Hlavní navigace

Streamingové služby omezují kvalitu, 5G nezpůsobilo koronavirus a Policie ČR je na TikToku

22. 3. 2020
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Redesign Slacku, pandemie ve World of Warcraft, miliardy Windows 10, WHO je na WhatsApp, koronavirus živí fake news. Co ještě přinesl právě končící #tyden?

Americký prezident v době epidemie šíří zásadní dezinformace („the single most potent force for misinforming the American public is the current president of the United States“), píše americký profesor Jay Rosen a navrhuje, aby se zásadně změnil způsob, jak novináři přistupují k Donaldu Trumpovi. Viz Today we are switching our coverage of Donald Trump to an emergency setting.

Patentový troll vlastněný SoftBank blokuje testování na koronavirus přes patenty Theranosu. Něco, co by nikoho soudného nenapadlo, ale když jde o peníze, tak se hodí jít i přes mrtvoly. Viz SoftBank Owned Patent Troll, Using Monkey Selfie Law Firm, Sues To Block Covid-19 Testing, Using Theranos Patents.

5G nezpůsobilo koronavirus. Jen je to vítané téma pro šiřitele konspirací a dezinformací. Výrazně se na šíření tohoto nesmyslu podílejí influenceři na sociálních sítích. Nechybí ani nesmysly o tom, že za to může Microsoft a Bill Gates a že jde o snahu, jak snížit zalidněnost Země. Viz These claims about the new coronavirus and 5G are unfounded a No, 5G didn't cause the coronavirus pandemic.

Gabe Newell (Valve): jsme Matrixu podstatně blíž, než si lidé uvědomují. Řekl to v rozhovoru pro IGN při příležitosti uvedení Half-Life: Alyx a možná je lepší to brát jako chytrou snahu, jak novou hru dostat co nejvíce do médií. Navíc to myslí hlavě z pohledu možnosti napojit se na lidská motorická a vizuální centra. Zajímavé čtení ve Valve president Gabe Newell: ‘We’re way closer to The Matrix than people realize’.

TELEgraficky

Apple obchody zavřeny do odvolání ■ PlayStation 5 tech specs ■ GitHub má novou aplikaciFugu. Open Source jailbreak ■ Šéf NYSE prostě věděl 

WEBDESIGN, INTERNET

Samsung PlayGalaxy Link končí k 27. březnu 2020. Game Streaming postavený na technologii od Parsecu byl spuštěný minulý rok.

Slack redesignoval. Měl by být jednodušší, věci lépe k nalezení, přichází univerzální vyhledávací políčko a akční tlačítka. Viz Introducing a simpler, more organized Slack.

Internet v některých velkých městech v USA zpomaluje. Vliv na to má samozřejmě zvýšená zátěž od lidí přinucených zůstat doma nebo pracovat z domova. Viz Internet speeds slowed down in some major cities after coronavirus forced people to stay home a hodí se podívat i na TRACKING COVID-19’S IMPACT ON GLOBAL INTERNET PERFORMANCE (UPDATED MARCH 19).

SOFTWARE

Microsoft zpřístupnil bezplatně Teams až do ledna 2021. Detaily v BLOG: Náš závazek vůči zákazníkům během COVID-19 a následek v Microsoft Teams goes down — just as everyone starts working from home.

Nintendo má potíže, lidé doma a v karanténě přetěžují jeho obchod i další služby. Menší potíže se objevily i u Xbox Live a Playstation Network. Výpadky zaznamenává Discord i Twitch. Viz It’s Not Just You: Nintendo, Xbox, Playstation and More Struggling to Handle Quarantined Gamers.

