Hlavní navigace

Státní web k digitalizaci Digitálně.tv bude provozovat Jaroslav Berka

21. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
21. 9. 2009

Státní informační web k přechodu na digitální televizní vysílání Digitálně.tv změní na přelomu roku provozovatele. Tendr na jeho provoz po zbytek období, kdy se bude přecházet na zemské digitální televizní vysílání, tedy na léta 2010 až 2012, vyhrála společnost Czech info podnikatele Jaroslava Berky. Ten již provozuje server Česká média, vlastní regionální televizní studia RTA a licence pro celoplošné zemské digitální vysílání televizí RTA a TV 7.

Dosavadním provozovatelem webu Digitálně.tv je společnost Internet Info, která rovněž provozuje server DigiZone.cz. Ta se rovněž tendru zúčastnila, stejně jako např. agentura Euro RSCG a dalších asi sedm subjektů. Berkova společnost Czech info měla podle ekonomického deníku E15 chtít za provozování webu Digitálně.tv na další dva roky částku okolo dvou milionů korun.

KL24

Zdeněk Duspiva, předseda Národní koordinační skupiny pro digitalizaci, která tendr na provoz digiwebu vypsala, nechtěl výsledek pro deník E15 komentovat. V současné době běží zákonné lhůty pro všechny soutěžitele a následně proběhnou příslušné administrativní kroky. Dokud neskončí právní lhůty, nelze se k průběhu soutěží vyjadřovat. Po dokončení všech právních procedur všechny výsledky zveřejňujeme standardně a také na webu Národní koordinační skupiny, sdělil pouze.

E15 upozorňuje, že výsledkem tendru se může Národní koordinační skupina dostat do potíží, neboť Jaroslav Berka je provozovatelem několika analogových a digitálních televizí, a tudíž by se mohl provozem státního informačního webu o digitalizaci dostat do střetu zájmů. Vypadá to sice zvláštně, ale není to nic nelegálního. V tuto chvíli tam nevidím žádný závažný problém. Provoz webu však bude dobré sledovat, a pokud by se provozovatel odchýlil od zadání nebo zvýhodňoval vlastní licence, měla by následovat sankce, řekl E15 ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).