Hlavní navigace

Skype může přijít eBay ještě draho

16. 9. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Okolo prodeje Skype postupně vyplouvají na povrch další skutečnosti. eBay se například zavázal zaplatit 50 procent nákladů, které novému majoritnímu vlastníkovi v budoucnu vzniknou v souvislosti s rozhodnutím soudů. Spor se zakladateli Skypu u nich s největší pravděpodobností přece jen skončí. Zennstrom a Friis se totiž nechali slyšet, že muže, který měl být katalyzátorem sporu mezi Joltid a skupinou investorů, vyhodili v červnu z projektu Joost a prošetřují jeho aktivity.

S populární službou to je od začátku roku jako na houpačce. Dramatický sled událostí odstartovalo prohlášení výkonného ředitele společnosti eBay Johna Donahoea (současného vlastníka Skype), který v lednu připustil, že synergie mezi a ostatními částmi portfolia společnosti jsou minimální, namítl ale také, že Skype je skvěle samostatný obchodní případ. Někteří komentátoři toto prohlášení považovali za náznak možného prodeje.

Objevili se také spekulace o budoucím vlastníkovi, skloňovali se jména jako Microsoft, Google nebo Yahoo. eBay ale se Skype počítal ve výhledech na budoucí roky a současně plánoval jeho vstup na burzu. Situace se začala komplikovat v okamžiku, kdy se „provalilo“, že eBay, který v roce 2005 koupil Skype za astronomických 2,6 miliardy dolarů, nevlastní klíčovou technologii, na níž je Skype, tedy populární nástroj pro VoIP telefonii, postaven. Tu stále vlastní zakladatelé a původní majitelé Skypu Niklas Zennstrom a Janus Friis a prostřednictvím firmy Joltid ji společnosti eBay pouze licencují.

Vstup na burzu se nekoná

Manažeři v eBay byli v nelehké situaci. V podstatě otevřeně přiznali, že akvizice Skype byla krokem vedle, a to jak z pohledu výše transakce, tak z pohledu možného propojení Skype na ostatní služby z portfolia eBay. Skype se sice po výměně vedení začalo dařit, jenže čistý roční zisk na úrovni 110 milionů dolarů byl pro akcionáře eBay jen slabou náplastí. eBay totiž Skype přišel nakonec na 3,1 miliardy dolarů a zdaleka to není konečná částka.

Prodej akcií na burze se zdál být optimálním řešením, jenže poté, co se eBay dostal kvůli zmiňované technologii do sporu s Joltid, bylo jasné, že v takové situaci by vstup na burzu byl nereálný. Soudy mají navíc začít spor (obě společnosti se žalují navzájem) projednávat až příští rok v létě, tedy zrovna v době, kdy chtěl eBay dát Skype na burzu.

Představitelé eBay měli samozřejmě několik možností, jak se k, od počátku nešťastné, akvizici postavit. Vyčkat, jak dopadnou soudy a mezitím pracovat na nové technologii, nebo Skype prodat nějakému investorovi. Když tedy na začátku měsíce zástupci eBay ohlásili dohodu s konsorciem investorů, nebylo to pro většinu komentátorů příliš velké překvapení. Logicky ale vyvstaly otázky, kdo a proč 65 procent Skype koupil, když eBay nevlastní klíčovou technologii nutnou pro jeho provozování? Jisté je, že eBay na Skypu zatím prodělal okolo 1,1 miliardy dolarů.

Skype bude eBay „pronásledovat“ ještě dlouho

Dohoda mezi eBay a sdružením investorů, kteří Skype do konce roku ovládnou, ale připouští, že v případě prohry v soudním sporu s Joltid se bude eBay podílet na zaplacení pokuty. Jinými slovy investoři, vědomi si toho, že výsledek sporu může negativně ovlivnit hodnotu firmy, do které investovali, požadovali po prodejci záruky. eBay se tak zavázal, že se bude podílet z padesáti procent na nákladech, které v budoucnu vzniknou v souvislosti s rozhodnutím sou­dů.

Toto obecné prohlášení se samozřejmě týká zejména sporu mezi eBay (resp. Skype) a Joltid, ale dokresluje jen atmosféru v jaké k prodeji Skype došlo. Vše ukazuje na to, že se v eBay chtěli služby Skype rychle zbavit. John Donahoe se záhy po zveřejnění informace o prodeji snažil spor s Joltid bagatelizovat a tvrdil, že by přeci investoři Skype nekoupili, kdyby si byli jisti, že případné licenční spory budou mít pro Skype existenční problémy. Jistě i v případě, že by Skype spor s Joltid prohrál, nebyl by to nutně jeho konec, ale minimálně by to znamenalo velké komplikace s přechodem na novou technologii a je velmi pravděpodobné, že pokud by soud uznal argumenty zástupců Joltid, přiznal by původním majitelům i určité finanční odškodnění.

