Hlavní navigace

Superchlapi a proč si nevymýšlet pravidla za pochodu

8. 5. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Když si přečtu již v názvu, že je něco nebo někdo super, začínám mít podezření, že to tak nebude, že to vůbec nebude super.

Nová reality show televize Prima si takové podezření plně zaslouží. Možná se ale mýlím a přesně takovýhle pořad je to nejlepší, co český divák očekává a přeje si to shlédnout. Protože veškeré české televize již dost let zuřivě bojují za výrazné snížení kvality svých programů, a zároveň tedy i vkusu diváků.

Skupina věkově nevyrovnaných mužů se bude během některých víkendů s trenérem a jinak samostatně připravovat na to, že na konci absolvují triatlon. Proběhnou se, zaplavou si, zajedou si na bicyklu. Někdo z nich. Ten opravdový superchlap. To bude vítěz a miláček národa. Policista, pracovník ochranky, tedy vyhazovač, nezaměstnaný, francouzský herec, obchodní zástupce, vedoucí kotelny…

Kdo z nich dokáže zhubnout, přestat kouřit a pít alkohol? A především pravidelně trénovat? Kdo z nich se za pět měsíců stane vrcholovým sportovcem? Kdo se zesměšní a padne? Či odpadne? Diváci mají možnost vidět drobné portrétky soutěžících, seznámit se s jejich osobními problémy, s partnerkami. Sledovat jejich vůli, případně nevůli po úspěchu. A hlavně začíná na prvním soustředění první trénink.

Profesionální trenér Jan Vaněk k soutěžícím vážně mluví, žene je do zasněženého vršku mezi stromy a při plavání v otevřeném bazénu do nich strká násadou koštěte, aby nelelkovali. Takového plavčíka jsem měl, jako dítě, když jsem se učil plavat. Měl jsem tehdy velkou radost, když se jednomu vzrostlejšímu chlapci podařilo plavčíkovu tyč chytit a trhnout s ní tak, že po hlavě sletěl do vody. Ale to sem nepatří, v reality show je taková legrace asi nepřípustná.

Na chvíli si užije i oko žen, když jsou pánové předvedeni ve sprchách zezadu nazí, aby byla podtržena realističnost. Divačky tak vidí, kdo je krasavec již na začátku, a budou moci srovnávat s tím, jací krasavci budou na konci ti, co vydrží. Snad Prima naplní očekávání a ukáže ty nejlepší svým příznivkyním na konci znovu nahé. A kdo ví, zda ne i zepředu. Takové záběry se mihaly již i v jiných reality show.

Jeden ze soutěžících před koncem prvního soustředění musel odcestovat dřív z pracovních důvodů. Trenér mu jednoznačně a tvrdě sdělí, že žádné uvolňování neexistuje, načež ho pustí. To je poněkud nepochopitelné. Když už je trenér Vaněk takhle nedůsledný, měl tam být někdo z produkce a předčasný odjezd soutěžícímu zatrhnout. Nebo tuto scénu mohli režiséři vystřihnout. Když tam zůstala, znamená to, že trenérova autorita je prakticky na nule.

Proto je nakonec pochopitelné, že „superchlapi“ kouří a pijí pivo dál, přes trenérův zákaz a rady. Ke skutečnému trapasu došlo v závěru dílu, kdy začíná soustředění číslo dvě a soutěžícím je sděleno, že vyjedli a vypili pokojové bary a nezaplatili konzumaci. Divák se dozví, že – samozřejmě – televize útratu zaplatila. Soutěžící se mají složit, aby dokázali, že nejsou příživníci nebo zloději, tak to vyznívá, a částku společně zaplatit.

MMF24

Jestliže se někdo dobrovolně zesměšňuje a dovoluje televizi dokonce, aby ho točila s holým zadkem, je naprosto nepochopitelné, že od něj produkce chce zaplatit jídlo a pití, které mu strčila pod nos a nedala mu žádné instrukce týkající se toho, že obsah baru buď zůstane po odjezdu stejný jako na začátku, nebo že si každý zaplatí to, co snědl a vypil. To, co Prima soutěžícím provedla, a vyvolala tak, jistým způsobem, krizovou situaci, kterou natočila, je daleko za hranicí trapasu a totálního ubožáctví.

Pokud chtěla Prima ušetřit, měla buď dát pokojové bary před příchodem soutěžících vyprázdnit, nebo soutěžící upozornit na to, že obsah není v rámci stravy na hotelu pro ně. Domnívám se, že by se vedení televize Prima mělo soutěžícím dodatečně omluvit. Každá soutěž má mít předem daná pravidla, a nikoliv si je vytvářet v průběhu dle toho, že pořad se zdá být nudný a je nutné ho něčím – čímkoliv – oživit. Nutno uznat, že diváci, milující nepříjemné situace a to, že je někdo trápen a vyváděn z míry, si u této reality show užije. I když tomu chybí švih a je to místy zdlouhavé, kamerově a střihově příliš v klidu točené.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).