Hlavní navigace

Stížnosti na Voyo.cz pro Android se množí

30. 6. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vedle nestability aplikace Voyo.cz pro Android vlnu negativních ohlasů zvedají ochranné prvky, který neumožní přehrát obsah ani těm, kteří si za něj řádně zaplatili.

Nedávno jsme vás informovali o rok zpožděném vydání aplikace české video-on-demand služby Voyo.cz pro platformu Android. Na Google Play se množí negativní ohlasy týkající se nestability aplikace či sekání videa, přestože vyšla již přinejmenším jedna aktualizace. Zatímco tyto problémy lze alespoň teoreticky vyřešit, zůstává tu otázka kompatibility s DRM technologií Widevine, kterou Voyo.cz používá.

Aktualizovaná aplikace už při svém spuštění zobrazí problémy s kompatibilitou. Překážkou v přehrávání může být odemčené zařízení. Jako problematická se však jeví spolehlivost detekce odemčeného zařízení. Není zdaleka stoprocentní, což potvrzují ohlasy na Google Play i reakce našich čtenářů na původní zprávu o vydání aplikace, které doputovaly do redakce.

I na zamčeném zařízení s originální ROM od výrobce zařízení Voyo.cz detekuje „pravděpodobné upravení“.

Opět tak dochází k paradoxní situaci, kdy ochrana proti filmovým pirátům působí potíže lidem, kteří si chtějí za obsah platit. „Doporučujeme aplikaci Voyo vyzkoušet v rámci našeho 7denního zkušebního období. V případě potíží máte možnost službu v průběhu 7denního zkušebního období bezplatně zrušit,“ píše se v rozšířeném popisu aplikace Voyo.cz na Google Play. 

cif 24 - early cena - média

Widevine ovšem nepůsobí problémy jen na platformě Android. Podle informací, které máme k dispozici, právě tato DRM technologie může za prodlevu v řádu až několika hodin, než se živě odvysílaný pořad (např. zpravodajská relace nebo sportovní klání) objeví v archivu na podporovaných chytrých televizorech. Přitom na PC je tentýž pořad dostupný mnohem dříve. 

Důvod? Podle našich informací veškerý obsah pro chytré televizory a mobilní zařízení prochází přípravou na míru pro jednotlivé typy zařízení a následně je enkódován za využití technologie Widevine. Celý tento proces má trvat až tři hodiny, takže proto dle našich informací dochází ke zpoždění zpřístupnění živě vysílaných pořadů oproti PC, kde Voyo.cz používá technologii Silverlight. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).