Hlavní navigace

Stránky na Facebooku jsou mrtvé, stroje nepoznají emoce a WhatsApp má prý dostat zadní vrátka

4. 8. 2019
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Facebook
Google a Siri bezpečnější, Chrome 76 a konec Flashe, 737 Max stále v problémech, Líbí na webu jsou problém. Plus další věci, co přinesl právě končící #tyden.

Záznamy ze Siri se také dostávají k cizím lidem. Apple (pochopitelně) dělá totéž co Amazon či Google, nechává analyzovat neúspěšné hlasové pokyny pro Siri. I zde to dělají externí dodavatelé, kteří se v záznamech dostanou k řadě soukromých a intimních informací. Mírně problematické je, že Apple tuto skutečnost zapomněl uvést do Podmínek užití. Viz Apple contractors ‚regularly hear confidential details‘ on Siri recordings.

V Applu a Googlu monitorování hlasových nahrávek lidmi pozastavili. Teď ještě co s tím udělá Amazon, protože všechny tři firmy umožnily neúspěšné povely pro hlasové asistenty nechat analyzovat externími kontraktory. Včetně toho, že jeden z nich kompletní nahrávky vynesl na veřejnost. Viz Apple suspends Siri response grading in response to privacy concerns a Apple and Google suspend monitoring of voice recordings by humans. Zajímavé je, že starý známý Komisař pro ochranu dat z Hamburgu zahájil vyšetřování Googlu (PDF).

Čínská videobloggerka používala filtr na omlazení. Velké omlazení. Prozradil ji výpadek filtru, píše BBC v Chinese vlogger who used filter to look younger caught in live-stream glitch. Stalo se to na Douyu, čínské variantě TikToku. Nutno dodat, že v Číně live streamuje přes 425 milionů lidí.

Nový zákon by měl zakázat automatické přehrávání videí a nekonečné rolování. Zajímavé je, že důvodem je, že jde o dvě vymoženosti, které slouží k vyvolávání závislosti. Něco na tom bude. Viz New bill would ban autoplay videos and endless scrolling a Social Media Addiction Reduction Technology Act (PDF).

TELEgraficky

html & css is hardMagic DockThe Guardian digital design system ■ AI, která pozná text psaný AIColor Assimilation Grid Illusion ■ Microsoft koupil BlueTalon ■ Uber propouštíopensource.comDetoxify.app ■ Ninja se stěhuje z Twitche na Mixer 

WEBDESIGN, INTERNET

Odkazy z New York Times, BBC, NCC a dalších velkých zpravodajských webů jsou na prodej. Zajímavé na téhle věci je, že je neprodávají přímo ony noviny, novináři či vydavatelé, ale jde o expirované odkazy ze starších článků. Podobné odkazy pak vedou zejména na pochybné weby a služby. Viz There's An Underground Economy Selling Links From The New York Times, BBC, CNN, And Other Big News Sites.

Nový Chrome 76 přináší zablokovaný Flash, nejde detekovat anonymní režim a nějaké další novinky (třeba pro PWA). Příští rok mimochodem Flash už vůbec v Chrome nebude. Viz Chrome 76 arrives with Flash blocked by default, detecting Incognito mode disabled, and PWA improvements.

Jak Google Chrome pohltil internet aneb historie, jak z ničeho vznikl prohlížeč se zásadním tržním podílem. Dlouhé a zajímavé čtení ve From 0 to 70% Market Share: How Google Chrome Ate the Internet.

Digitální noviny? Získat čtenáře je jedna věc, udržet je druhá. Tady je pohled do USA a na lokální/regionální deníky, včetně srovnání s tištěnými vs. digitálními čtenáři. Neveselý pohled. Viz The L.A. Times’ disappointing digital numbers show the game’s not just about drawing in subscribers — it’s about keeping them. V Česku to ale mimochodem není nijak výrazně lepší, digitální média živoří nebo si k návštěvnosti pomáhají různými triky. Seznam.cz mezitím „sekcí z internetu“ nahání čtenost řadě pochybných „médií“ a pokračuje v další likvidaci trhu.

