Hlavní navigace

Street View: Google znovu posílá snímkovací vozidla do ulic

13. 7. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Notoricky známá vozidla pořizující snímky pro službu Street View od Googlu opět míří do ulic. Dosud byla odstavená kvůli skandálu se sběrem dat přenášených nezabezpečenými bezdrátovými sítěmi. Google totiž kromě pořizování snímků chtěl zaznamenávat i pozice jednotlivých sítí, respektive přístupových bodů. Tyto informace využívá třeba k lokalizaci polohy v rámci mobilních Google Maps. Jenže kromě například SSID nebo MAC adresy jeho vozy sbíraly i data, která právě poletovala vzduchem, což Google…

Notoricky známá vozidla pořizující snímky pro službu Street View od Googlu opět míří do ulic. Dosud byla odstavená kvůli skandálu se sběrem dat přenášených nezabezpečenými bezdrátovými sítěmi. Google totiž kromě pořizování snímků chtěl zaznamenávat i pozice jednotlivých sítí, respektive přístupových bodů. Tyto informace využívá třeba k lokalizaci polohy v rámci mobilních Google Maps. Jenže kromě například SSID nebo MAC adresy jeho vozy sbíraly i data, která právě poletovala vzduchem, což Google přiznal po nátlaku německých úřadů.

Google se hájí, že šlo o softwarovou chybu a rozhodně v tom prý nebyl úmysl. V rámci obligátního sypání si popelu na hlavu se hlásí k dobrovolné spolupráci s úřadu na ochranu osobních údajů v jednotlivých zemích. Nad tím ale kroutí hlavou někteří komentátoři, kterým se nelíbí, že Google chce nasbíraná data místo promptní skartace předat úředníkům ke zkoumání. Každopádně snímkovací vozidla znovu vyrážejí do ulic, ovšem tentokrát budou již jen fotit a nebudou tedy sbírat vůbec žádné informace o WiFi sítích v dosahu. (Google Lat Long Blog)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).