Hlavní navigace

Taxi, taxi, taxi: fantastická zábava na TV Barrandov

27. 9. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Barrandovská televize přišla s něčím úplně novým a nečekaným. Ve skvělé dramaturgii byl vytvořen úžasný, novátorský, zábavně-soutěžní pořad…

… s mimořádně oblíbeným představitelem kladných hrdinů Martinem Zounarem v roli moderátora. K dalším olbřímým pozitivům pořadu patří neskutečná inteligence, vzdělanost a pohotovost Zounara, který také již léta hraje sympaťáckého lékaře v seriálu Ordinace v růžové zahradě. On je doslova předurčen k tomu, aby ho diváci milovali.

Soutěžní model, který na Barrandově vymysleli, dosud nikdo před nimi neobjevil. Oni jsou jednoznačně první. A kdyby někdo tvrdil, že je to jinak, je to ošklivý závistivec.

Prostě Zounar vozí v taxíku „náhodného“ člověka, kterému nabídne peníze, když bude odpovídat na veselé otázky a plnit bezvadné úkoly, které ohromně pobaví diváky. Ke skvělému vyznění napomáhá roztomilý trpaslíček, který soutěžícímu radí, když si neví rady. Trpaslíci totiž vědí všechno, protože mají nadpřirozené schopnosti. Celé je to udržováno v bezvadném, kamarádském duchu.

Tak, takováhle byla zřejmě představa tvůrců, kteří obšlehli podobný pořad, který otravoval diváky např. v ČT s Alešem Hámou a Monikou Absolonovou. Pravda je, že na Absolonovou je rozhodně mnohem hezčí pohled než na přihlouplého trpaslíka, natož na Zounara s jeho poněkud lívancovitým obličejem, hodícím se především pro postavy podrazáků, komunistů a zestárlých svazáků nebo zbabělců.

Otázky, které moderátor klade, jsou hloupé a tak jednoduché, že na většinu z nich by měl s přehledem odpovědět absolvent II. stupně základní školy. O to víc zarazí neznalosti některých soutěžících a někdy i moderátora. Vyděsilo mě, že jeden ze soutěžících neměl ani ponětí o tom, jaký napsal Karel Čapek triptych. Ono to skoro vypadalo, že ten člověk neví, kdo to byl Karel Čapek. Horší ale je, když moderátor, který snad má aspoň maturitu, prohlásil, že šlo o Čapkovy povídky Hordubal, Povětroň, Obyčejný život. Za takovou odpověď by mu zřejmě pedagog u maturity mohl dát maximálně čtyřku. Dovedu si představit, že by řekl cosi jako: „Ale soudruhu Zounare, to nebyly povídky. To byly novely.“ Načež by žádal, aby mladý soudruh vysvětlil rozdíl mezi povídkou a novelou. Nevím nevím, jaký by byl výsledek.

Pokud jde o soutěže, někdy má soutěžící získat na ulici od lidí jejich vizitky, jindy se s kýmkoliv vyfotografovat v Rudolfinu, pak zase získat jméno a telefon od jakékoliv dívky či ženy v restauraci nebo přenést naběračkou vodu z jednoho místa na druhé a má trefit přesné množství. Když bude o deci víc nebo méně, prohrává. Dalším pozoruhodným úkolem bylo, aby soutěžící přistoupil k ženě a podržel ji za zadnici. Dařilo se mu to, a tak své štěstí zkusil i mistr Zounar. Jen z tohoto krátkého výčtu lze vyčíst nápaditost scénáristy nebo scénáristů pořadu.

Ve čtvrtek 24. září TV Barrandov odvysílala díl, v němž se diváci dozvěděli, že jde o pořad páteční, a dokonce byl, protože je pátek, vyhlášen nejúspěšnější soutěžící týdne. Možná, že je to záměr dramaturgie – upozornit alespoň něčím, když už celý pořad je tak děsivě nudný a dalo by se říci, že zoufalý. Fakt je, že to působí jako chyba. Nebo je na Barrandově, jak už jsem dříve napsal, všecko jedno, hlavně, že je pořad levný. O den později, tedy v pátek, se vysílal díl pondělní. Čili v tom asi nějaký záměr bude. Ale jaký, to ví asi jen dramaturgie TV Barrandov. Já jsem ho nepochopil, což bude zřejmě tím, že jsem nedovtipný.

cif 24 - early cena - média

Na stránkách DigiZone.cz se již nějaký čas vyjadřuji poměrně dosti kriticky k pořadům různých televizí. Často je mi vyčítáno, že jsem velmi kritický k ČT. Jsem kritický ke každému špatnému a neumětelsky vyrobenému pořadu bez ohledu na to, kdo ho vyrobil a vysílal.

Nicméně to, co v poslední době produkuje TV Barrandov, to nemá obdoby, to je extrém. Ten úpadek je strašlivý. Je to asi tak, jako když prodáváte do vetešnictví obnošené šaty, prožrané od molů a divíte se, že je od vás nechtějí koupit ani v tom nejšpinavějším kvelbu. A ty neprodejné špinavé šaty s dírami, to je úroveň pořadů, které nově vznikají na TV Barrandov.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).