SOFTWARE

Software pro Boeing 737 Max má stále stejný problém. Po desítkách testů nového softwaru stále pošle letadlo k zemi a piloti nemusí mít čas na reakci a záchranu před havárií. Viz Latest 737 Max Fault That Alarmed Test Pilots Rooted in Software.

Microsoft má novou Cortanu pro Windows 10. Zajímavé na tom je, že mizí „integrace“ do vyhledávání a systému a Cortana je samostatnější. Podle Microsoft unveils new Cortana app for Windows 10 Microsoft s Cortanou nově míří na firemní uživatele.

Strojové rozpoznávání emocí nefunguje. Ukazuje to výzkum Emotional Expressions Reconsidered: Challenges to Inferring Emotion From Human Facial Movements (PDF). Zajímavé na tom je, že vlastně ani lidé nedokáže z prostého pohledu na výraz obličeje jednoznačně určit emoce. Některé emoce navíc jsou obtížnější k rozpoznání, rozlobení lidé se například mračí pouze v 30 % případů. Viz též AI ‘EMOTION RECOGNITION’ CAN’T BE TRUSTED.

Android můžete mít na Nintendo Switch. Neoficiálně, samozřejmě. Fungují ale i hry exkluzivní pro NVIDIA. Chcete-li, můžete zkoušet, ale neočekávejte, že to bude zcela bez problémů. LineageOS 15.1 for Nintendo Switch by switchroo.

Fortnite má desátou sezónu. A jednoho velkého robota, který je vozidlem pro dva lidi. Kouzelné:

HARDWARE

Pronajal si na měsíc koloběžku od Birdu a zjistil, že nic moc. A že kolo je lepší. To prý proto, že kolo se nikdy nevybije. Zajímavé zjištění, pravděpodobně ovlivněné tím, že pozapomněl, že koloběžky také jezdí bez baterií. Ale jinak hodně zajímavá věc – Bird zkouší nový model „sdílených“ koloběžek – na měsíc si jednu pronajmete a máte ji trvale, místo půjčování si „když zrovna potřebujete popojet“. Trochu vada je, že ty „trvalé“ mají více omezenou rychlost a vůbec jsou poněkud horší. Viz ONE MONTH WITH A BIRD RENTAL SCOOTER: FAR WORSE THAN A BIKE.

MARKETING A KOMUNIKACE

Inzerce na Facebooku se přesouvá do Příběhů na Instagramu. Je to dobrá zpráva pro mizející uživatele Facebooku, reklamy bude méně a méně. A je to špatná zpráva pro děti a mládež: Příběhy se postupně stanou nepoužitelné. Špatná zpráva je to i pro inzerenty, doposud levné inzerování ve Stories čeká několikanásobné zdražení. Ze sedmi milionů inzerentů jsou tři miliony těch, kteří inzerují právě ve Stories/Příbězích (a to jde o číslo z Q1 2019). Viz Facebook advertisers continue to shift ad spending to Instagram Stories.

Politik měl živnost postavenou na prodeji softwaru porušujícího pravidla Googlu i autorské právo. Firmu už „nemá“, převedl ji na manželku a vše pokračovalo. Nechybí ani to, že za firmu vystupoval pod vymyšleným jménem. Příběh, který se snad ani nedá vymyslet, najdete v Grant Shapps founded company selling software that breaches Google code a This article is more than 6 years old How To Corp websites linked to Grant Shapps taken down from internet. Jde o záležitost z roku 2012, ale pořád je to stejně fascinující a příběh, ke kterému se hodí nastudovat i Grant Shapps na Wiki, kde je zmínka o další zvláštní epizodě z roku 2018, ve které hrají zásadní roli kryptoměny. A nakonec je zajímavé Grant Shapps: What can we expect from Boris Johnson's new transport secretary, from HS2 to Heathrow?, kde se Shapps vynořil v týmu Borise Johnsona jako ministr dopravy a podle The Independent má zájmy v projektech, které má v politice řešit.

