Hlavní navigace

Studia RTA mají 15 dnů na obnovení vysílání, jinak začne řízení o jejich licencích

16. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ústavní soud posvětil právoplatnost zániku původní licence televize Prima, proti kterému protestovalo pět regionálních studií RTA. Těm tak definitivně odpadla překážka k vysílání.

Pouhých 15 dnů pá pětice krajských studií Regionální televizní agentury (RTA) a Českomoravská televizní společnost na to, aby obnovily vysílání, které přerušily na Silvestra 2011, jinak přijdou o vysílací licence. Lhůta jim začne běžet od chvíle, kdy si převezmou písmné rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Ta se odvolává na usnesení Ústavního soudu, který zamítnul ústavní stížnost studií RTA proti rozsudku Nejvyššího soudu o platnosti zániku původní licence celoplošné televize Prima.

K TÉMATU: RRTV stahuje ochrannou ruku od studií RTA: Buď vysílejte, nebo přijdete o licence

Studia RTA a Českomoravská televizní společnost do konce roku 2011 sdílely analogové frekvence a digitální programovou pozici v multiplexu 2 s celoplošnou televizí Prima, která je musela na základě licenční podmínky pouštět do svého celostátního vysílání. Prima se ale rozhodla k 31. prosinci 2011 svoji původní licenci vrátit a od 1. ledna 2012 začala vysílat na základě licence nové pro program Prima family. Ten už žádnou podmínku sdílení prostoru s regionálními televizemi nemá.

ČTĚTE TAKÉ: Že studia RTA přijdou o licenci? Bravo, asi tak o rok později, než měla…

MMF24

Od Nového roku 2012 tak studia RTA Jižní Morava, RTA Jižní Čechy, RTA Ostrava, RTA Východní Čechy, RTA Zlín a Českomoravská televizní společnost nevysílají a soudí se o právoplatnost zániku původní licence televize Prima. Po dobu soudních sporů jim RRTV neodebrala vysílací licence, protože čekala na konečný verdikt a probíhající spor označila za technickou překážku pro vysílání. Ta však nyní zmizela. Provozovatel, který v jednom kalednářním roce přeruší vysílání na delší dobu než 30 dní, může přijít o licenci.

Pokud studia RTA a Českomoravská televizní společnost ve stanovené lhůtě neobnoví vysílání, zahájí s nimi RRTV správní řízení o odebrání licence. Studia RTA se ale už začátkem loňského roku zbavila veškerých zaměstnanců, techniky i studií, takže reálně nemají šanci svůj provoz obnovit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).