Hlavní navigace

Stevova evropská úlitba

26. 5. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Návštěva nejvyššího bosse Microsoftu Steva Ballmera byla zajímavým a mediálně vděčným zážitkem. Jaká škoda, že zastínila zajímavější události.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Steve Ballmer, aktuálně nejvyšší šéf Microsoftu, obchází Evropu, asi jako ji kdysi obcházelo jisté strašidlo. Přednáší na univerzitách o bludech budoucnosti, nechá po sobě vrhat vejce, před kterými se zkušeně schovává za kecpultem, jedná/nejedná s majitelem (S)katalogu.cz o odkoupení, prostě dělá všechno proto, aby se zavděčil novinářům. Na pozadí toho se však děje něco mnohem zajímavějšího.

Ta zpráva se po pravdě řečeno čekala již delší dobu. Microsoft bude ve svém balíku Office podporovat konkurenční otevřený formát ODF (ISO, stejně jako jeho OOXML). Globální a jistě velmi odvážný krok globálního hráče, který vyjde vstříc otevřeným standardům, interoperabilitě kancelářských systémů od různých výrobců, osvěžení trhu, v němž již delší dobu existuje jeden centrální obr a dvacet krvelačných pidižlíků… říkají „znalci“.

Zpráva o ODF je čistě evropskou úlitbou Microsoftu zveřejněnou, podle mého názoru, naprosto nepochybně při příležitosti Ballmerova turné a mající za cíl zajistit, aby létajících vajec nebylo více a aby nebyla pštrosí. EU, která Microsoft kritizuje za monopolní praktiky a současně zcela pokrytecky používá jeho software, si toho je vědoma a na plánovanou implementaci ODF pohlíží spíše, ehm, skepticky. Zástupci tvůrců ODF rozhodnutí Microsoftu opatrně vítají, co taky můžou dělat, když po podpoře jejich formátu v MS Kanclu tak dlouho volali.

BRAND24

Nechci být přehnaný skeptik, ale obávám se, že výsledky Ballmerova evropského turné budou nakonec dva. Především, studenti a pár novinářů budou mít prima pocit z toho, že byli na přednášce člověka, o kterém, protože je významný a bohatý muž, říkáme, že je charismatický. Kdyby významný a bohatý nebyl, mysleli bychom si o něm něco jiného. Za druhé: MS Office se dočká podpory formátu ODF, ale ti, kteří jej používají jako svůj nativní (SUN, IBM…), budou mít z úrovně podpory oči pro pláč. Před každým uložením dokumentu v této exotičnosti vám totiž Word (a ostatní programy) oznámí, že dojde ke ztrátě veškerého formátování, a tak se i stane. Jinými slovy, veliký Steve Ballmer dá u příležitosti svého přátelského turné Evropě toužebně očekávaný dáreček, ale ve skutečnosti se nic nezmění.

Doufám, že se pletu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).