Hlavní navigace

Loni Indové, letos Kamerunec. Brněnské Starcube ovládli cizinci

4. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kamerun, Ukrajina a Estonsko. Letošní kolo jihomoravského startupového programu už bylo české jen napůl. Jaké zajímavé projekty přineslo?

Zatímco před rokem si prvenství odnesl indický hygienický startup Observe Design, letos v Brně zabodoval projekt z dalšího světadílu. Rychlé sdílení souborů Fritze Ekwoge Ekwogho zaujalo nejen odbornou porotu, ale i auditorium rotundy na brněnském výstavišti. Přibližně tři stovky zástupců startupové scény se sešly na slavnostním uzavření letošního ročníku startupového programu Starcube. Ten už připravoval nový tým pod vedením Vojtěcha Krmíčka.

Brněnský startupový program se letos jasně tématicky vymezil na internet věcí a kybernetickou bezpečnost. Přihlásilo se osmaosmdesát týmů a vyšlo to desítce z nich.

Odbornou porotu po úvodní prezentaci zaujal nejvíce Fritz Ekwoge Ekwoge, jehož aplikace Feem umožňuje rychlé sdílení souborů. Je rychlejší než Bluetooth a nepotřebuje internet. "Měl rozhodně nejlepší pitch. Byl zajímavý, ukázal, že řeší reálný problém, a byl natolik přesvědčivý, že bychom si s ním klidně domluvili další obchodní schůzku,“ popisuje důvody volby členka poroty Tamar Newberger

Feem používá už osm set tisíc lidí po celém světě. "Značnou část uživatelů máme z Evropy, do akcelerátoru jsem se proto přihlásil, abych víc poznal zdejší trh,“ plánuje Fritz Ekwoge Ekwoge s tím, že jeho služba je levnější než jedno brněnské pivo.

Hledání parkovacího místa i „antivir pro weby“

Ani další úspěšné týmy nemají v rodném listu českou porodnici. Druhou pozici na „bedně“ získala ukrajinská parkovací aplikaci Tap4Parking a jako třetí skončil estonský tým ESEC Solutions chránící webové stránky. 

Tap4Parking umožňuje uživatelům vyhledat, zamluvit i zaplatit parkovací místo za méně než jednu minutu. „Máme interaktivní mapu, která ukazuje volná místa v reálném čase díky kamerám, které si sami vyrábíme,“ vysvětluje šéf startupu Igor Shapataiev. Brno pro firmu představuje bránu na unijní trh. „Řešení už využívají lidé na Ukrajině, v Polsku a v nejbližších měsících začnou také v Brně,“ dodává jediná žena letošního ročníku Anna Balatska.

WT100

Ukrajince ocenil i Václav Muchna z Y Softu. „Udělali na nás dojem svým potenciálem a šíří uplatnitelných business modelů. Já osobně nejvíc oceňuji, že si můžu předobjednat parkovací místo na čas, kdy potřebuji,“ tvrdí Muchna.

Bronzovou medaili si po čtvrt roce do domovského Estonska odváží ESEC Solutions a jejich ochrana webových stránek webARX. Ta funguje jako preventivní ochrana před mass-hackingem především pro webové stránky na Wordpressu nebo Joomle. „Je vlastně antivirus pro webové stránky. Do dvou let se chceme stát novým standardem pro webdevelopery,“ plánuje Oliver Sild, který zkušenosti se zabezpečením webu sbíral v armádě. 

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).