Výrobci sexuálních hraček protestují proti tomu, jak Facebook schvaluje/neschvaluje reklamy. Dokonce si zprovoznili web approvednotapproved.com, kde se můžete podívat na příklady. A nejenom podívat, můžete si zkusit roli toho, kdo ve Facebooku rozhoduje. Navíc ve srovnání s tím, jak je to s podobnými reklamami v metru v New Yorku.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

EPIC (Electronic Privacy Information Center) žaluje americkou FTC za nedostatečně vysokou pokutu pro Facebook. Je to zajímavý nápad, ale k 5 miliardám pokuty pro Facebook za kauzu Cambridge Analytica je opravdu nutné dodat, že je až směšně nízká. Navíc nic dalšího zásadního pro Facebook neznamená a ten tak prostě může tuhle částku brát jako náklad na vykoupení se z nepřijatelného chování. EPIC požaduje zpřísnění podmínek. Viz EPIC privacy group sues FTC for letting Facebook off easy a EPIC Submits Comments on FTC Facebook Privacy Settlement.

Provozovatel webů může být právně zodpovědný za podíl na skrytém šmírování uživatelů Facebooku. Rozhodl (PDF) o tom Soudní dvůr EU a jde o Like/Líbí prvky umístěné na webech. Provozovatel má mít s Facebookem společnou odpovědnost za shromažďování a přenos dat o uživatelích do Facebooku, nikoliv už za další zpracování. Pro provozovatele webů to znamená, že pokud chtějí mít Like/Líbí (a další podobné prvky) na webu, musí získat od návštěvníků souhlas ještě předtím, než dojde k odeslání dat Facebooku. Technicky je to stejně nesmyslné jako celé GDPR (a ještě předtím „sušenkový“ zákon). Viz též Sites could be liable for helping Facebook secretly track your web browsing, says EU court a nutno dodat, že Like/Líbí od Facebooku je už zhruba druhým rokem tím nejzbytečnějším prvkem na webu a není důvod ho používat.

Hackeři mažou obsah síťově připojených Lenovo Iomega NAS a chtějí bitcoinové výkupné. Dost poučné je to v tom, že pokud si necháte veřejně dostupné síťové úložiště, tak vlastně nic jiného nemůžete očekávat. Viz Opportunistic hackers delete files from Iomega network drives, demand Bitcoin ransom. Jediné, co není zatím jasné, je to, zda napadení nechali systémy zcela otevřené (Securely Configuring LenovoEMC NAS Devices), nebo je někde nějaká bezpečnostní chyba.

Facebook prý chystá pro WhatsApp zadní vrátka. Jejich prostřednictvím má filtrovat nevhodný obsah ještě před odesláním (přenos je end-to-end šifrovaný) a bude moci cílit reklamu. O něčem takovém se mluví vlastně už dlouho, včetně zmínek o existenci API, které to už teď umožňuje. Teď s tím znovu přišel Forbes v The Encryption Debate Is Over – Dead At The Hands Of Facebook a věnuje se tomu i Bruce Schneier ve Facebook Plans on Backdooring WhatsApp. Celé to má i stopu v květnovém Facebook Is Already Working Towards Germany's End-to-End Encryption Backdoor Vision. Jenže americkému Forbesu je poměrně obtížné něco věřit. A Facebook podobné plány kategoricky popírá. Rozhodně jde ale o téma, které bude důležité sledovat.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

LinkedIn umožňoval komukoliv zveřejnit falešný firemní inzerát hledající lidi. Objeví se na firemním profilu, ve vyhledávání, další služby ho z LinkedInu natáhnou do databází pracovních pozic. Podle Huge LinkedIn loophole put user security at risk ale LinkedIn tenhle zásadní bezpečnostní nedostatek dlouhodobě ignoroval. Až po nové publicitě to snad bude řešit.