Zhruba před patnácti lety vypukla ve World of Warcraft pandemie. Nakažlivá krev hlavního bosse z dungeonu Zul'Gurub nezůstala uvnitř dungeonu, ale hráči ji vynesli ven mezi tisíce dalších hráčů. Infekční nemoc tehdy postavy zabíjela pořád dokola, a i když se jí znovuzrozením zbavili, zůstávala u jejich zvířátek a opět se šířila. Tvůrci hry tehdy museli restartovat servery a herní mechanismus zcela opravit. Celý příběh je navíc zajímavý tím, že posloužil epidemiologům studujícím šíření nakažlivých nemocí. Ač šlo o počítačovou hru, samotní hráči byli reální a ve hře se chovali jako lidé. Čtěte v Real-World Lessons From a World of Warcraft Virtual Outbreak.

Popcorn Time se tak trochu vrátil. Dělá stále to, co původní aplikace: přehrává filmy a seriály dostupné přes BitTorrent. Jak dlouho vydrží existovat, zůstává otázkou, historii má zajímavě plnou problémů se zákony i vlastních vnitřních komplikací. Než se vydáte na popcorntime.app, tak ale pozor, není to až tolik návrat, jen je k dispozici nová verze aplikace a není moc použitelná. Viz Popcorn Time Isn’t “Back From The Dead” But the New Version is Borked a /r/popcorntime.

Windows 10 je na jedné miliardě zařízení. Ohlásil to Microsoft ve Windows 10: Powering the world with 1 billion monthly active devices.

Affinity je v reakci na COVID-19 na tři měsíce zdarma. 90denní trial můžete mít pro Windows i Mac. Kdo si chce koupit, je 50% sleva (i na iPad). A ještě nějaké drobnosti. Najdete v Supporting the creative community Our response to COVID-19.

Vymírající Skype chytil druhý dech a zájem o Zoom roste raketově. Všechno, co je spojené s „remote“/„na dálku“, je teď středem zájmu. V The Covid-19 Crisis Is Transforming the Way We Use Software se věnují tomu, jak se to projevuje ve vyhledávání.

Microsoft Teams překonal 44 milionů DAU. V červenci 2019 Teams používalo denně 13 milionů lidí. Venture Beat v ProBeat: The rise and inevitable fall of Microsoft Teams and Slack zmiňují, že se pokoušeli zjistit i aktuální čísla od Slacku, ale ten je odmítl sdělit.

HARDWARE

Microsoft ujistil fanoušky Xboxu, že nová Series X je opravdu menší než lednička. Vážně. Na obrázku je to navíc hodně povedené.

Netflix omezí kvalitu streamingu v Evropě, aby Evropě usnadnil fungování internetu. Pandemie a karantény v Evropě znamenají zásadně se zvyšující přenosy dat na internetu. Opatření Netflixu by mělo snížit provoz ve službě o asi 25 % a platit má prozatím 30 dní. Krok vyvolala výzva eurokomisaře Thierryho Bretona ke snížení kvality přenosů vůči streamingovým platformám, telco společnostem a uživatelům. Viz Netflix will reduce streaming birates in Europe to ease congestion.

K omezení kvality přenášených videí v EU se přidávají Amazon i YouTube. Viz YouTube, Amazon Prime forgo streaming quality to relieve European networks a Amazon, YouTube join Netflix in reducing stream quality in EU during coronavirus pandemic, kde je zajímavá zmínka o předpovědi Nielsenů, že krize může vést až k 60% nárůstu sledovaného obsahu.

Ovládání displeje auta ovlivňuje reakce více než SMS za jízdy či telefonování. Nejnovější studie seřadila míru snížení reakcí řidičů a nejhůře je na tom Apple Carplay těsně následované Android Auto. Paradoxem je, že jízda pod vlivem alkoholu, která se těsně vejde do limitu, má až pětkrát nižší míru snížení reakcí než CarPlay. Detaily v Using Apple CarPlay impairs driver reaction more than alcohol, study shows.

