Hlavní navigace

Stalo se na českém webu od ledna do května 2010

23. 12. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: sxc.hu
Co se stalo důležitého a zajímavého na českém internetu a především webu? Podívejme se na chronologický souhrn důležitých událostí od ledna do května 2010.

Únor 2010

Tiscali.cz portál v lednu navštívilo více než 1,6 mil. RU a Tiscali tak mohlo oznámit nový rekord v návštěvnosti, byť s trochou matení – 1,6 milionu navštívilo weby Tiscali Media.

V únorovém NetMonitoru se znovu-objevila stará známá www.rodina.cz – s 242 tisíc měsíčních unikátů (RUest) stále patří k té „lepší“ části českého Internetu.

Stránka >>>-->> → !!! TAKHLE BUDEŠ VYPADAT ZA 60 LET !!!! ← <<--<<< na Facebooku přestala už existovat, ale zajímavá byla zejména tím, že se jí podařilo uspět pomocí klasického podvodu s kliknutím na odkaz, který z člověka  udělal fanouška stránky (aniž by se to ten člověk dozvěděl). Poté, co se podvodníkovi podařilo nachytat přes 100 tisíc lidí, začal na WebTrh.cz nabízet spam – 300 Kč za jednu zprávu na zdi stránky. 

Praha 5 a její mediálně proslulý starosta Milan Jančík vstoupili do internetové síně slávy s „crazy webem“ na adrese www.p5.cz – po vstupu byla první reakce, že někdo si dělá z Jančíka a Prahy 5 legraci. Skutečnost je ale smutná – Praha 5 za peníze daňových poplatníků nechala vyrobit zcela zbytečný web.

ČERVENÉ TLAČÍTKO, které mělo sloužit jako ochrana dětí před nevhodným obsahem prostřednictvím „nahlášení“ nevhodného obsahu, se ukázalo jako klasický „Velký bratr“ – v rámci nahlašování přibalilo I historii prohlížeče. Pod tlačítko se stihl podepsat i ministr Kocáb. Důležitá maličkost i ta, že stát zde dává peníze soukromé firmě CZI.CZ (CZI s.r.o), jejíž hlavní představitel je totožný s tím, kdo vystupuje za Saferinternet.cz. O nějakých těch klasických záznamech v evidenci Státní bezpečnosti se snad už není potřeba zmiňovat (nápověda – agent TERA). Na Lupě též v Ilegální pochybnosti o Červeném tlačítku.

eBay se objevilo částečně v češtině (viz eBay je česky (skoro), login do Aukra ale nevyhazujte). Částečně hlavně proto, že počeštěno bylo jenom obchodní rozhraní a začaly být uváděny i ceny v korunách. Kvalita překladu je nicméně i po několika měsících stále stejně mizerná.

Seznam.cz spustil novou verzi PPC systému Sklik. Zajímavá je hlavně tím, že se zbavil závislosti na původním provozovateli, vývoj trval jedenáct měsíců.

Březen 2010

www.levne-nakupy.net se dostalo do médií ne proto, že to byl na první pohled pochybný obchod, ale proto, že lidé jako obvykle naletěli. Vůbec jim nevadilo, že tenhle web vypadá jako všechny ostatní podvodné weby – nedostatečné kontakty, neexistující telefonní číslo, neuvádění povinných obchodních údajů, žádné obchodní a reklamační podmínky. Zhruba týden po zviditelnění v médiích přestal web fungovat.

Sreality.cz se postaraly o jiskření mezi realitními kancelářemi a Seznamem – důvodem byla změna poplatků (viz Nechají se realitky, cestovky a další ještě dlouho vodit za nos?, Nové Sreality.cz budou chudá obměna a Proč jsou nové Sreality takové? Realitní trh se oproti Internetu vyvíjí pomalu). Na konci března navíc Sreality.cz opouští tři velké realitní kanceláře.

Moderace diskusí je žádoucí, rozhodl soud a v poněkud zvláštním rozhodnutí tak víceméně řekl, že sice máte právo na svobodu projevu, ale musíte se projevovat slušně. Konkrétně nejde o nic jiného, než o vlekoucí se „kauzu Prolux“ a rozsudek týkající se www.mesec.cz. Zde doporučím i Marka Antoše a jeho Internetové diskuse a Prolux Consulting: tady končí prdel.