Stránky na Facebooku jsou mrtvé, skupiny a komunity jsou budoucnost. Jenže, jedno hodně dlouhé a dobré čtení v Beware of Facebook Groups. Long Live Communities! je za budoucnost nepokládá. Vidím to stejně, skupiny (Groups) Facebook maximálně využije, aby zjistil co nejvíce o uživatelích, a po prvotním nalákání firem na bezplatnou službu, která zasahuje uživatele, je zpoplatní stejně jako stránky. Social Media Examiner v závěru nedoporučuje věnovat se příliš skupinám, zmiňuje pár alternativ, ale celé to opět ukazuje, jak hluboce jsme vlastně všichni závislí na všudypřítomném Facebooku.

Facebook v tom má jasno: odstraňovat fake news není jeho role. Odstraňovat bude pouze to, co porušuje „Pravidla komunity“. Jde o zajímavý výsledek debaty kolem květnových voleb v Austrálii. Viz Facebook says it was ‚not our role‘ to remove fake news during Australian election. Přitom právě v Austrálii fake news týkající se daní významně ovlivnily celé volby.

MOBILNÍ APLIKACE

U BMW budete platit, pokud budete chtít připojit telefon přes Apple CarPlay, 80 USD ročně a od nových modelů roku 2019. Zaplatit budete moci na 20 let dopředu (300 USD), nebo za každý rok, kdy vlastníte auto. První rok ale od BMW dostanete zdarma. Android Auto ve hře není, to BMW vůbec nepodporuje. Viz BMW Wants You to Pay an Annual Fee to Access Apple CarPlay.

Výzkumníci Googlu našli pět „bezinterakčních“ způsobů, jak napadnout iOS. Třeba jen posláním textové zprávy, u které stačí, aby ji uživatel otevřel. Čtyři problémy už jsou opravené v nejnovějším iOS 12.4, pátý prozatím nikoliv. Viz Google researchers disclose ‘interactionless’ iOS exploits valued at $5M.

Google má novou verzi Android Auto, píší v Google has made Android Auto work more like your phone — for better or worse. V Česku nás to trápit nemusí, neznámo proč je u nás tahle vychytávka od Google stále nedostupná.

STARTUPY A EKONOMIKA

ByteDance (TikTok) koupili Jukedeck, startup s AI generující hudbu. Je to dost zajímavý tah, díky kterému TikTok nebude muset licencovat hudbu a platit za ni vlastníkům práv. Ale také tah, který ještě více vyvolá nutnost řešit, jak je to s autorskými právy u něčeho vytvořeného AI. Viz ByteDance spurs TikTok’s global expansion by snapping up music tech from AI start-up Jukedeck.

Firma IBM v posledních letech propustila až 100 tisíc lidí. Aby vypadala lákavěji pro mileniály. Tedy alespoň takto to předkládá Bloomberg v IBM Fired as Many as 100,000 in Recent Years, Lawsuit Shows. Právě toto zvláštní zdůvodnění je totiž součástí žaloby dřívějšího viceprezidenta. Ten žaluje IBM za věkovou diskriminaci. Nutno dodat, že není jediný, kdo měl stejný problém. Na konci roku 2018 mělo IBM 350 600 zaměstnanců, o 19 % méně než v roce 2013. Zajímavé čtení na toto téma viz Cutting ‚old heads‘ at IBM.

E-KNIHY

E-knihy na ústupu, audioknihy na vzestupu. V USA, v dubnu a podle AAP, navíc jde o pokračující pokles, v březnu i dubnu k němu došlo také. AAP využívá data od 1600 vydavatelů, ale není zahrnut Amazon. Viz E-Book Revenues Decreased In April While Audio Continued Its Strong Streak.

MMF24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).