Hlavní navigace

T-Mobile v Česku spustí nový cloud. Přes N-Cloud chce sjednotit technologie

29. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Tuzemský T-Mobile v létě rozjede N-Cloud, který chce spojit různá prostředí. Využívá i OpenStack.

Český T-Mobile během letošního léta spustí ostrou verzi nové služby nazvané N-Cloud. Půjde o takzvané virtuální datové centrum (VDC). Něco takového už sice firma historicky provozovala prostřednictvím přeprodeje služeb od Cloud4Com, od této spolupráce už ale opouští a nová podoba VDC vyrostla na zelené louce.

T-Mobile na N-Cloudu spolupracoval s českými firmami Altron a Ultimum Technologies, jak už jsem psal v dřívějším textu. Příprava probíhala asi rok a byla to i součást bližší integrace T-Mobilu, T-Systems a GTS. Existují zde také ambice, že by se produkt dostal i výše v rámci celé skupiny Deutsche Telekom. O tom ale není rozhodnuto a prozatím jde spíše o jednu z možností dalšího rozvoje.

Operátor chce do budoucna ve svých cloudech udělat větší pořádek. Už nějakou dobu nabízí T-Cloud, což jsou v podstatě cloudové aplikace ve formě služby (SaaS), třeba Office 365 a Helios. N-Cloud, respektive VDC, stojí bokem jako infrastruktura a platforma jako služba (IaaS a PaaS). „V budoucnu by mělo dojít ke sloučení,“ naznačuje pro Lupu Martin Daněk, který v T-Mobilu působí jako Cloud Architect.

Všechny technologie z jednoho místa

N-Cloud nabízí vytváření virtuálních datacenter v cloudu prostřednictvím webového rozhraní. Každá taková virtuální jednotka pak může provozovat například virtuální servery a na nich pak spouštět potřebné služby a aplikace. Zásadní funkcí N-Cloudu má být to, že zvládne z jednoho místa spravovat různá prostředí – v létě se spustí s podporou VMwaru a KVM, později pak přibyde i Hyper-V od Microsoftu.

Koncepci fungování už jsem přibližoval dříve. N-Cloud obsahuje potřebné šablony a řeší také licencování jednotlivých technologií – systém tak automaticky udělá rozúčtování. T-Mobile kvůli N-Cloudu dělal i zásahy v aplikacích typu billing.

Operátor by rád postupně přidával další funkce – řeší se třeba technologie jako SAP HANA, Hadoop, Docker a další. Přibýt by měly i nějaké API pro možné napojení na externí systémy.

T-Mobile pro běh N-Cloudu využije vlastní hardwarovou infrastrukturu (lze ji rychle rozšiřovat) a provoz zajistí ve třech datových centrech. Fyzická vrstva je, jako u mnoha dalších cloudů, sdílená mezi zákazníky. Při konfiguraci virtuálních jednotek je nicméně možné si vybírat třeba to, na jakých discích vše poběží (skrze IOPS) – je zde i podpora SSD.

BRAND24

Virtuální servery lze během vypnutého stavu migrovat mezi vytvořenými virtuálními datacentry, záloha pak probíhá pomocí snapshotů. N-Cloud umožňuje také definovat role jednotlivých uživatelů, k dispozici je dvoufaktorová autentizace a jednotlivá virtuální datacentra lze účtovat odděleně.

Systém mimo jiné využívá i Docker. Důležitou roli hraje OpenStack, skrze který se konkrétně řeší především síťová část (Neutron). Na vývoji OpenStacku se původně debatovalo s TCP Cloudem, nakonec ale roli převzali v Ultimum Technologies.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).