Hlavní navigace

Startuje Mobito, mobilní elektronické peníze po česku nejen pro smartphony

12. 9. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Do komerčního provozu byl dnes spuštěn další mobilní platební systém. Stojí za ním banky a mobilní operátoři. Prosadí se možnost platit za zboží a služby prostřednictvím mobilního telefonu?

Společnost MOPET CZ dnes spouští systém pro mobilní platby Mobito. Do komerčního provozu jde nedlouho poté, co Telefónika společně Komerční bankou, Visou a Samsungem začala nabízet SIM karty s podporou NFC technologie, které umožní platit prostřednictvím mobilního telefonu (zatím pouze Samsung Galaxy S III) u obchodníků, kteří jsou vybaveni odpovídajícími terminály.

Mobito, stejně jako v červnu oznámená mobilní aplikace od MasterCard (spolupracuje na ní s ČSOB a firmou Wincor Nixdorf a chce ji na českém trhu spustit do konce roku), nevyužívá technologii NFC. Prostřednictvím systému Mobito je možné platit jak na Internetu, tak v kamenných prodejnách. Umožňuje ale také například dobíjet kredit do telefonů s předplacenými kartami.

Mobito podle představitelů společnosti MOPET CZ představuje naplnění ambice vytvořit standard pro realizaci mobilních plateb v Česku.


Jak to funguje?

Mobito je pevně spjato s konkrétním mobilním telefonním číslem, které uživatel při registraci zadává a které zároveň slouží i jako jeden z možných identifikátorů uživatele v systému. Na jedno konkrétní číslo je tedy možné vytvořit pouze jeden účet. Pokud uživatel číslo změní, jeho původní číslo provozovatelé Mobita už znovu nezaregistrují. Výjimku budou tvořit čísla, která se znovu dostanou do oběhu poté, co je operátor přiřadí novému zákazníkovi. Takové případy budou řešeny individuálně.

Účet ke službě je možné registrovat přímo na stránkách Mobita, v internetovém bankovnictví partnerských bank či prostřednictvím mobilní aplikace.

Mobito mohou využívat jak majitelé telefonů s operačním systémem Android a iOS, pro ně jsou připraveny speciální mobilní aplikace, tak majitelé ostatních telefonů. V případě mobilních telefonů bez operačního systému probíhá ovládání systému, převody a platby prostřednictvím technologie USSD neboli zpráv na displej telefonu. Telefony s operačním systémem Windows Phone a Symbian Belle neumožňují ovládání Mobita prostřednictvím zpráv na displej. Jelikož v současné době není k dispozici mobilní aplikace speciálně vytvořená právě pro tyto operační systémy, je pravděpodobné, že na telefonech vybavených zmiňovanými operačními systémy Mobito fungovat nebude.

Veškeré datové přenosy v rámci služby Mobito jsou mobilními operátory whitelistovány. Uživatel tak za datové přenosy neplatí, musí je však mít povolené. Technologie USSD mimo jiné umožní Mobitem dobít z telefonu kredit i v případě, že máte veškerý kredit na volání a další služby úplně vyčerpaný.

Provozovatel garantuje funkčnost služby pouze na území Česka. V zahraničí Mobito funguje u telefonů s nativní aplikací a datovým přenosem. Textový přenos USSD nemusí v zahraničí fungovat, protože někteří operátoři mají USSD z bezpečnostních důvodů standardně zablokováno.

Elektronická peněženka

Mobito je elektronická peněženka, kterou je možné nabít prostřednictvím bankovního účtu z kterékoli české banky nebo platební kartou vydanou na území Česka. Ke svému Mobito účtu si může uživatel přiřadit až tři různé bankovní účty. V případě klientů České spořitelny, GE Money Bank a UniCredit Bank, kteří si mohou provázat Mobito se svým účtem v internetovém bankovnictví, proběhne nabití do několika sekund. Klienti ostatních bank mohou využít platební kartu nebo standardní převod z účtu.

Převod peněz z bankovního účtu na účet u Mobita je zpoplatněn dle ceníku banky, kterou uživatel využívá. Při dobití prostřednictvím platební karty si Mobito účtuje 1,5 procenta z nabíjené částky plus tři koruny.

Peníze je možné převádět také opačným směrem, tedy z Mobita na bankovní účet, což využijí hlavně obchodníci. Převod z Mobita na účet je bezplatný, ale peníze se na účtu objeví až druhý den, kvůli standardnímu clearingu České národní banky (ČNB).