Mimosoudní dohoda mezi Joltid a novými vlastníky se vzdaluje

Investoři měli původně v rukávu ještě jeden trumf, a tím byly vazby na původní majitele Skypu, Niklase Zennstroma a Januse Friise, ze kterých udělal eBay miliardáře. Spojka mezi investory a zakladateli Skype se jmenuje Mike Volpi. Ten dříve pracoval po boku Zennstroma a Friise ve Skypu. Poté, co na jeho prodeji pohádkově zbohatli, se pustili do projektu Joost, a tehdy si opět vybrali starého známého na pozici výkonného ředitele. V podobných situacích potřebujete někoho, s kým máte dobré vztahy, někoho koho znáte léta, komu můžete důvěřovat a s kým budete vycházet, osvětlil Friis v roce 2007 důvody, proč padla volba právě na Volpiho.

Volpi opustil svou funkci v červnu letošního roku, aby pak zamířil do Index Ventures, investičního fondu, který je členem konsorcia investorů, kteří do konce roku zaplatí za pětašedesátipro­centní podíl ve Skypu 1,9 miliardy dolarů. Události posledních dní ale ukazují, že předpoklady komentátorů, stejně tak jako moje úvahy v minulém článku, byly mylné.

Ještě na začátku září jsem se totiž domníval, že Volpi je ve skutečnosti nastrčená figurka, která má hájit zájmy těch, kteří za obchodem ve skutečnosti stojí. Zennstrom a Friis se sice pokoušeli na jaře Skype opět ovládnout, ale nedohodli se s představiteli eBay na ceně. Prostřednictvím investičních fondů se ale ke Skypu mohli opět elegantně dostat. Někteří analytici se zase domnívali, že Volpi bude právě tím katalyzátorem, který dokáže nové majitele a Joltid usmířit a dovést k mimosoudní dohodě.

Jenže před několika dny vyplulo na povrch, že Volpi údajně neodešel z Joost dobrovolně, ale byl v podstatě odvolán na základě hlasování akcionářů. Podle tiskového mluvčího Joost navíc probíhá ve firmě vyšetřování, které má za úkol prověřit některé Volpiho aktivity z doby, kdy v Joost šéfoval. Spekuluje se o tom, že Volpi vynesl nějaké informace ohledně technologie, na které Joost běží. A světe div se, jedná se o stejnou technologii, o kterou se vede spor mezi Joltid a vlastníkem Skypu.

BRAND24

Volpi tedy určitě jako katalyzátor sporu nezafunguje. Na řadu s největší pravděpodobností přijde soud, a pokud rozhodne ve prospěch Joltid, akcionáře eBay to jistě nepotěší. Nezbude jim než poděkovat managementu, že před čtyřmi lety zaplatil za Skype horentní sumu, v průběhu let z investice odepsal přibližně 900 milionů dolarů, aby nejpopulárnější VoIP síť prodal investorům v nejméně vhodný okamžik, kdy se ekonomiky stále potácí v problémech způsobených finanční krizí. Navíc s příslibem uhradit polovinu případných soudem uznaných finančních nároků původních majitelů Skype.

Kdo ale z kauzy Skype vyjde jako vítěz a kdo jako poražený? Na první pohled jsou to zakladatelé Skypu, kteří dokázali původní investici 20 milionů dolarů pohádkově zhodnotit. V připravovaném soudním sporu mohou získat další miliony dolarů. Jenže ani noví investoři neudělali zase tak špatný obchod. Skype má do budoucna obrovský potenciál, vždyť jen za minulý rok mu meziročně vzrostly tržby o více než 40 procent a podle některých odhadů by se jeho obrat mohl v roce 2011 přehoupnout přes 1 miliardu dolarů při slušné dvacetiprocentní marži. Zvyšující se hodnota akcií eBay v posledních dnech ukazuje, že prodej Skypu je v očích investorů hodnocen pozitivně. Investoři současně věří v potenciál hlavního byznysu, kterému se eBay nyní bude moci intenzivněji věnovat. A nevýhodný nákup Skype, kterým prý šlo tehdejší vedení eBay proti Googlu, tak může být brzy zapomenut.

Myslíte si, že eBay udělal dobře, když prodal Skype v době krize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).