Apple omezuje online nákup iPhonů na dva kusy téhož modelu na osobu. Klasické obchody Apple uzavřel napříč celým světem. Důvod omezení online nákupů Apple neuvedl, předpokládá se, že je to proto, aby firma zamezila spekulantům v hromadění zásob a přeprodejům za zvýšenou cenu. Viz Apple limits online iPhone purchases to two per person amid coronavirus.

MARKETING A KOMUNIKACE

Twitter smazal koronavirové tweety známých osobností pro porušování pravidel. Smazal například tweet, ve kterém John McAfee tvrdil, že koronavirus nemůže napadnout černochy, protože je to virus z Číny. Smazal také několik tweetů Davida Clarkea. Jeden z nich volal po povstání proti uzavírání restaurací a barů. McAfee se samozřejmě nepoučil a nadále masivně jede kampaň zpochybňující koronavirus. Hloupý tweet o černoších vydává za vtip. Detaily v Twitter takes down coronavirus tweets from John McAfee, David Clarke, and others.

BBC na sociálních sítích omezí obsah na méně významných účtech. Soustředí se na ty, které mají největší šanci dosáhnout k fanouškům. Oznamují to v BBC News sets out plans to keep audiences receiving trusted and accurate information. V cestě jim bude stát všudypřítomný algoritmus Facebooku a Instagramu, který rozhoduje o tom, co kdo smí vidět, a omezuje dosah na nejnižší možnou úroveň v historii.

Světová zdravotnická organizace (WHO) spustila aktivity na WhatsApp. Chce zajistit komunikaci důvěryhodných informací a WhatsApp je popravdě velmi vhodný nástroj. Jde aktuálně o nejrozšířenější „chatovátko“ na světě. Stačí poslat „hi“ na +41–79–893–1892 a funguje to jako pradávný Gopher/telefonní automat. Viz WhatsApp Is at the Center of Coronavirus Response.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Vrací se skutečně zvířata po koronavirovém vylidnění do měst? Fake news. Labutě v Benátkách ani ryby v kanálech ve skutečnosti nejsou vůbec z Benátek. Stejně tak Benátkami neproplouvají delfíni a video, které to tvrdí, je ve skutečnosti ze Sardinie. Jde o klasické využívání fotek ze zcela jiných míst a události. Viz Fake animal news abounds on social media as coronavirus upends life, a pokud chcete sledovat na Twitteru něco užitečného, tak @PicPedant.

Fake news týkající se koronaviru můžete najít ve Fact Check Explorer. Je to prohledávatelná databáze, takže můžete hledat i jiné termíny než „coronavirus“.

Rostoucí zájem o Zoom přináší problém s trollingem a nevhodným obsahem. V médiích se už objevil i termín „zoombombing“. Viz ‘Zoombombing’: When Video Conferences Go Wrong, kde je zajímavá zmínka o tom, že Zoom je „výchozí sociální platformou“ pro miliony lidí pro kontaktování přátel, studentů a kolegů, ačkoliv všichni mají k dispozici už roky řadu bezpečnějších nástrojů (a sociálních sítí). Zoombombing využívá toho, že lidé zakládají veřejně dostupné kanály, kam jim kdokoliv může vtrhnout a dělat nepořádek. Problém mají i značky, které se přes Zoom snaží ve veřejně dostupných kanálech šířit informace nebo dělat marketing.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

YouTube, Facebook a Twitter varují: nedostatek personálu a větší zapojení AI povede k chybným mazáním příspěvků. Spolehnout se nemůžete ani už na tak problematické možnosti dovolání se nápravy. Viz Supporting our extended workforce through the COVID-19 outbreak a Social media giants warn of AI moderation errors as coronavirus empties offices.

