Hlavní navigace

Středoevropské akcelerátory rozdají svým startupům 5 milionů eur od EU

16. 9. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pětice akcelerátorů z bývalého východního bloku se spojila, aby dosáhla na evropské peníze. Konsorcium CEED Tech může rozdělit peníze mezi stovku startupů.

Dvě kola a stovka startupů ze střední a východní Evropy. Evropská komise naplňuje své sliby o podpoře inovativních projektů, za kterým stála především komisařka Neelie Kroes.  

Součástí grantu Evropské komise by měl být kromě klasické nabídky akcelerátorů i přístup k open source technologiím FIWARE. Po konci tří až šestiměsíčních programů mohou získat ty nejzajímavější projekty investici až 250 tisíc eur.

„Zaměříme se na technologické projekty zejména z oblasti dat a cloudových služeb, analýzy, transakce, aplikace pro finance, elektronický obchod nebo zdravotnictví, na mobilní technologie a bezpečnost,“ vyjmenovává oblasti šéf pražského StartupYardu Cedric Maloux s tím, že letos by se do programu mohlo v pěti akcelerátorech zapojit až 50 týmů z celé Evropy. Přihlášky se podávají do programu jako takového a startupy si vybírají, do kterého z akcelerátorů se chtějí dostat. 

Pro StartupYard i další akcelerátory to znamená větší balík, který mohou rozdělovat mezi své startupy. Nově totiž budou moci přisypat k současným deseti tisícům eur, které v Praze dostávají přijaté projekty, dalších třicet tisíc. „Původní částku už ale nebudeme poskytovat plošně, ale jen nejúspěšnějším projektům,“ tvrdí Nikola Rafaj ze StartupYardu. K tomu smíchovský program poskytne i další servis a technologie partnerského Seznamu nebo firem jako Good Data nebo IBM

Evropské peníze jsou vítaným novým zdrojem. Státní seed fond je totiž stále v nedohlednu. „Stále však chybí dostatek počátečního kapitálu, který nejčastěji poskytují andělští investoři a menší fondy. Tato dodatečná podpora od Evropské komise umožní akcelerátorům ze skupiny CEED Tech investovat v regionu větší peníze a přitáhnout další investory,“ tvrdí Maloux. 

BRAND24

V projektu CEED Tech, který je veden estonskou nezávislou konzultační firmou Civitta, je kromě StartupYardu zapojen i slovenský The Spot, litevský Open Coffee Club Vilnius, estonský Startup Wise Guys a maďarská Digital Factory

Přihlášky do prvního kola se otevírají dnes a končí v polovině prosince. Druhé kolo se chystá na příští rok. „Celý plán na roky 2015 a 2016 je udělat 3 nebo 4 kola, tedy kromě CEED Tech ještě zkusit čistě naše programy s novým zaměřením. A to zejména na data, analytiku a mobilní aplikace,“ dodává Rafaj.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).