Hlavní navigace

Svět stále modrá, ve 127 zemí ze 137 převládá Facebook

3. 8. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vincenzo Cosenza každého půl roku aktualizuje mapu světa. Ukazuje se na ní, jak postupně Facebook ovládá další a další země

Nejzajímavější pohled na mapu od Vincenza Cosenzy je ten, kdy si srovnáte rok 2009 proti roku 2013. Nebo se podíváte na animovaný gif, na kterém je možné vidět, jak postupně Facebook ovládá další a další země. Aktuálně je ze 137 zemí převládající sociální sítí ve 127 případech.

K aktuálnímu vydání Světové mapy sociálních sítí je potřeba dodat, že je samozřejmě založená na odhadech. A navíc přišla o jeden podstatný zdroj informací – služba Google Trends for Website byla před několika měsíc zlikvidována. Autor mapy se tak musí spoléhat na Alexu, což může znamenat, že výsledky nebudou zdaleka realistické. Zejména tam, kde rozdíl mezi Facebookem a jinými sociálními sítěmi je malý.

cif 24 - early cena - média

Z poslední mapy, tedy stavu k červnu 2013, plyne i to, že pokud se chcete podívat na další zajímavé sociální sítě, stále máte na výběr. Vedle klasických a „profláklých“ variant v podobě Twitter, Google+ a LinkedIn jsou zde zajímavější varianty – QZone s tak velkým množstvím čínských (ale i korejských) uživatelů, že by hravě strčila do kapsy většinu dalších sítí (611 milionů uživatelů, přičemž Facebook má celosvětově 1.155 miliardy „měsíčních aktivních uživatelů“).

V-Kontakte, které stále má silnou pozici v Rusku (a má mezinárodní choutky). Odnoklassniki odolávající už pouze v několika málo místech. Cloob, o které jsme v Česku asi nikdy moc neslyšeli a najdete ji v Iránu. Stejně tak Draugiem, která s Facebookem tvrdě bojuje v LotyšskuLitvě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).