Hlavní navigace

Světově ojedinělí: český GoodAccess spouští VPN v cloudu zdarma, bez reklamy a sběru dat

4. 4. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

GoodAccess Autor: GoodAccess
GoodAccess Starter je zdarma dostupná služba, která nebude sbírat data a servírovat reklamu. Jde o hozenou rukavici pro konkurenty z oblasti cloud VPN.

Ústecká společnost GoodAccess spouští zdarma dostupnou verzi své cloudové VPN. Menší firmy si díky tomu mohou vytvořit virtuální privátní síť v cloudu, která je jednoduchá na nastavení a zprovoznění. Cloud VPN od české společnosti obecně konkuruje produktům od firem jako Cisco nebo NordVPN, zdarma dostupná verze je ale celosvětově ojedinělá.

O GoodAccess jsme na Lupě psali loni, když ústecká firma získala desítky milionů na další rozvoj. GoodAccess provozuje cloudovou VPN jako SaaS službu, kterou je možné velmi rychle nakonfigurovat a nasadit bez nutnosti kupovat vlastní hardware a softwarové licence. GoodAccess také nedávno přidali funkci Threat Blocker, tedy DNS filtrování hrozeb.

Cloudovou VPN lze využít pro vzdálený přístup k IT, bezpečnou práci na internetu, šifrované spojení s firemními systémy a aplikacemi (snížení rizika odposlouchávání komunikace nebo krádeže dat a údajů), ochranu citlivých dat před online hrozbami (automatická detekce a blokování věcí jako phishing, malware nebo botnety) a jednoduché nastavení bez hlubších znalostí IT.

Starter pro sto lidí

Nový zdarma dostupný tarif se jmenuje GoodAccess Starter. Je globálně dostupný a využít lze připojení maximálně stovky uživatelů. K dispozici jsou aplikace pro Windows, Android, iOS a macOS.

Pro využití GoodAccess Starteru je nutné si zdarma registrovat účet na této stránce. Nejprve se na dva týdny aktivuje trial verze, kterou firma nabízela i doposud, a po čtrnácti dnech se sama přepne na Starter. Po dobu dvou týdnů tak lze využívat i funkce z placené verze.

Zdarma dostupná verze má podle ústeckého podniku fungovat po neomezenou dobu. Stejně tak se nebudou nastavovat limity na rychlost ani množství přenesených dat.

Oproti placené verzi ale přichází několik omezení. Nejvíce viditelné je přidělování dynamické IP adresy. GoodAccess automaticky vyhledá nejméně vytíženou VPN gateway, dynamicky přidělí IP a zašifruje komunikaci. Pokud ale budete chtít využít statickou IP adresu, například pro IP whitelisting, bude potřebný upgrade na placenou verzi.

„Počet uživatelů je nastaven na sto. Pod jedním účtem bude možné spravovat pouze jeden tým. A také je služba určena pouze pro firmy a podnikatele, což ověřujeme při vytváření účtu. IP adresa bude vybrána dynamicky každému uživateli podle jeho aktuální polohy tak, aby bylo možné zajistit nejlepší latenci. Dedikovanou gateway se statickou adresu není možné v neplacené verzi dokoupit, je třeba upgradovat. To stejné platí pro rozšířené funkce jako Access Control, Cloud & Branch connectors a další,“ přibližuje pro Lupu výkonný ředitel GoodAccessu Michal Čížek.

Nabídka je to i tak zajímavá. Například NordLayer od NordVPN nabízí funkce, které má GoodAccess Starter, v rámci základního placeného balíčku. Bude zajímavé sledovat, zda trh na spuštění české zdarma dostupné služby zareaguje podobnými kroky.

Žádný sběr dat

Velmi pozitivní zprávou je, že GoodAccess Starter nemá sbírat data. „Uživatelé se nemusí obávat otravných reklam nebo předávání dat třetím stranám, jako je tomu často u bezplatných VPN nástrojů pro domácí uživatele,“ slibuje společnost.

Čížek pro Lupu dodal, že přidávat reklamu do byznysové aplikace by bylo proti přesvědčení GoodAccessu. Zároveň sdělil, že firma díky mnoha letům vývoje dosáhla na optimalizaci nákladů na infrastrukturu, takže je schopná službu dlouhodobě poskytovat zdarma.

GoodAccess se na svůj produkt zdarma dívá podobným obchodním pohledem jako například Avast, který část technologie nabízí zdarma, aby dostal svojí značku do povědomí. Ovšem Avast je dlouhodobě známý i tím, že naopak data sbírá.

„Free verze slouží dvěma účelům. Jednak naplňujeme naši vizi umožnit jakékoliv firmě na světě ochránit svoje aktivity a data na veřejném internetu (šifrování dat a detekce a blokování online hrozeb), ale zároveň nám to dává smysl obchodně. Díky Starteru můžeme rozšiřovat povědomí o značce a produktu a být tím nástrojem, po kterém uživatel sáhne ve chvíli, kdy se jeho firemní potřeby rozšíří a bude vyžadovat placené funkce,“ vysvětluje Čížek.

Konference WebTop100 2024 Digitální marketing

Ústecká společnost počítá s konverzí z verze Starter do placených tarifů v řádech jednotek procent uživatelů. V případě již nějakou dobu nabízené trial verze konverze na platící uživatele dosahuje na desítky procent. To převyšuje standard B2B SaaS služeb, zejména díky přesnému zacílení.

GoodAccess má dnes přes 1200 aktivních předplatitelů. Služba má 35 lokalit s dedikovanou gatewayí a v jednotlivých lokalitách navýšila kapacity. Více technických detailů si lze přečíst v našem dřívějším rozhovoru.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Lupy? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).