podařilo odhlasovat způsob převodu STA na digi. Výsledkem je konverze do VHF pásma. Jak jsem pochopil ze zdejších diskuzí, po tomto převodu zůstane zachována šířka kanálu 8 MHz. Většina STB by si s tím měla poradit, ale jak je to u LCD nebo plazmových televizí? Případně jak je nákladná konverze do VHF se šířkou 7 MHz. Jsem jen částečně poučený amatér, takže v názvosloví můžu mít „guláš”. Díky

Josef Skála: Televizory s integrovaným digitálním dílem ve velké většině nenaladí digitální multiplexy ve III. TV pásmu a když, tak jen v šířce 7 MHz. Konverze šířky pásma 8 MHz na 7 MHz je z cenových důvodů nereálná. Při špatně zvolené koncepci si i majitelé nejmodernějších televizorů budou muset koupit vhodný set-top-box. Reklamace směrujte k dodavatelské fir­mě.

Čtenář ladik12, Praha: Dostal jsem informaci, že v obecních domech v Praze 10 se ve velkém instalují měniče 53/R8, takže DVB-T ve VHF „OIRT“ kanálech se šířkou kanálů 8 MHz je realitou. Tudíž jedním z podstatných parametrů set-top-boxů a integrovaných digitálních televizorů v Praze je jejich schopnost naladit ve VHF tyto kanály. Navíc, obec se rozhodla do společných antén instalovat pouze veřejnoprávní, nikoliv už komerční multiplexy. Můj názor je, že lepší podpora kabelové televize z obecních peněz se snad ani udělat nedala.

Nicméně, co s tím:


1. Uvádět ve vlastnostech set-top-boxů a integrovaných digitálních televizorů schopnost pracovat v takových „prasoidních” rozvodech,

2. Stěžovat si na ČTÚ na

a) rozvod nestandardních signálů v STA

b) nepřítomnost komerčních multiplexů v STA

Josef Skála: Podle Zákona o elektronických komunikacích č.127/2005, § 104, odst. 15, je vlastník domu nebo nebytového prostoru povinen umožnit uživateli tohoto domu příjem rozhlasového a televizního vysílání provozovatelů vysílání podle zvláštního právního předpisu (zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání). V programové nabídce by měly být celoplošné programy České televize (provozovatel ze zákona) i celoplošné programy provozovatelů s licencí. Problematika je však složitější a vymahatelnost prakticky nulová. Často se skutečně zdá, že popisované jednání je cílená podpora monopolního kabelového operátora. Místo, kde si je možné stěžovat, bohužel neznám.

Jan Přibyl: Chtěl bych se zeptat zda je možné bez nějakého vzájemného rušení zkombinovat příjem ze společné antény, která není modernizována pro DVB-T, s osobní umístěnou na lodžii určenou pro DVB-T. Modernizace STA se jen tak nedočkám a rád bych situaci řešil vlastní anténou, která bude od 15.12. lovit mux1 od Chomutova (Jedlová hora) a současně si zachoval příjem analogu z STA (kde obraz nic extra a ČT 2 ještě horší). Programy ČT jsou pro mě důležité, komerční kanály již spíše okrajové. Jak to bude s mux 2 a 3 na Jedlové hoře, netuším, ale moc tam s tím nepočítám (v nejbližší době asi těžko, že?), takže mi postačí jejich analog, než se na družstvu trochu rozhoupou na tu modernizaci.

Josef Skála: Sloučení obou zdrojů, tj. společné antény s kanály ve III. pásmu a individuální antény v pásmu UHF, je snadné. Vyřeší to slučovač VHF-UHF, který se koupí v každém specializovaném obchodě.

Čtenář Alfonzo Penelopé: Jaký používáte zesilovač signálu DVB-T pro cca 35 bytů, když bude mít každý doma svůj set-top-box? Našel jsem Domovní zesilovač ALCAD – CF511 45dB, ale nevím, nevím, jestli lze použít?

Josef Skála: Zvolený typ zesilovače vyhovuje, jsou však i vhodnější typy, např. od firmy IKUSI. Do vstupu širokopásmových zesilovačů se ale musí zařadit kanálové filtry naladěné na přijímané multiplexy (kanálové propusti).

