Hlavní navigace

Symantec upozorňuje na novou vlnu zneužívání paměťových médií

22. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Internet po několika letech není nejčastějším zdrojem malwarové infekce. Společnost Symantec upozornila na fakt, že v Evropě, na Středním východě a v Africe se šíří 65 procent malwaru prostřednictvím přenosných paměťových médií. To oproti předchozímu roku představuje zvýšení o jednu třetinu. Podle Symantecu se tak oprašují techniky a metody z 80. a 90. let, kdy si záškodnické programy šířily prostřednictvím disket. Ty dnes nahradily USB flash disky, přenosné pevné disky nebo paměťové karty.…

Internet po několika letech není nejčastějším zdrojem malwarové infekce. Společnost Symantec upozornila na fakt, že v Evropě, na Středním východě a v Africe se šíří 65 procent malwaru prostřednictvím přenosných paměťových médií. To oproti předchozímu roku představuje zvýšení o jednu třetinu. Podle Symantecu se tak oprašují techniky a metody z 80. a 90. let, kdy si záškodnické programy šířily prostřednictvím disket. Ty dnes nahradily USB flash disky, přenosné pevné disky nebo paměťové karty. Hrozby zneužívající například autorun.inf samozřejmě nejsou žádnou novinkou. Původně se ale nezdálo, že by šíření malwaru prostřednictvím paměťových médií mohlo prožít takovou renesanci.

V důsledku relativně velké kapacity mnoha přenosných zařízení USB uniká nebezpečný kód mnohdy pozornosti a funkce automatického spuštění, kterou tato zařízení nabízejí, je přitažlivým mechanismem pro útočníky, protože umožňuje spuštění nebezpečného kódu bez přímého zásahu uživatele. Některé nebezpečné kódy jsou navrženy tak, aby se automaticky samy zkopírovaly, jakmile je k infikovanému počítači připojeno vyměnitelné paměťové zařízení. Když neopatrný uživatel infikované zařízení odpojí a připojí je k jinému počítači, červ se automaticky zkopíruje do dalšího počítače, varuje Symantec.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).