Hlavní navigace

Šťoura: POST.CZ - zavřeno

1. 3. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nepříjemné překvapení přichystal minulý týden svým pravidelným uživatelům největší český free-mail POST.CZ. Skoro celé dva dny totiž zůstaly jeho stránky zavřeny s tím, že dochází k upgradu a celkové rekonstrukci systému, která by měla přinést výrazné zrychlení.

Už jsem na stránkách Lupy mnohokrát prohlásil, že free-maily jsou jednou z nejméně vděčných služeb, jaké se dají provozovat. Na jedné straně se na nich totiž, alespoň u nás, jen s velkými obtížemi a poměrně málo prodává reklama, ve srovnání s různými katalogy či vyhledávači vlastně skoro vůbec, na druhé straně je jejich provoz velmi náročný na technické prostředky a tedy i na finance. Pošta je navíc pro každého uživatele velmi citlivé místo. Pokud půl dne nepoběží Seznam, je to nepříjemné, ale je možné se bez něj obejít, případně použít jiný server stejného ražení. Jestliže však nebude fungovat free-mail byť jen 10 minut, okamžitě to bude množství lidí oprávněně považovat za velkou újmu, protože nebudou moci ke své poště.

Prakticky všechny české free-maily se čas od času potýkají s určitými problémy, snad nejhorší je situace Seznam Emailu, který po slibném nástupu s řadou zajímavých funkcí záhy narazil na hranice svých technických možností a podle toho, co v jednom rozhovoru prohlásil Ivo Lukačovič, se nyní pracuje na jeho kompletním přepsání takřka od základů. Své dny komplikací si však periodicky vybírá i POST.CZ. Přestože se jeho správci z Globe Internetu v poslední době snažili o určité škálování na několik serverů, aby odlehčili zátěži, během minulého týdne se ale situace zhoršila natolik, že server během dne prakticky nebylo možné používat. Jeho provozovatelé se proto rozhodli k ráznému kroku a v pátek začali systém rekonstruovat.

Celá operace, která podle zpráv od uživatelů nebyla v tomto rozsahu předem oznámena, se protáhla skoro na celé dva dny – v pátek i v sobotu se ke své poště na POSTu nikdo nedostal. Jak nám sdělil Jan Panoch ze společnosti Globe Internet, během této doby byly provedeny významné zásahy do systému POSTu, které by měly mít pozitivní vliv na jeho rychlost a především by měly také do budoucna umožnit snazší škálování, tedy rozkládání zátěže na více serverů. Podle mého zkoumání je nyní POST.CZ skutečně podstatně živější, zda tento pozitivní efekt přetrvá dlouhodobě, je zatím otázkou.

Úsměvná je reakce ostatních free-mailových služeb, které poměrně pružně zareagovaly. Například Atlas spustil prostřednictvím výměnných sítí reklamní kampaň na svůj Mail se sloganem „free-mail, který nezavírá“, což se mi zdá docela vtipné. Situace byla o to půvabnější, že na jedné z reklamních pozic točí reklamu z Billboardu i POST.CZ a tak se pod smutným nápisem o dočasném uzavření POSTu objevoval v pravidelných intervalech i tento proužek.

cif 24 - early cena - média

Ve skutečnosti však občas „zavírají“ všechny free-maily, před časem jsme na Lupě psali i o problémech Atlasu. Relativně nejméně negativních zpráv přichází o Emailu.cz, je ovšem otázkou, zda je to způsobeno skutečně tím, že funguje stabilně a dobře, nebo zda je pouze méně na očích. Obojí je možné.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).