Hlavní navigace

Studie: agresivitu vzbuzují počítačové hry i bez násilného obsahu

21. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Samotný obsah násilných počítačových her není hlavním důvodem následné agresivity hráčů. Větším problémem je nejasné ovládání a mechanismy hry.

Dlouholetá otázka, zda agresivní hry vyvolávají agresivitu, či k ní dokonce vychovávají tam, kde by k něčemu takovému normálně nedošlo, se dočkala další z řady možných odpovědí. Agresivními se při hraní nestáváme proto, že hra obsahuje násilné prvky, ale hlavně v okamžiku, kdy se nám ji nedaří hrát. Častým důvodem je přitom frustrující způsob ovládání či nesnadno pochopitelné mechanismy.

K tomuto závěru došla studie, v jejímžrámci byla vytvořena i nenásilná verze Half-Life 2. Hráči, kteří před započetím hry nedostali informace o tom, jak hra funguje a jak se ovládá, pociťovali při hraní větší frustraci a agresivitu.

Výzkumníci z Oxford Internet Institute a University of Rochester nicméně zdůrazňují, že je potřeba téma dále studovat a hlavně najít odpovídající metody.

Výše odkázaný článek zmiňuje i to, že jiná aktuální studie upozornila na nebezpečí vyplývající z kombinace dlouhodobého hraní počítačových her a absence obvyklých aktivit ve skutečném životě. U dospívajících to může vést k morální nezralosti a snížení empatie vůči ostatním. Jedním z projevů podle této studie může být i ztráta rozlišování toho, co je dobré a co špatné.

MMF24

Podle studie Oxfordské university je ale důležité studovat herní mechanismy, protože hráče ovlivňují mnohem více než samotný obsah her. Podstatnou roli samozřejmě hraje zásadní důvod, proč hry vůbec hrajeme: snaha vyhrát, dostat se na konec či na vrchol. Pokud totiž tomuto cíli brání špatné ovládání či nejasné herní mechanismy, vede to k frustraci a agresivitě, i když třeba sama hra neobsahuje žádné násilné prvky.

Agresivitu tak podle studie mohou probouzet i hry, které samy agresivní ani násilné nejsou. Stačí, když hráči nejsou schopni hru zvládnout, řídit a ovládat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).