Mobito umožňuje platit za služby a zboží nejen penězi, kterými má uživatel nabitý svůj účet. Uživatel totiž při samotné platbě může zvolit, zdali chce zaplatit přímo ze svého Mobito účtu nebo z bankovního účtu či platební karty, které má ke svému Mobito účtu přiřazeny. Je tedy možné prostřednictvím Mobita uhradit platbu i v případě, že zrovna nemáte v elektronické peněžence žádný kredit. Tato možnost se ale týká pouze klientů České spořitelny, GE Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank

Uživatelé Mobita si mohou vzájemně převádět peníze z elektronické peněženky. Stačí zadat telefonní číslo a částku, kterou chcete jinému uživateli Mobita převést. Pokud pošlete peníze na telefonní číslo, které není v systému registrováno, přijde jeho majiteli SMS zpráva s tím, že mu uživatel s konkrétním telefonním číslem poslal peníze přes Mobito. Pokud se zaregistruje do čtrnácti dnů od obdržení zprávy, přičtou se mu peníze na účet. V opačném případě se vrátí zpět k odesílateli.

Platba u obchodníka

Při platbě na Internetu uživatel vytvoří u obchodníka objednávku, zvolí jako způsob úhrady Mobito a je následně přesměrován do platebního systému. Zadá číslo svého mobilního telefonu, na který mu následně přijde žádost o platbu. Tu potvrdí prostřednictvím PINu, který si zvolí při registraci do systému Mobito. Jakékoliv platby či transakce jsou vždy ověřovány prostřednictvím zmiňovaného PINu, který si může uživatel libovolně měnit.

Platba u obchodníka v kamenné prodejně je o poznání méně komfortní než například platba prostřednictvím NFC. Obchodník zákazníka vyzve, aby mu sdělil své telefonní číslo, na které mu následně zašle účet k zaplacení. Pokud nechce zákazník sdělovat své telefonní číslo, může uvést také unikátní Mobito číslo, které si v systému vygeneruje.


Uživatel může obchodníkovi zaplatit i v případě, aniž by dostal nejdříve požadavek k platbě. Obchodníci mají k dispozici taktéž vlastní Mobito číslo, na které může zákazník peníze poslat.


Denní limit pro platby činí 22 tisíc korun. Prostřednictvím Mobita lze pak uhradit jednorázovou platbu v maximální výši 10 tisíc korun.

Zatím službu podporuje jen třicítka obchodníků

Pilotního provozu, který probíhal od července, se zúčastnilo 15 obchodníků. V okamžiku spuštění by jejich počet měl přesáhnout třicítku. Pilotního provozu se účastnil například prodejce knih Kosmas.cz nebo slevový server Zapakatel.cz.

Od té doby, co jsme začali prodávat e-knihy, jsme logicky zaznamenali celkový růst online plateb i zájem zákazníků o nové způsoby plateb. Proto se snažíme zavádět pro zákazníky bezpečné a jednoduché online platby, které i obchodně dávají smysl. Prémiové SMS byly kvůli nákladům mimo diskusi. Řešení Mobito nám bylo sympatické univerzálností a akcionáři Mopetu pro nás byli zárukou i kvality řešení, vysvětluje důvody zapojení do pilotního provozu Hana Žáková z Kosmasu.

Pro obchodníka je služba zpoplatněna ve výši 2,5 procent z placené částky, minimálně však činí poplatek dvě koruny. Za předpokladu společné komunikace a propagace služby jsme připraveni se bavit o úrovni zhruba 2 procent, uvedl Tomáš Salomon, předseda představenstva a zakladatel společnosti MOPET CZ.

Prostřednictvím Mobita je možné také přispívat na dobročinné účely, aktuálně na Konto Bariéry a projekt Dobrý Anděl. Na rozdíl od DMS, je částka, kterou uživatel na dobročinné účely odešle, připsána nadacím v plné výši.

Kdo za Mobitem stojí?

Firma MOPET CZ, která Mobito provozuje, vznikla v listopadu 2010. Jejími současnými akcionáři jsou: Česká spořitelna, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, GE Money Bank a všichni tři tuzemští mobilní operátoři. Kromě nich má ve firmě podíl i společnost, jejíž představitelé za nápadem vytvořit mobilní platební systém stojí. Podíl jednotlivých akcionářů v MOPET CZ je stejný, každý vlastní osminu firmy. Podle Tomáše Salomona není firma stavěna jako uzavřený klub a je připravena přijmout další případné zájemce mezi své akcionáře.

Vyzkoušíte nový mobilní platební systém Mobito?

  • Ano.
    38 %
  • Ne.
    43 %
  • Nevím.
    18 %

Tomáš Salomon a Viktor Peška, který má v Mopetu na starosti marketing, v minulosti pracovali v manažerských pozicích v GE Money Bank (dříve Capital Bank) a ve slovenské Poštové bance.

BRAND24

V květnu získala firma licenci ČNB. Je regulovaným subjektem a má licenci na služby platební instituce a emitenta elektronických peněz v plném rozsahu. Může tak realizovat platby a převody na základě regulatorního rámce, který platí nejen v Česku ale v celé Evropské unii.

Mobito nechce podle představitelů firmy kanibalizovat platební karty, naopak chce získat zákazníky, kteří využívají k platbám hotovostních transakcí. Firma vyjednává o akceptování plateb prostřednictvím svého mobilního platebního systému s představiteli samospráv (parkovné), dopravců, obchodních řetězců, ale i přepravců (PPL – možnost platit dobírku mobilem).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).