Hlavní navigace

Stanovisko IOL ke zpoplatňování dat

20. 3. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V pátek na Lupě ve svém článku Zdeněk Polách informoval o tom, že se IOL chystá zpoplatňovat hostované servery podle objemu přenášených dat. Zástupci Internet OnLine k této záležitosti vydali vlastní vyjádření, které se snaží vysvětlit, co je příčinou tohoto kroku.

Rádi bychom se vyjádřili k článku pana Zdeňka Polácha IOL hodlá zpoplatňovat objemy dat. Je pravda, že jsme našim klientům zaslali informaci o tom, že budeme v budoucnu zpoplatňovat větší množství přenášených dat servery v rámci služeb WEB SERVER STATION a WEB SERVER STATION PLUS. Zároveň jsme je ale informovali, že se tato úprava bude týkat pouze 20 % našich zákazníků a to proto, že jejich objemy přenášených dat jsou řádově desítky GB. V toto případě bude tato služba pro ně pravděpodobně znamenat zvýšení ceny.

Zároveň jsme také uvedli, že základem je i nadále zachovat kvalitu přenášených dat, tzn. rychlost přenášených dat a dostupnost serverů.

Zároveň bychom se rádi vyjádřili k názoru autora, že, cituji: „…zvýšení bych chápal v případě erotického serveru, jehož přenosy by tvořily převážně "hambaté“ obrázky a většina trafficu by šla do zahraničí." I nadále musíme zastávat názor, že poskytovatel připojení k Internetu není oprávněn kontrolovat obsah serveru svého zákazníka a tím znevýhodňovat jednotlivé klienty. Považujeme za zcela profesionální a legitimní, že se ISP nezabývá obsahem pokud není upozorněn, že tento narušuje práva třetích osob a nebo je v rozporu s platnými právními předpisy.

K přetížení sítě je možné sdělit, že předpokládáme další navyšování zahraniční kapacity podle požadavků našich zákazníků, konektivita do NIXu se řešila zvýšením na 100 Mb/s. Chceme garantovat dostupnost zahraničního Internetu pro všechny uživatele IOL.

Ještě jednou chceme upozornit na to, že chystané změny se nedotknou našich zákazníků, kteří nebudou měsíčně přenášet velké objemy dat. Služba WEB SERVER STATION a WEB SERVER STATION PLUS tak, jak jsou dnes nadefinovány, budou obsahovat 10 GB přenesených dat. Nad tento objem bude služba dále zpoplatňována. Cena za další přenesený 1 GB by měla být stále nejvýhodnější mezi poskytovateli připojení k Internetu.

Zároveň se domníváme, že základem je otevřenost k našim klientům především proto, aby byli vždy včas připraveni na jednotlivé změny a nemuseli se sami shánět po informacích.

Jana Voňavková
PR manažerka INTERNET OnLine


Článek Zdeňka Polácha kromě této reakce vyvolal také zajímavou diskusi na jiných serverech českého Internetu. Jak uvedl jeden čtenář ve svém příspěvku do diskuse na Lupě, jde zřejmě o obecný posun v chování poskytovatelů připojení, který může negativně ovlivnit český Internetový obsah. Nad tímto trendem bych se tento týden rád zamyslel v samostatném článku.

ebf - partner 1

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).