Pravidla pro moderátory TikToku zamezují propagaci příspěvků „ošklivých“ či chudých lidí. V TikTok Told Moderators to Suppress Posts by “Ugly” People and the Poor to Attract New Users si můžete přečíst detaily a není to poprvé, kdy TikTok potlačoval obsah od lidí, kteří nevyhovují idealistickým ideálům krásy a pozitivní společnosti. K potlačení příspěvků mělo stačit i to, že ve video jsou vidět oprýskané zdi či starý nábytek. TikTok se vymlouvá, že jde o původní verzi Pravidel, která měla pomoci v boji proti šikanování. V rozporu s tvrzením je to, že uváděná opatření měla vést k získávání nových uživatelů. TikTok kontruje, že nešlo o globální pravidla, ale pouze lokální čínská.

Facebook je stále na špičce webů, kde se lidé cítí nešťastní a neuspokojení. Na druhém místě už je ale i Instagram. V nové studii se poněkud zvláštně ocitá vedle „otevřeného webu“ a Amazonu. Právě na tom se ale nakonec lidé cítí nejlépe. S Facebookem je ale těch problémů více. Čtěte ve Facebook Plays a Significant Role in Fueling Political Division – So How Can That Be Fixed?

Spamová detekce na Facebooku i Instagramu mazala nevinné koronavirové příspěvky. Facebook se za to již omluvil a chybu napravil. Filtr podle všeho reagoval hlavně na příspěvky s odkazy a neměl žádný reálný základ. Mazání se dotklo i známých a důvěryhodných médií. Problém se objevil čerstvé poté, co Facebook oznámil, že do moderace obsahu musí zapojit více AI a omezit práci lidských moderátorů.

Policie ČR dala na TikTok své první video. Týká se, jak jinak, koronaviru a není specificky natočené pro vertikální formát pro TikTok. Dobrý počin. A i vhodný čas, pokud tedy TikTok máte, začít sledovat @policiecz. Na ostatních sociálních sítích už jsou delší dobu a fungují i jako informační zdroje. TikTok by měl sloužit více preventistům.  Facebook Policie České republiky, Twitter @policiecz a Instagram @policiecz.

MOBILNÍ APLIKACE

Kontroly aplikací na cestě do Google Play se mohou zpomalit i na více než týden. Google varuje vývojáře s ohledem na další dopady koronaviru. Ještě někdy loni trvalo několik hodin, než aplikace schvalovacím procesem prošla. Google poté přišel se striktnějšími testy a vývojářům doporučoval počítat s alespoň třemi dny. Viz Google Play Store app submission reviews may take 7 days or longer (Update: Google's statement).

WhatsApp přímo z aplikace umožní vyhledávat obsah přijaté zprávy na webu. Snaží se tím umožnit uživatelům usnadnit ověření přeposílaných zpráv – v těch se velmi často šíří dezinformace a hoaxy. Viz WhatsApp tests new feature to fight misinformation: Search the web.

STARTUPY A EKONOMIKA

Pandemie dopadá na zprostředkovatelskou „sdílecí“ ekonomiku, jako jsou Uber, Lyft a řada dalších. Mizí zakázky, ale to není zdaleka to nejmenší. Lidé „pracující“ pro Uber, Lyft, DoorDash, Instacart, TaskRabbit a řadu dalších firem zprostředkovávajících zakázky nejsou zaměstnaní. Nemají výpovědní lhůty, zdravotní pojištění, odstupná, pracovní smlouvy. Jenom v USA „gig economy“ představuje na 15 milionů lidí, pro které je (nebo spíše byla) primárním zdrojem příjmů. Čtěte v Pandemic Erodes Gig Economy Work.

Papírový Playboy po sedmdesáti letech přestává vycházet. Důvodem je COVID-19. Ovlivnil tvorbu obsahu i dodavatelské cesty a uspíšil tak to, co vydavatel už dlouho zvažoval. Časopis má mít čistě digitální podobu a tištěná verze se možná vrátí někdy příští rok. V loňském roce se přitom Playboy změnil na čtvrtletník z dvouměsíčníku. Viz ‚Playboy,‘ ‚Sacramento News & Review‘ Suspend Publishing Due To COVID-19.

cif 24 - early cena - média

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).