Bohumil Šeděnka: Máme malé bytové družstvo, cca 60 účastnických zásuvek, když namontuji anténní vložku do STA a začnu pro nájemníky distribuovat signál DVB-T, musím OSE odvádět peníze za každou televizní zásuvku?

Josef Skála: OSA by si to jistě přála, ale neznám nikoho, kdo to dělá. V tomto směru se připravuje novela autorského zákona ve prospěch provozovatelů STA.

Čtenář Venda L.: Koupil jsem novou televizi se zabudovaným DVB-T přijímačem (nekamenujte mne, jestli to není správný název, nejsem odborník). V pondělí jsem naladil Krašov přes anténu – síto. Bydlím v bytovce, kde je ještě společná anténa na analogové vysílání. Obě antény (společná + síto) mám připojené přes směšovač do televize. Když chci, aby běžel digitál, tak musím v nastavení zapnout napájení antény +5V, což ruší analogové vysílání (jsou tam duchy). Lze tomu nějak zabránit, nebo dělám něco špatně??

Josef Skála: Na dálku nelze příčinu přesně určit. Je nutné vědět, v jakém pásmu se šíří analogové programy; pokud jsou ve III. pásmu, pomohl by pásmový slučovač UHF-VHF. Pokud ale i STA rozvádí signály v UHF, je sloučení složité.

Čtenář Kaper: Dobrý den. Mám pár dotazů. Bydlím na Karlovarsku, kde, jak všichni ví, začne digitální příjem. Bydlím v domě, kde je na střeše stále anténa, ale je odpojena už asi 10 let. Do města přišla kabelovka, a tak se domovní správa rozhodla, že tento příjem nahradí kabelovou televizí. Tím splnila podmínku pro zajištění příjmu veřejnoprávní televize a dalších stanic. Jenže teď je aktuální příjem DVB-T, který co nevidět začne i u nás, a já se ptám, jak postupovat při žádosti o znovuzapojení domu o 40 bytech. Měl by majitel tu anténu opět dát do funkčního stavu a udělat potřebné úpravy pro příjem DVB-T? Nebo podmínku pro zajištění příjmu TV podle zákona už splnil kabelovým příjmem? Je nutné platit i za povinnou nabídku několik desítek korun, když DVB-T je poskytováno zdarma? Chtěl bych případně zrušit kabelovku, ale to bych přišel o signál. Máte řady řešení? Zatím to řeším pokojovou anténou, ale tam je mizerný příjem. Nějaké rady?

Josef Skála: Připojením domu ke kabelové televizi majitel splnil povinnost danou zákonem – viz předchozí příspěvky. Přechod na společný příjem DVB-T je jen věcí dohody s ostatními uživateli bytů a správcem objektu. Vždy jde jenom o to, kdo to zaplatí. Můžete jít i cestou individuální antény na půdě nebo střeše domu.

BRAND24

Patrik Chrz: S blížícím se přechodem na DVB-T budeme muset provést „upgrade“ naší STA. Firma, která se nám o anténu stará, chce koupit nějaké zařízení za 24 000 Kč, při počtu bytů to vychází skoro stejně, jako by si každý koupil vlastní set-top-box. Chci se zeptat, existuje nějaká zákonná povinnost vlastníka objektu (zatím jsem družstvo, ale budeme byty odkupovat do osobního vlastnictví) provozovat společnou televizní anténu? Zatím nás stojí cca 15 Kč měsíčně, tak to neřešíme, ale tohle mi přijde už neefektivní, tak mě napadá, že bychom s ukončením analogového vysílání anténu jednoduše zrušili. Chci se zeptat, jestli toto nějaký zákon upravuje, a eventuelně jaký.

Josef Skála: Odpověď naleznete pod dotazy č.7. a č. 12. Anténu nedoporučuji rušit, ale navrženou nabídku posoudit nezávislým odborníkem. Nenechte se dotlačit do převodu digitálních multiplexů do analogu. Naznačuje to totiž cena plánovaného zařízení.

Chcete, aby redakce v podobných článcích pokračovala pravidelně?

  • Ano.
    95 %
  • Ne.
    0 %
  • Je mi to jedno.
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).