Hlavní navigace

TechCrunch50, den druhý - jak fungují investoři?

16. 9. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Investování do startup projektů je v USA slušný business, který má svá pravidla. K získání pozornosti a uplatnění pravidel slouží právě taková setkání, jako je TechCrunch50. Co investory zajímá, co frčí a jaké jsou nové projekty i postřehy z dalšího dne?

Zde na TC50 je odhadem 70 % startupů z USA, a 80 % z anglicky mluvících zemí (tedy plus UK, Austrálie atd). Z ostatních zemí převažuje Indie a Japonsko, několik málo firem je zde z Evropy (my z ČR, Holansko). Soudě podle účasti českých firem na TechCrunchi se sluší zmínit, jak takový startup business v USA funguje a v čem se liší od Evropy.

Většina z 50 startupů v hlavní soutěži se do ostrého nebo beta režimu spouštěla dnes, ale již měli zajištěné financování od investorů (a nikoliv jen angels investors). Výjimkou není financování ve výši milionů dolarů hned od počátku. Jak je to možné?

Angel/venture investment je docela rizikové řemeslo. Většina projektů selže, umře, prodělá, ale jednotlivé hvězdy ztrátu často nahradí. Obvyklá strategie snižující riziko investorů, je investice nikoliv do projektu, ale do jména. Člověk, který již úspěšně vybudoval a prodal 3 startupy, dává mnohem větší jistotu návratnosti peněz než nezkušený studentík. I proto je věkový průměr prezentujících na TC50 přes 30, v hlavní soutěži možná i více.

Velkým problémem startupů mimo hlavní vlnu (= mimo Silicon Valley) je vůbec získat pozornost a 5 minut času angel/venture investorů. K vzájemnému kontaktu pomáhají akce, jako je TC50 nebo DEMO. Zde je ideální šance vztah navázat a využít toho, že tyto lidé mají svou pozornost zaměřenu správným směrem zrovna teď. Diskutující z minulého článku, který podobné akce připodobňuje k prostituci, je opravdu mimo. Pravděpodobně nebyl nikdy na žádné výstavě, veletrhu apod – tedy se prodávají nápady lidí a je na lidech, aby je prezentovali co nejnápaditěji. Nápad samotný je k ničemu – a to nejenom v USA. Těch mají investoři sami hromadu, zato už nemají lidskou kapacitu si je realizovat sami.

Dnešní den definitivně potvrdil, že v Americe dnes letí hlavně tyto typy aplikací:

  • Real time search, obvykle nad Twitterem
  • Aplikace pro sledování celého života, kategorizované organizování a ukládání všech denních událostí. Takové tu byly minimálně 4 prakticky totožné
  • Mobilní reklamní platformy. 6 kousků
  • Správa a „akcelerace“ reklamních kampaní v různých sítí. 4 kousky.
  • Seznamky – 4×.

Projektů řešících reálné (nikoliv pseudoreálné) potřeby je tu maximálně 15. Úspěch Facebooku a Twitteru však ukazuje, že šanci má dostat úplně každý. Takže proč by se pseudoreálná potřeba nemohla stát dalším úspěšným projektem?

Den druhý

DemoPit je jednodenní prezentace, takže stolky druhý den obsadily nové projekty – včetně našeho www.OnTheRoad.To. Při rychlém seznámení s kolegy musím konstatovat, že dnešní úroveň projektů je lepší – zajímavější a originálnější nápady. Vybral jsem ty, co mne zaujaly nejvíce.

Ontheroad.to stánek na TC50

Stánek v obležení. Omluvte prosím kvalitu fotografií.

Chyngle

Honosí se správně buzzwordovým taglinem Ultra-Mobile Mobile Networks, ale je to zajímavý produkt. Představte si, že přijdete na Brněnský veletrh a nevyznáte se tam. Chyngle pozná, kde stojíte, stáhne data pro BVV včetně přehledové mapy a POI (point-of-interest) lokací a všude vás dovede. A další den v pařížském DisneyLandu znovu. Bez rekonfigurace… Web.

Originální je, ze koncept počítá s prodejem platformy. Data dodává provozovatel „akce“ či prostoru, autoři dodávají pouze platformu, která toto umožňuje.

TC50: Chyngle.com

GeckoGo

Projekt podporovaný Facebook Invest fondem, zajímavý plánovač cest se sociálním rovinou a doporučeními. Vzhledem k investorovi (FB fund) je cílová platforma zřejmá. Web.

TC50: GeckoGo

AvatarUnited

Hráče možná osloví tato platforma na správu herních profilů MMO her. Měli úžasnou prezentaci a grafiku. Nezdržel jsem se dlouho, po pár větách se prezentující dostali do herního světa, který neznám.

AppVoyage

Zajímavý nástroj, který mám v kolonce „Prozkoumat co nejdříve“. Snadným způsobem umožní vytvořit nativní iPhone aplikaci, postavenou na podkladech z webu a mashupu z různých datových zdrojů. Web. Zjevně půjde o zajímavou příležitost pro startupy, protože na podobnou aplikaci jsem narazil už dříve pod názvem VixML.

TheSwop

Jeden ze startupů z včerejší hlavní soutěže. Platforma pro sdílení volných lidských zdrojů mezi startupy. Měnou jsou „favor body“. Byl jsem asi pátý člověk, co k nim přišel a pomalu už začali chápat, že koncept „práce za body“ jim dlouho nevydrží. Už se mnou diskutovali koncept kombinace „bodů“ a reálných peněz. Zajímavý nápad, malinko mimo realitu, ale já ho určitě vyzkouším. Za těch pár „favor bodů“ do stojí. Web.

TheSwop.com

Cashio

Mikroplatby naopak. Propracovaný a současně jednoduchý systém na správu a realizaci online dárků, slev a plateb. Primárně určen pro snadné sledování a zasílání zpětných slev z productů (častá obchodní strategie v USA – koupíte foťák a k tomu dostanete slevu 50USD na další nákup). Vhodné pro platby od 0.01 USD. Web.

Cash.io

Comment

Hodnocení služeb a akcí, které nesdílí hodnocení a zpětnou vazbu s ostatními uživateli, ale snadno a přehledně je zprostředkovává majiteli/provo­zovateli služby. Zatím jen pro firmy v USA. Aneb proč si dělat vlastní knihu přání a stížností… Web.

TC50: comment.com

OutSpokes

Web widget, umožňující tvůrcům web aplikací diskuzi nad uživatelským rozhraním a grafikou v reálném čase. Takový online chat ve stránce. Teamy sedící v jedné kanceláři to nejspíše neocení, ale v USA, kde jsou programátoři a grafici často z druhé strany státu (nebo z Indie), to může zpružnit vývoj… Web.

Tipy C

TC50: Outspokes

Meebee

Australan mluvící česky, pobývající často v Čechách, prezentuje projekt, který integruje různé osobní kalendáře na jedno místo a umožňuje naplánování schůzky s někým, jehož obsazenost kalendáře neznám. Poprvé a asi naposledy, co jsem si tu pokecal česky. Web.

TC50 - Meebee.comTC50 - Meebee.com

A co váš projekt? Snese srovnání? Pochlubte se…

Zůčastnili jste se někdy konference o Internetu v USA?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Někdejší spolumajitel portálu Atlas.cz, dnes zakladatel a ředitel serveru Hlídač státu a poradce místopředsedy vlády pro digitalizaci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).