Podle Navrcholu.cz se Microsoft Internet Explorer v ČR poprvé dostal pod padesátiprocentní hranici - 49,92 %. Dvojkou je Firefox s 36,94 % a třetí je Opera s 6,40 %. Google Chrome dotahuje se 4,73 %.

Duben 2010

Facebook je druhé nejhledanější slovo na českém Internetu.

NetMonitor se postaral o další zmatení doposud poměrně stabilních a sledovatelných čísel – došlo nejenom k přesunům serverů mezi kategoriemi, ale také ke změnám kategorií. A není mi moc jasné, proč se například ztratila kategorie „Pracovní servery“ a co vlastně bylo špatného na kategorii „Služby – mapy, e-mail, jízdní řády“ – ta se totiž ztratila taky.

Květen 2010

V rámci Evropské unie zaostáváme v rozšířenosti vysokorychlostního Internetu, evropský průměr 24,8 % (vysokorychlostních přípojek na 100) obyvatel budeme dohánět těžce, český průměr je totiž 19,1. A nacházíme se na devátém místě od konce a za námi je Maďarsko, Slovensko i Polsko.

Blížící se volby se projevily na Facebooku více než loni. Hlavně masivním spamem využívajícím falešné identity.

Po Vodafone i Telefónica O2 začal blokovat webové stránky s „dětskou pornografií a dalším závadným obsahem“ i T-Mobile. Základem blokace je kontroverzní seznam britské organizace Internet Watch Foundation.

Micromedia spustila www.fejsbucek.cz – dozvíte se tam, kolik českých uživatelů a z jakých měst Facebook má. Ale to nejdůležitější, najdete tam průběžně aktualizované statistiky Stránek (Pages), Skupin (Groups) a Aplikací. O pár týdnů později začal Fejsbůček sledovat i obsah (Like, Share, komentáře) a Události (Eventy).

Webový magazín www.doma.cz spustila televize Nova a zaměřuje se hlavně na ženy. Sází na známé tváře z TV Nova a seriály.

www.ct24.cz, zpravodajský web veřejnoprávního kanálu ČT24 nasadil modul Facebooku pro diskuze pod každý článek.

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) vede správní řízení s americkým Google ohledně sběru citlivých osobních informací při mapování ulic v Praze pro službu Street View. Podle ČTK „Google nepřevzal oznámení o zahájení správního řízení“ a úřad se chystá „razantněji“ postupovat, pokud Google oznámení nepřevezme.  Řízení se týká i sběru WiFi dat, viz Google wardriving? A co má vlastně být?

Městský soud v Praze uložil společnosti Internet Info (provozovatel Lupa.cz) smazat internetovou diskusi s příspěvky kritizujícími praktiky realitní firmy Prolux Consulting pod starším článkem na serveru www.mesec.cz. Internet Info se odvolala k vrchnímu soudu. Soud své rozhodnutí v podstatě založil na tom, že kritika je možná, ale musí se zdržet vulgárností, urážek a hanlivých výroků.

Seznam.cz oznámil nasazení nových mapových podkladů na www.mapy.cz. Slibuje lepší vyhlazení a větší množství detailů ve vyšších úrovních přiblížení, včetně optimalizace pro mobilní telefony.

cif 24 - early cena - média

Dial Telecom, a.s. odprodal server www.uschovna.cz společnosti Capsa-Premier.cz, s.r.o..

Mladá fronta uvažuje o koupi CPress Media – www.zive.cz či www.mobilmania.cz by jistě nebyly špatným úlovkem pro portfolio webů Mladé fronty – tu najdete nejlépe v NetMonitoru coby provozovatele www.recepty.cz, www.orbion.cz, www.dama.cz či www.maminka.cz. Právě akvizicí webů jako Recepty, Dáma či Orbion se Mladá fronta dostala ke skoro milionové hranici souhrnných návštěvníků. Podrobnosti v Mladá fronta zvažuje nákup CPress Media.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).